Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu

Toukokuu 07


1.5.2007, päivä sen jälkeen kun epäonnistumiskiintiö tuli täyteen:

Raivon laannuttua alistuin jo siihen tosiasiaan että tässä on nyt jotain pahasti pielessä, ja läksin sitten tallille vielä ropeltamaan. Lähin sillä fiiliksellä että jotain on paskana ja tuskin toimii, mutta kiva jos sattuisi onnistumaan.

Rassasin tuon suodattimen irti vaikka tiukkaa se tekikin, oli ihan saatanan tiukalla vaikka käsivoimin sen olen kiinni laittanu. Laitoin uuden suodattimen ja pistin uudet öljyt sisään. Jauhoin startilla pitkään ja hartaasti, venttiilikoppa oli irti joten näki ihan selvästi että oli jo jonkunverran paremmat aineet sisällä. Vesiöljyvaahtoa ei pyörinyt mukana enää paljoakaan. Samalla huomasin ettei imusarjasta kuulunut enää tsuh ja pöh, tästä päättelin että nostimetkin pelittävät nyt. Ajatushan aijemin oli että ne on ton mälliöljyn johdosta 'sekaisin' eikä venttiilit mee jossain pytyssä kunnolla kiinni -> puhina ja säksätys imusarjassa.

Tarkastin jälleen kerran jakopään ajoituksen eikä siinä tälläkään kertaa näyttänyt olevan mitään vikaa. Rupesin puristuspainemittausta tekemään mutta vitulla päähän. Hankkimani mittarin 'päässä' oli niin lyhyet jenkat että ei muuta kuin työmaalta lainaamaan pp mittaria. Tällä se onnistui, ei tosin tullut yllätyksenä koska tällä olen ennenkin mitannu. Ykköspytty meni komeasti vihreälle (en muista lukemia), kakkospytty samoin. Kolmonen jäi punaisen ja vihreän rajalle ja nelonen - jossa oli sitä vettä - näytti myös selvää vihreää.

Tässä vaiheessa alkoi jo poskia kuumoittamaan. Jos näillä spekseillä ei nyt jo pelaa niin sitten vaan tynämenttia imusarjaan ja menoksi.

Laitoin uudet tulpat, ettei jää ainakaan niistä kiinni. Tai jos käy huonosti niin ei tarvii arpoa että josko siellä nyt olisi se vesikylvyn saanu tulppa jossain reijässä ja se aiheuttaisi ongelman.

Öljymäärän tarkistus ja vettä koneeseen. Auto ovelle. Tarttaus. Tarttasi ihan terveen kuuloisesti (toisin kuin aijemmin) ja lähti käyntiinkin. Ei mitään häiriöääniä tai omituisuuksia.

Jonkun verran mua kyllä ihmetytti kun auto ei kovinkaan kauaa kerennyt käymään ja lämppäristä puski jo ihan lämmintä ilmaa. Lämpömittari ei kyllä näyttänyt vielä mitään, mutta kuten jo monasti on todettu niin sen anturi on epäedullisessa paikassa ja tämän kaiken sekoilun jälkeen on selvää että anturi siirretään parempaan paikkaan asap. Sammutin pelit ja vehkeet ja hain läppärin, mega kertoikin heti että lämmöt olivat jo muutaman minuutin käytön jälkeen 60 asteen kuumemmalla puolella ja nousu näytti olevan aika kovavauhtista. Sitten huomasin että paisari oli melkolailla tyhjä joten ei muuta kuin vettä sinne lisää ja kas, lämmöt putosivat heti muutaman asteen ja nousuvauhtikin laski normaaliksi. Näytti jo aika hyvältä.

Eikä se huonoksi muuttunutkaan enää. AInakin puoli tuntia rullutin konetta, kaikki pytyt on mukana ja jäähdytyspuoli näyttää toimivan. Puolen tunnin päästä kippasin 'pesuainetta' öljykorkista sisään ja hurisutin ohjeen mukaan vielä vajaan puoli tuntia. Nostimet ei juurikaan siitä vielä hiljenneet, selvä muutaman nostimen raksutus kuului edelleen mutta eikai siihen maailma kaadu. Sen jälkeen työnsin auton sisään, laskin öljyt pois (toi pesuaineella höystetty öljy on muuten ihan mahdotonta lirua, ei liene huuhaata kun sanotaan että pesuaineet koneessa ei saa ajaa metriäkään) ja vaihdoin suodattimen.

Sen enempää en konehuoneistolle tänään tehny kun ei ollut sitä oikeaa Zetec öljyä käytettävissä, oli vain noita sekalaisia litkuja noihin tilapäiskäyttöihin. En tiedä kuin tärkeetä toi tietty öljylaatu on kun ajetaan kuitenkin vain kesäajoa eikä kilometrejäkään paljon tule, mutta koitetaan nyt ainakin aluksi sillä jos noi nostajat vaikka tosta tokenisi. Katellaan sitten ajan mittaan että mitä öljynpaineille käy kun tuolla 5-30 öljyllä ruvetaan oikeen revittämään.

Ainakin ekan puolen tunnin aikana tuo pisti aika railakkaasti sinistä putkesta kun antoi vähän runtua, johtuu joko pytyissä olevista 'asennusöljyistä' ja muista velleistä mitä sinne on saattanut mennä tossa remonttien ja oireiluiden lomassa tai sitten alakerta on vaan sen verran väsynyt ettei se oikein komppaile nyt tän rempatun kannen kanssa jonka venttiilien tiiviys onkin jo vähän toista luokkaa kuin alkuperäisessä kannessa. En muistanut pitemmän ajan jälkeen kattoa että vieläkö se pöllyttelee, mutta orkkis kannella ei ainakaan tuollaisia oireita ollut. Mutta jos toi nyt tota enemmän aikoo tehdä niin en mä tosta kyllä aijo ressiä ottaa niin kauan kun kulkee kivasti.

Oon tässä pohtinu noita vaihtoehtoja näille ongelmille, enkä keksi oikein kuin 2 vaihtoehtoa:

1) Vesi ei lähtenyt kunnolla kiertämään ja tämä johti kannentiivisteen vaurioon (se on kyllä vähän niin ja näin että voiko sitä poikkeamaa tulkita vaurioksi) ja se johti sitten tohon vesivuotoon. Tämän puolesta puhuisi myös se että aivan kuten tällä viimeisellä, onnistuneella kerralla, mega näytti lämpöjen kohoavan erityisen nopeasti huomioiden moottorin käyntiaika.

2) Kannenpultit eivät olleet ihan siinä tiukkuudessa kuin oisi pitänyt. Mullahan oli lainassa tollanen tosikomee Snap-Onin momenttiavain tuolta Kimmo Hynnisen korjaamolta (Kiitos vaa, taas kerran) jolla noita ruuvailin, ja sillä näki sellaisia asioitakin mitä tavallisella ei. Kiristyshän on momentti-momentti-asteet -tyylinen, ja tuo avain näytti tuon astekiristyksen jälkeen että mihin momenttiin pultti meni. Ekalla kerralla en niihin kiinnittänyt sen enempää huomiota kuin että yhden pultin jälkeen kun tsekkasin niin se oli mennyt 76nm:ään. Nyt kun kiristin nämä tokan kerran niin pistin oikein ylös että mihin momentteihin mikäkin pultti meni. Ja kas kas, tuo joka aijemmin jäi 76 nyyttoniin ja sen viereinen pultti jäivät molemmat 70-80nm välille, muiden kiristyessä tuonne 100-110 tienoille. Ja kuinka ollakaan, nuo muita vähemmin kiristyneet pultit olivat molemmat juuri sen pettäneen vesikanavan molemmin puolin. En sitten tiedä mistä johtuu ja onko tekemäni ratkaisu oikea, mutta ton jälkeen vedin vielä kylmän viileästi nuo molemmat 105 nyyttoniin.

Ja kuten jo todettu, tiivisteen vaihdon jälkeiset käynti- ja takaisinyskimisongelmat pistän sen piikkiin että tuon 'vialliseksi menneen' öljyn takia nostimet eivät pelanneet kunnolla.


Snap-On Atech 3 FR 250, aika monta sataa eee


Kun tää kosla nyt saattaisi vaikka alkaa olee ajokunnossa, piti ruveta tsiikailemaan vähän tota ilmansuodatinpuoltakin.

Musta tuntuu että toi tulee olee se tilapäisviritelmä nyt aluksi, just nyt ei oo aikaa ruveta väsäämään ton parempaa.

Ohimennen mallailin tollastakin rakennelmaa, jos finaalitoteutus olisi vaikka sitten jotain tollasta luokkaa. Tossa vaan on se että toi vaatii sitten ehdottomasti ritilän konepeltiin, ja se ei taas nappaa oikein sen puoleen että ritilä konepellissä näyttää tehokkaalta ja sitte toi ei kuitenka 'kule minnee' ja se on sit vähä noloa. Samaten toi esimerkissä oleva suodatin ei myöskään tuu olee mikään lopullinen ratkaisu, toihan on vaan jonkun Accordin vakiosuodatin eikä mikään performansepytty. Niin ikään toi on liian paksukin tohon paikkaan asennettavaksi. Enkä mä muutenkaan oikein tiedä että onko toi ilmanottotötterö (siis toi muovinen joka lähtee imusarjasta) kuin hyvä, mulla on kuitenkin toi jättestuur 55mm kaasuläppä ja jos siitä vaikka olisi jotain hyötyä niin vitutteleehan se sitten jos toi alkuperänen tötterö taas ahistaa menoa. On ton tötterönkin 'ulostulo' kyllä 54mm, et ei se niin paljon pienempi ollukaan kun alunperin suunnittelin. Mutta katellaan tota nyt, jos sitä vaikka tekisi toho vähä paremman kokoisen lähdön vastakkaiseen suuntaan.

Kaikesta rohkaistuneena uskalsin sovittaa jo konepellinkin paikalleen. Toihan on vaa randon konepelti jostain saatu, en viittiny tota 'hyvää' alkuperästä laittaa vielä kiinni kun ei tienny että jos siihen joutuu tekemään jotain pikaratkaisuja että mahtuu pelti kiinni. Kuten kuvasta näkyy niin toihan on ihan haalistunu ja karhea, mutta vähän vahalla testasin ja omg siitähän tuli tosi hieno. Toi paranee kyllä niin pienellä työllä että jopa mä - joka ei todellakaan tykkää vahata yhtään mitään kun se on yleensä ihan persehommaa - voisin kuvitella lankkaavani tuon kokonaan. Toi konepelti on kyllä sen verran surkea etten mä taida alkaa tota lankkailemaan, se istuu ihan omituisen huonosti. Kun vetää säädön pultinreijistä ihan taakse niin konepellin etukulmat on suurinpiirtein siinä kohtaa missä pitää, mutta tuo alas tuleva etureuna on ainakin sentin ulompana kuin umpiot :-D Toi tosin on niin huteran ja pehmeen olonen että sitä pystyy kyllä ihan vaan ronsikilla otteella taivuttelemaan sopivaksi. Liekö sellanen 'paska tarvikeosa' ja spreillä maalattu, kun maalikin tarttui vahausrättiin melkein hankaamatta.

Nythän se alkaa näyttää jo vähän autolta taas :-) Huomenna pitäisi roplata tyhjäkäynti edes vähän kartalle ja sitten kaasuvaijeri kiinni. Sitten pikainen megan kotelointi, turvavöiden kiinnitys ja sitten eikun koeajamaan.

Flektin anturin saatan vaihtaa pienempiasteiseksi, tuntuisi antavan nousta lämpöjen vähän ylemmäs kuin mitä mun hermo kestää katsella.

Mutta tosiaan, just nyt tuntuu että saattaa tästä kalu tulla kuitenkin.

Ai niin. Tuli pakosarjakin tehtyä uusiksi ja nyt se näyttää jo ihan kivalta:

Ohjeet löytyy tuolta sivuston etusivulta.

Tollanen temp härdelli tuli ilmanputsarista.

Viimiseksi hommaksi jäi megan kotelointi, ja kyllä siinä saikin Dremeliä vinguttaa ennennkun tosta valmis tuli. Kaiken lisäksi kotelo oli vielä reilun sentin pitempi kuin piirilevy, niin piti sitten jyystää tuon 'dataliittimen' reikä niin isoksi että koko liitin mahtuu siitä sisään. Mutta siinä se nyt kuitenkin on.

Tarkoitus oli tänään vielä vähän koeajaa tuossa tallin alapihalla mutta se sitten jäi kun tuo meni niin myöhäiseksi tuo valmistuminen. Ja meillä kun on toi talli tollasessa reilussa ylämäessä niin en viittinyt lähtä ajelemaan kun jos tuo olisikin tehnyt topin matkalle niin olisin ollut jokseenkin kusessa pimeessä keskellä yötä kun auto ei kulekaan mihinkään ja työntäminen ei ole optio.

Mutta kaitpa se nyt tosta. Huomenna vihdoin sinne tarrakilpien hakuun ja sitten vähän ajelulle. Töissä toivon pääseväni nosturille jotta pääsen tekemään pakariin viimiset hienosäädöt ja mahdollisesti aurauskulmien säädön. Pakokaasutesteri siellä niin ikään on, voisi koittaa vähän hoidella noita tyhjäkäyntejäkin katsastukseen kelpaavalle tasolle. Aijemmin mainittu flektin anturi olisi myös tarkoitus huomenna vaihtaa. Tässä vaiheessa tulee kyllä väistämättä mieleen että miksen mä laittanut megaa ohjaamaan flektiäkin, olisi kokolailla yksinkertaisempaa säätää sen toimintalämpöjä :-)

Turvavyöt fiksasin, nyt ne on jo lähes sellaiset kuin pitääkin. Huomenna tarvii vielä käyä ostamassa prikkoja ja ja sitten nekin on kondiksessa. Laakeri Laakerinen hoiteli tossa mun hommien ohessa seosmittarin siirron parempaan paikkaan mutta se meni kyllä jotenkin perseelleen. Nyt ei näytä seosmittari eikä mega minkäänlaisia seoksia jos tuo mittari on kiinni, ennen ne pelasivat molemmat ihan hienosti ja näyttivät samanlaisia 'lukemia'. Tarvii kattoo.

Seuraava päivitys onkin sitten joko jonkun sortin menestystarina tai sitten totaalinen katastrofikertomus. Ja jos katastrofia ei huomenna (TO) muodostu, niin jospa sitten perjantaina kun ois dyno varattu :-D


Perjantai 4.5.2007, vituiks menee.

Ajelin eilen illalla pari sataa kilsaa, moottorin ohjaus pelaa hienosti (säädöt tietty pielessä) ja noin poispäin, mutta veden kierron kanssa on kyllä mittavia ongelmia. Laitetaan tähän nyt aluksi vielä tiivistelmä tähän mennessä tapahtuneesta.

Sain kokonaisen moottorin johon oli joidenkin ongelmien takia tehty kansiremontti, ja jonkun ajan päästä vaihdettu myös kannentiiviste ja siitä vähän ajan päästä koko moottori. Diagnosoimaton diagnoosi oli että 'kansi on rikki', asiaa ei ole tutkittu eikä moottorin oireilutavoista ole tietoa. Sain myös toisen kannen jonka sanottiin olevan varmasti ehjä, ja se tuli sellaiselta taholta että ei ole mitään syytä epäillä etteikö näin olisi.

Vaihdoin tuohon 'risaan moottoriin' kannentiivisteen, käyttelin sitä muutamia tunteja tyhjäkäyntiä ja ajelutin sitä ehkä kilometrin verrran. Missään vaiheessa ei mitään jäähdytysneste- ja/tai lämpöongelmia. Vein tuon varmasti ehjän kannen viilattavaksi jossa se myös koeponnistettiin ja hyväksi todettiin. Laitoin sen kiinni, kone kävi melkein välittömästi vain kolmella koska nelospytty täyttyi vedellä.

Vaihdoin kansipahvin ja sitten se pelasikin. Lukuunottamatta sitä pikkuseikkaa että pannu tuntui olevan tosi hanakka keittämään ihan tyhjäkäynnillä pärryytellessäkin. Korjasin tilanteen vaihtamalla (aijemmin hyvin palvelleen) flektin anturin viileämpään. Homma tuntui olevan reilassa vaikka sekä megan lämpömittari että erillinen lämpömittari näyttelivät jonkun verran eri tavalla, ja etenkin mega (anturi hyvässä virtauksesa) tuntui nostavan lämpölukeman ihan äärettömän nopeasti, eikä lisämittari (Anturi heikomassa virtauksessa) juuri koskaan päässyt samoihin lukemiin.

Koeajossa ei tuntunut olevan mitään ongelmia ekaan 80 kilometriin jonka jälkeen pidin puolen tunnin paussin. Ton jälkeen sitten lämppäristä ei tuntunut tulevan lähellekään sitä mitä lämpömittarilukemien perusteella pitäisi tulla mutta kyllä se siitä sitten tokeni. Aikani ajeltuani totesin että lämppäristä häipyy välillä lämpö. Kävin pariin otteeseen päästämässä paineet paisuntasäiliöstä, ideana oli mahdollisten ilmalukkojen poistaminen. Painetta tuntui olevan runsaanlaisesti ja käry haisi mielestä melko voimakkaasti pakokaasulle. No, ajelin kuitenkin kaikenkaikkiaan melkein 200 kilometriä eilen ja pääpiirteittäin kaikki oli ihan ok.

Tänään aamulla kun lähdin töihin, lisäsin vajaa puoli litraa paisariin ja työnsin auton ulos. Auto kävi siinä tyhjäkäyntiä max 5 min, jonka jälkeen lähdin ajamaan. Vajaan kilsan päässä pysähdyin liikennevaloihin ja lämpömittari (joka ennen ei ollut tässä vaiheessa noussut vielä edes asteikolle) näytti 100 ja megan lämpönäyttökin oli hyvää vauhtia lähestymässä samoja lukemia. Lämppäristä tuli kylmää.

Jatkoin matkaa 70 kmh tietä pitkin, molemmat lämpönäytöt asettuivat ihan järkeviin lukemiin (lämpömittarikin näytti ihan järkeviä lukemia, ja selvästi lähempänä megan näyttämiä kuin aikaisemmin) mutta lämmintä ei vaan tullut lämppäristä. Kun olin jonkun 7km taittanut matkaa, lämppäristä rupesi yhtäkkiä tulemaan täydellä hyökillä kuumaa mutta ei sitäkään kestänyt kuin ihan hetken.

Työpäivän päätteeksi ruvettiin sitten tutkimaan että mitä vittua tuolla pellin alla tapahtuu. Todettiin seuraavaa:

Koneen lämpö nouseen huomattavan nopeasti kylmästä käyntilämpöiseksi
Systeemiin kerääntyy painetta tosi nopeasti
Lämppärissä ei tapahdu minkäänlaista kiertoa kuin ihan tosi satunnaisesti
Kone käy edelleenkin ihan hyvin

Eli jotainhain tuossa on häikkää, mutta kysymys kuuluukin nyt että mitä. Alunperin koneessa oli siis joku vika, mutta ainakaan tossa paikallaan hurisuttelussa ei ilmennyt mitään ongelmia. Kun vaihdettiin laitettu kansi kiinni niin ongelmat rupesivat esiintymään jo ihan tyhjäkäyntikäyttelyssäkin. En mä oikein keksi enää muita vaihtoehtoja kuin:

1) Vika on lohkossa, mutta esiintyy nopeammin nyt rempatulla (=tiiviillä) kannella?
2) Uudessa kannessa on jotain vikaa joka ei ilmennyt ponnistuksessa, liekö mahdollista?
3) Uuteen kanteen on käynyt joku hasardi porttausvaiheessa?

Mä en nyt keksi oikein muita ratkaisuja kuin hommata ylipaine jäähdytysjärjestelmään ja katsoa rupeeko johonkin sylinteriin kerääntymään vettä. Jos rupeaa niin mitä sitten? Mistä mä tiedän tuleeko se lohkosta vai kannesta :-| Tai no, tietysti ton jälkeen voin taas vaihtaa ton koneen alkuperäisen kannen takaisin ja suorittaa testin uudestaan mutta ei sekään varmuutta tuo, kun ei tiedä mikä tossa koneessa alkujaan kusi.

On taas aika kirjottaa motivaation olevan hieman hukassa..


Sunnuntai, 6.5.2007

Otin kannen irti ja otin vähän valokuvia kannentiivisteistä ja muista kamoista, tässä niitä:

Kuvia klikkaamalla saat niistä YYBERkokoiset versiot

Lohko näytti tältä: (Ja jälleen iso kuva klikkaamalla)

Ja lähikuva silintereistä ja kannesta:

Kaikki kuvat on kuvattu siten että ykköspytty on vasemmalla, ja kannentiivistekuvissa puoli on merkitty Y)läpuoli ja A)lapuoli.

Nyt on vissiin TAAS ostettava setti pultteja ja kannentiiviste ja kasattava tolla orkkiskannella. Alan jo hieman väsymään.


Tiistai, 8.5.2007

Vituikshan se meni. En jaksa enää taistella.

Seuraavaksi kerätään niin paljon rahaa että saan ostettua jostain takuulla toimivan kokonaisen moottorin ja veivaan sen kiinni ja katella sitte lisää. Siihen menee varmaa vuosi.

Heippa.


Tiistai, 15.5.2007

Taas on viikko menny, ei vituta enää juurikaan, rahaa on ja homma näyttää taas edes joltain.

Konetta oon ettiny ja vaihtelevia tarjouksia on ollu.

Paikallisesta takuupurkaamosta pelkkä kone, 'kyl se vähä toista tonnii on'
Paikallisesta pikkupurkamosta ~vuoden seissy osittain puretun Escortin koneen alakerta 300e
Pari ties missä asti olevia 1.8 Mondeon koneita ~500 euroa
Vammalassa ois ollu Mondeon ~täydellinen 1.8 kone ajokuntosesta autosta 300e, sovin siitä jo kaupatkin mutta sitten kävikin ilmi että ei se sovikaan mun tarkotukseen. Se oli tuttu juttu että öljypohja ja öljyn imuputki pitää vaihtaa nykyisestä koneesta, mutta uusi juttu oli että Mondeon koneessa öljynsuodatin onkin vähän eri asennossa kuin Escort/Fiesta koneessa ja se ei sitten mahdu. Toi olisi ollut ehkä korjattavissa lyhyemmällä suodattimella (Esim CVH koneen suodatin käy) mutta oon mielestäni ruuvannut niin paljon etten halunnut ottaa enää tuota riskiä. Etenkään kun Escortin koneitakin tuntuu olevan tarjolla.
Tällä hetkellä haarukassa on reilu 200 ajettu kone 92 Escortista, ja 'vain' 250 kilometrin päässä. Pannu on myyjän omasta Escoortista joka ajautui jonkunlaiseen onnettomuuteen, ja kone oli tarkotus sen jälkeenkin mennä myyjän omaan rojektiin (mutta käsittääkseni tuli motivaatio-ongelmia) joten eiköhän tuo ole ihan varma valinta. Haku on sovittu ylihuomiselle (Olisin mennyt jo tänään mutta myyjälle ei käynyt) ja jos ei huonosti käy niin silloin mennään. Myyjällä olisi myynnissä 'koko paketti' vaihdelaatikkoineen ja joku sitä on jo kysellytkin ja myyjä tietysti möisi koko mällin kerralla ettei jäisi nurkkiin pyörimään, mutta niikuin se itekin totesin niin 'tiedetäänhän noi myyjät'. Eli jos ei nyt kukaan kiilaa väliin ja vie koko pakettia niin viikonloppuna taas ruuvataan.

Tarkoitus on siis heittää se kiinni sellaisenaan ja ajella jonkun aikaa silleen. Kun se sitten ilmenee toimivaksi peliksi niin vaihdetaan sitten virikansi+nokat ja katotaan millasiin ongelmiin törmätään.

Perjantaina ois omatoimiahvenisto mutta väliin ja nyt sitten sekin keikka. Molemmat tän kauden varmoiksi tiedetyt tapahtumat on nyt sitten viturallaan mun osalta :-|


Torstai, 17.5.2007

Siinä sitä nyt on, setekkiä koko fokuksen paksin täydeltä. Enhän mä edes muistanu että se on noin suuri mutta mahtui se kyytsään kuitenkin. Mainittavia vaurioitakaan ei kuljetuskalustolle aiheutunut. Vielä kun joku laittais ton kii..


Tiistai, 29.5.2007

No ni. Motivaatiota on nyt vähä kerätty. Tai en tie kerätty, mut sovin tossa vaan 44r0n kans et tänää aamul yheksält tallille ja hommat hoitoon. No, 44r0 tuli kyl vast 12+, mutta tuli kuitenkin. Siinä vaiheessa olin just saamas koneen irti, et kyl tossa muutama tunti menee purkaessa paikkoja koneenirrotusvaiheeseen. Vähän eri rojekti ku 1.1GX '82 xD

Tilanne on päivän päättyessä se että vanha kone on työnnetty pöyän alle jemmaan, uuteen on ruuvattu etupään kannatin, uus ö suod, vesipumppu ja jakopää siltä osin mitkä ei liity mitenkään kanteen. Kun toi koneen myyjä niin vakuuttavasti vakuuttaa että toi kone on 100% kunnossa, ajattelin nyt kuitenkin ottaa riskin ja ruuvata suoraan ton viilatun kannen kiinni. Jos tulee vielä jotain ropleem nii sit on kai vaan uskottava et se uus kansi on jotenkin viturallaan. Kannen otan kyllä irti vasta sitten kun kone on autossa kiinni, ainakin viimeksi kansi oli niin nakelissa lohkon kanssa että se ei meinannu irrota vaik nosturilla nostettiin kantta. Joten en nyt viiti irrallisesta yrittää sitä irti, saattaa kuitenkin tulla huomattavia ropleem.

Huomisen ohjelmana olis välisäiliötä ruiskupumpulle menevän pensaletkun fiksaaminen (sehän on irti), koneen paikalleen ruuvaus ja kaikkien rensseleiden takaisin ruuvaaminen. Saapi nähhä jos huomenna vaikka TAAS sais savut vehkeestä.


Keskiviikko, 30.5.2007

Kasassa on. Taas.

Veivasin 'uudesta' koneesta kannen pois, näytti ihan siltä miltä pitääkin. Kannentiivisteen vertaaminen aikaisempiin tiivisteisiin johti kuitenkin uuteen löydökseen.

Tässä pannussa ei näemmä olekaan vesikanavaa tossa merkityssä kohdassa, tossa mun toisessa koneessa sellanen on. 'Uusi' konehan on siis '92, vanha 93 tai 94. Mutta pultin reijissä sensijaan ei eroja ollut, lähinnä ne oli yllättäen ihan samanlaiset.

Samoin kuin aikasemmassa lohkossa, on tässäkin ton yhen pultin reikä aika hassussa kondiksessa. En siitä sen enempää ressiä ottanut, kestihän toi kiristellä tossa vanhassa koneessakin.

Mitään sen kummempia erikoisuuksia tai hidasteita ei sitten tullutkaan vastaan, ihan perusruuvaamista toi oli. Kun käynnistyksen aika tuli, eihän se tietenkään tartannut. Ensin tuntui ettei tapahdu mitään - pensa kyllä haisi - joten tsekattiin kaikki piuhoitukset ja noin ja kunnossa näyttivät olevan. Tarttailtiin vähän lisää ja kun kaasuläppää heilutteli niin mielikuvitusta käyttäen saattoi huomata pari yskähdystä mutta ei silti. No, ei vaivuttu vielä epätoivoon. Otettiin tulpat pois ja laitettiin jokaiseen pyttyyn tilkka öljyä ja sahattiin minuutin verran ilma tulppia. Tämän ideana oli lähinnä herätellä männät renkaineen toimintakuntoon kun eihän tota konetta ole ties mihinkä aikaan edes käytetty. Samalla tietty venttiilikoneisto sai lisää öljyä joskaan en usko että nostimien 'tyhjentymisestä' on kyse, ei toi kansi kuitenkaan kuukauttakaan ollut käyttämättömänä (Nythän koneessa on siis kiinni se portattu kansi joka oli kiinni silloin koeajossa) joten siltä osin luulisi että olisi pienimuotoisella tarttailulla viimeistään herännyt. No, nyt sitten veivattiin tulpat kiinni ja laakistahan se sitten heräsikin.

Kävi ensin ihan päin persettä, mutta kun huomasin ettei megatunen lämpömittari näyttänyt mitään (No, näytti se -41) niin päädyin roplaamaan vähän lämpöanturin liitäntää ja kappas. Sen jälkeen toi sitten pelasikin ihan kuin se perinteinen junan vessa.

Ehkä puolisen tuntia tota käyteltiin siinä, ainakaan sinä aikana ei ilmennyt nyt mitään hämmentävää. Sen verran oli jo väsy päällä ruuvaajilla ettei sen pitempää koehurisuttelua harrastettu, katotaan huomenna.

Huomenna ois ohjelmassa nyt vihdoin siirtää se lämpömittarin anturi parempaan paikkaan (Johdotus taisi vaurioitua tänään kun ei se näytä enää mitään ja samalla vaivalla se sitten siirtyy) ja laittaa öljyt laatikkoon. Sitten voisi katsella josko arvaisi taas sijoittaa euroja tarrakilpiin ja koeajoon.


Torstai, 31.5.2007

Lämpömittarin anturia en saanu vieläkään siirrettyä kun valmiina ei löytyny tarviskappaletta ja sorvarin tekemä pesiaalikomponentti on saatavissa vasta huomenna. Modasin vähän anturin johdotusta ja kiinnitystä silleen että luulisi jo toimivan mutta ei. Kyllä se tulee tosi hitaasti megan näyttämän perässä, vaikka lämpäärin letkutkin on jo ihan selvästi kuumat, ei lämpömittari näytä vielä mitään. Katotaan josko huomenna jaksaisi askarrella tonkin.

Tähän moottoriin sovittelin jopa jakopään hihnakopan, mutta koska omatoimi moottorin kannatin vähän vie tilaa hihnakopalta piti sitä jonkun verran modata. En ilmeisesti modannut vieläkään ihan tarpeeksi koska se ihan selvästi sorvaa nokan hihnapyöriin. No, pikkujuttu korjata. Ja tulee kyllä huomattavasti siistimmän näköinen kuin toi uhreilullinen avomallinen jakopääjärjestely.

Laatikkoon laitoin öljyä, sitä menee näemmä 1½ litraa sen jälkeen kun vetarien reijistä on valunut ulos.

Lämppäristä puhaltaa lämmintä (toisin kuin ennen), ei keitä eikä vesiletkutkaan tunnu jalkapalloilta. Sellasen tunnin ehkä tänään paikallaan hurisutteliin eikä esiintyny mitään ropleemia joten on ehkä syytä olettaa että tää saattais nyt sitten toimiakin. Tallin pihalla vähän ajelinkin eikä mitään erikoista. Edellisen koeajon ongelma kiihdyttäessä (kun painoi reilusti kaasua niin auto nykäisi tosi kovasti ennenkun alkoi kiihtyä) loisti myös poissaolollaan, johtuu tod näk siitä että huomasin että megalle oli säädetty kiihdytyskuviot TPS:n mukaan ja MAP se varmaankin pitäisi olla ja sellaiseksi sen vaihdoinkin.

Exhaust gas settingsejä ropaamalla sain tyhjäkäynnin pysymään tosi kivasti kohtallaan ja seosmittarikin näyttää ihan sen näköisiä lukemia että päästömittaus ei aiheuttane ongelmaa. Ton jälkeen tein vähän säätelyjä MegaSquirtMaps.comista löytytyneen vakiotekniikkaisen Mondeon setupin mukaan, ajossa ja/tai penkissä sitten nähdään pelaako toi jotenkin olennaisesti eri tavalla kuin ne setupit mitkä mulla nyt on sisällä.


Homma on nyt siinä vaiheessa (=auto ajokunnossa) että aihekohtaisten päiväkirjojen - Megasquirtin asennus sekä Zetecin sovittaminen - ylläpitäminen ei oo enää perusteltua. 6/07 alkaen hommaa voi seurata päiväkirjasta jossa kerrotaan kaikkien alojen askarteluista.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu