Seuraava sivu
Mk3 pääsivu

Marras- / Joulukuu 06


Tämä autohan on alunperin kaasaripeli, ja kun tuon Zetecin nyt päätin änkeä tonne niin polttoaine- ja sytytyspuolihan pitää sitten tietenkin väsätä samalla. Sain moottorin mukana alkuperäisen ECUnkin, mutta päädyin kuitenkin Megasquirtiin. Vaikka Megaakin sanotaan 'vaikeaksi' ja 'monimutkaiseksi' laitettavaksi, valintaa helpotti kuitenkin se ero että Megalle löytyy netin täydeltä vinkkiä ja osaajaa ihan kotimaastakin (www.finsquirt.net) kun taas tuollaisen orkkis ECUn rakenteluun ei varmasti samanlaista tukea löydy. Ja mahdollistaahan tuo Mega paljon paremmin kaikki virityshommatkin, orkkisecua tuskin pääsee uudelleen ohjelmoimaan ihan niin helposti ja tekemään muita muutoksia ym.

Toinen Megan valintaan johtanut seikka oli että kylillä oli 2.2 myynnissä, ja sen kummemmin ajattelematta ostin sen vaikken siinä vaiheessa edes vielä tiennyt oikein edes mistä on kyse. Sen verran kuitenkin että se on ohjelmoitava ja hieno ja se kävisi tähän tarkoitukseen.

Alussa sain kyllä kaikenlaisia omituisia vinkkejä, olisi muka pitänyt olla auton orkkis eku ja johtosarjakin johon tuo olisi sitten liitetty rinnalle ynnä muuta ynnä muuta. Eniten alkuinnostusta kuitenkin laski se kun tajusin että Megahan ohjaa vain ruiskua ja eihän tuossa Zetecissä mitään virranjakajaa ole jolla saisi sytytyksen hoidettua. Eipä aikaakaan kun selvisi että tietyissä Fordeissa käytössä oleva EDIS sytytyssysteemi pelaa hienosti Megan kanssa yhteen ja oikeilla osilla sen saa asennettua vaikka ruohonleikkuriin.

Tuota ostamaani MS ei ole ikinä autossa käytetty ja se tuli mullekin tekijän kaverilta joten varmuutta ei voinut oikein olla. CRSC:n foorumilta löytyi sitten Kimmo jonka testerille kurvasin testaamaan ja kappas, näyttihän tuo pelaavan. Kierroslukutietoa ei tullut mutta pistettiin 'todennäköisesti testerissä on vikaa' -piikkiin, ja kun se kuitenkin muuten tuntui toimivan niin en sitten vielä hylännyt ideaa. Varsinkin kun pääsin siellä tutustumaan asennettuun laitteeseen ja se todellakin oli laitettu niinkuin olin kuvitellut, niin luottamus projektin onnistumiseen kasvoi sen verran että vanhat kaasarikamat pistettiin myyntiin.


Ensin hommasin halvat ja helposti saatavat palikat

'Trigger disc' kampiakselin päähän, Fordin tuotenumero 1078767, hinta noin 20e. Asentotunnistin tuon kaveriksi, Fiesta XR2i, Hellan tuotenumero 6PU009146061, hinta noin 45e.

Tuo Fiesta kun on kaasarimalli niin polttoainepuoli vaatii vähän patentoimista. Ideaksi tulee laittaa normaali sähköinen pensapumppu (Facetin silvertop (?) jota käytin tuplien kanssa) joka pumppaa pensan tankista noin litran kokoiseen välisäiliöön ja siitä sitten ruiskupumppu joka vie pensan paineella koneeseen. Välisäiliötähän tarvitaan kun kaasaritankissa ei ole loiskelevyjä ja ruiskupumppu horisi mutkissa ilmaa eikä sitten tietenkään pelaisi.

Pumppu on Startaxin halpismalli 8300-0806 (hinta noin 65e) jota käytetään esim 5 pyttyisisä Audeissa. Painetta tulee 5baria, muita speksejä ei ole mutta tuo vastaa Boschin pumppua 0580254909 (hinta noin 150e)

Jemmassa olisi ollut myös joku tankin sisään tarkoitettuu pumppu mutta sitä käytettäessä olisi pitänyt hankkia sekä ruiskumallin tankki (noin 120e) ja etenkin siihen kuuluvat sisuskalut niin päädyin sitten päätymääni ratkaisuun.


Tuolla ylempänä oli kuva siitä Megasquirtin/EDISin ohjaamiseen ajottu hammasratas, mutta huomasin että onhan tuossa koneessa tietenkin valmiiksi jo siihen tarkoitettu hammastus. Löytyi vauhtipyörän takapuolelta. Olisihan se tietysti jo aikasemmin ollut ajateltavissa että tokihan tälläisestä moottorista löytyy ohjauselektroniikan vaatimat vermeen jo ihan vakiona mutta eipä se siinä innossa käynyt mielessä.


Johtosarjan värkkäys on aika hyvässä mallissa. Ensimmäinen johtosarja sisältää kaikkien suutimien piuhat, fidle solenoidin piuhat ja kaasuläpän asentotunnistimen piuhat. Johtosarja on tarkastettu 3 tai 4 kertaa joten eiköhän tämä oikein ole.

Jäkikäteen selvisi että suutimille olisi ollut hyvä laittaa etuvastukset tarkemman ohjauksen mahdollistamiseksi, mutta kun se ei nyt näillä spekseillä välttämätöntä ole niin olkoon nyt toistaiseksi näin.

Kaasuläpän asentotunnistin ja tyhjäkäyntiventtiili (tai tyhjäkäyntimoottori tai lisäilmaluisti tai miksi sitä nyt kukakin haluaa sanoa). Tuota venttiilihärdelliä varten tarvii Megasquirt lautaan vaihtaa yksi ransistori mutta en ole vielä perehtynyt tarkemmin.

Eka johtosarja on nyt valmis, sisältää kuvan mukaiset piuhoitukset. Sulakkeet tulee tietenkin erilliseen sulakeboksiin eikä tolleen vain piuhojen väliin :-)

Nyt työn alla on johtosarja jossa on piuhat imuilman lämpöanturille, veden lämpöanturille sekä lambdalle. Lambdalle lähtevään piuhaan tein vielä erillisen liittimen (musta mälli piuhojen välissä tuolla vasemmalla) että sen saa sitten helposti irti jos/kun tarvii purkaa jotain. Muutenkin olen näissä johdotuksissa pyrkinyt siihen että niistä tulee helposti irroitettavia yksiköitä. Mielestäni hyvä idea jos menee kerralla oikein, jos menee pieleen niin korjaaminen on kyllä sitten astetta hankalampaa :-D


Sulakkeet ja releet tulee toho.

Ajattelin kokeilla virran jakoa noin. Apikoja juotettuna sopivaan pellin pätkään, tässä tapauksessa käytetty vetarin kumin klemmaria.

Kutistesukka päälle.

Melko huonon kuvan onnistuin ottamaan mutta idea selvinnee. Päärele tulee ennen tuota syöttöä, ja sitä ennenkin tulee tietysti sulake mutta se tulee sitten jo akulta tulevaan johtoon.

Tossa toi idea nyt vähän tarkemmin. Vähänhän noi releet jää tonne piuhojen alle mutta niitä tuskin tarvii paljon irrotella.


Lähetin tuon Megasquirt laudan remonttiin (siinähän on niitä kierroslukutieto-ongelmia) eräälle finsquirt.net forumin jampalle, samalla tehdään tarvittavat muutokset edisin ja Voordin orkkis fidlesysteemin käyttöä varten.

Remontissa selvisi että tuo hankkimani MS menee katekoriaan 'paskat pisnekset', siinä oli vähän yhtä sun toista epäselvyyttä ja rahaa meni mutta nyt se on kunnossa ja tarvittavat muutoksetkin tehty. Cybo näitä tekee ja korjailee jos hinnasta sovitaan.


Toka johtosarja sisältää noi kytkennät.


Mittasin veden ja imuilman lämpötila-antureiden arvot. Imuilman anturi oli pala kakkua, mutta veden lämpö olikin vähän hankalampi. Siitä anturista tuli ihan mitäsattuu höpöhöpöarvoja joissa ei ollut mitään logiikkaa, välillä ei ollut vastusta ollenkaan ja välillä vastus oli ääretön. Epäilin siinä jo vähän taitojani kunnes sitten kaivoin ostamistani Mondeorojuista toisen anturin ja sillähän se onnistu ihan hyvin ja sitä siis käytetään. Tuli siitä sitten mieleeni että olisikohan tuon saamani moottorin kansiongelmat (2 vedenkatoamisongelmaa muutaman kk sisällä) johtuneet viallisesta anturista jolloin lämpömittari olisi näytellyt mitä sattuu ja kuski vaan tyytyväisenä ajellut.


Siirtopumppu tulee tohon. KOnehuoneen takareunaan. Ihan optimaalisin paikka toi ei varmasti ole, mutta kuten ehkä tälläkin sivulla aijemmin kirjoitin, näin taannoin niin kauhean 'kasaan roiskitun' asennuksen että jos se toimii niin varmasti toimii tämäkin.

Välisäiliöstä tuli tuollainen. Sen verran oli informaatiokatkosta että tohon tuli kaksi 'iso lähtöä' vaikka yksi (ruiskupumpulle lähtevä) olisi riittänyt. Nyt myös toi tuloliitäntä tuli suureksi mutta ei se nyt ylitsepääsemätön ongelma ole, etenkään kun eihän se ole edes mikään korkepaineinen liitäntä.

Tuohon se tulee.


Seuraava sivu
Mk3 pääsivu