Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu

Tammikuu 08


4.1.2008, Perjantai

Sain vaihteeksi jotain tehtyäki. Kasasin koko alakerran, sovittelin kannen paikalleen (en kuitenkaan vielä tiukannu, irtomoottorin kantta vähä hankala yksinää kiristää), kasailin jakopään rullat, vesipumpun ja sen sellasta. Kyl se vaan niin on et ku saa perseensä penkistä irti ni kyl sitä valmistakin sitten taas tulee.

Tilasin PLX:n laajakaistalambdavehkeet.


7.1.2008, Maanantai

Lambdavehkeet tuli

Hain myös tuolta Voortikaupasta ton tollasen tukirauan joka on XR2i ja RST malleissa tuolla etutukivarsien välissä pitämässä vehkeet ojennuksessa. Saa vaan nähhä että miten toi pelaa ton mun pakarin kanssa.


12.1.2008, Lauantai

Vaihdoin kallistuksenvakaajan. Ihan bolt-on -juttu, uudet puslat tietysti mutta vanhoilla pannoilla meni kiinni. Oli jo tälleen kone irrallaan aavistuksen verran kinkkinen rojekti, koneen ollessa paikallaan en ehkä suosittelisi alkaa vaihtamaan.

Moottoripuoli alkaa olee taas reilassa, pienen koeajonkin pääsin heittämään. Tyhjäkäynti seilaa - toisin kuin ennen - enkä ainakaan tossa pikasesti kateltuna saanut tyhjäkäyntiä myöskään mieluiselle tasolle (jäi toiselle tuhannelle) mutta eiköhän noista nyt selvitä,

Alavesieletku on nyt tollanen ja jäähytyskierto nyt muutenkin aikalailla sellanen kun se pitää olla joten pitäs jo toimia. Kun laitettiin tota käyntiin ja siinä aikamme käyteltiin niin vähän meinasi alkaa hermo kiristyä kun lämppäri puhalsi jo ihan selvästi lämmintä mutta lämpömittari - jonka aneturi on siirretty nyt lämppärin letkuun että varmasti on hyvässä virtauksessa - ei näyttänyt vittujakaan. Eli näytti ihan yhtä omituiselta kuin aina ennenkin, lämmintä tulee mutta mittari ei näytä oikein mitään = edelleenkään ei voinu olla varma mistään. Tällä kertaa vika tosin ei ollu kummonen, anturin maapiuha vain oli irti.

Seosmittarikin näytti käyttäytyvän ihan normaalisti vaikka lambda on varmasti saanu viimisen 100km aikana enemmän vettä niskaasa ku pakokaasua, eikä niiden pitäis jäähytysnestekontaktin jälkee edes toimia enää juurikaa. Tosin kuten sanottu, laajakaista on työn alla joten ei tän kanssa nyt tarvii kauheesti miettiä.

Nyt kun nää kelit on vuodenajasta huolimatta tälläset ku on, ni tekis kyllä tosi paljo mieli laittaa vakuutukset päälle ja käydä vähä koeajolla mutta suapi nyt nähhä.


14.1.2008, Maanantai

Olin taas vähän ruuvailemassa ja kirjottelin havainnoistani finsquirtin foorumille, tässä sama lätinä:

Tossa omassa projektissahan ei ole megan+edisin kanssa ollu mitään ongelmia missään vaiheessa mutta kone siitä laukesi noin tuhannen kilometrin jälkeen. Nyt sain sitten puolen vuoden nojailun jälkeen kerättyä sen verran motivaatiota että raksasin siihen uuden koneen. Mitään sähkötöitä ei oo tehty, ainoastaan moottori vaihdettu.

Eilen vähän käyttelin sitä ja pelasi hienosti, läppäri mulla ei ollu siinä vielä kiinni. Äsken sitten laitoin piuhat kiinni, tarkoituksena oli vähän palauttaa megatuneasioita mieleen mutta katos vaan. Resettiä tulee 1-3 kertaa minuutissa. Omituista, tällästä ei o tapahtunu muistaaksee yhtään kertaa aikasemmin. Irrottelin sitten oikeastaan kaikki piuhat - paitsi tietenkin virrat jätin - ja vielä vaan tuli resettiä solkenaan. Kerkesin jo kirjottaa tänne pitkät pätkät vikaselostusta ja kysellä että mistä mahtaa kiikastaa kunnes sitten sain kuningasajatuksen; Otetaampa laturin piuha irti.

No sillähän se hoitui, ei resetoinu enää. Laittelin kaikki muut piuhat takasinkin ja ei resetoinu. Pistin sitten vielä laturin piuhankin takasin kiinni ja rupesin oottelemaan resettejä ja mietin siinä että vaihtaisko koko laturin vai koittaisi ensin jännitteensäätimellä.

Mutta kappas kappas. Ei oo resetoinu enää vaikka on ollu virrat päällä kohta puoli tuntia.

En mä nyt periaatteessa vastausta kaipaa mihinkään kysymykseen kun ei mulla oo enää mitään ongelmaakaan, mut jos jollein tulee mieleen mistä mahto olla kyse niin kiinnostaahan se.

Soitin myös vakuutusyhtiöön ja sanoin että laitetaan liikennevakuutus päälle huomisesta eteenpäin jotta pääsee vähän koeajolle. Nythän tuo onnistui vielä ihan puhelimitse kun toi on laitettu seisontavakuutukseen vanhojen pykälien aikana, jatkossa sitten liikennekäytöstä poistolla. Huomenna vaan en kerkeäkään vielä mihinkään kun on illalla muuta ohjelmaa enkä talvirenkaitakaan saa kun vasta perjantaina, ja onhan tossa nyt vielä vähän hienosäätöä kuten konepelti ja alavesiletkun klemmarien kiristely kun näytti olevan pieni lätäkkö alla. Mutta sitten jos parina päivänä vähän kruisis ja kattelis että pelaako toi niin voisi sitten alkaa puuhailemaan jotain muuta. Pieni jännitysmomentti tulee toki olemaan sitten siinä että miten se lähtee kylmänä kylmässä käyntiin kun eihän noita kylmän kelin säätöjä oo mitenkään tutkittu. Tietty, nollan tienoillahan noi lämpötilat nyt pyörii että eikhän se siitä.


16.1.2008, Keskiviikko

Olipahan helvetillist remontinkorjausta tänää. Tarkotus oli pikasesti korjata tyhjäkäynti (yli 1300 vaikka kaasuläppä oli ruuvattu (mullahan ei oo enää sitä tyhjäkäyntisäädintä vaan tyhjäkäynti säädetään perinteisesti tyhjäkäyntiruuvista) niin pienelle kun menee.

Pidin kättä kurkun edessä tiukasti, tyhjäkäynti laski ehkä parisataa kierrosta - ja koneenhan kuuluisi sammua tossa vaiheessa. Ruiskuttelin sitten preikliineriä varmaan puoli purkkia sinne imusarjan taakse ja kone piristyi siitä selvästi ja pakkohan siitä oli tehdä päätelmä että siellä takana joku fuskaa. Otin imusarjan irti, vaihdoin imuilman lämpöanturin (siltä varalta että se fuskaisi vaikka en mä sitä mitenkään järkevänä mahdollisuutena pitäny), laitoin sen jenkaan tiivistemälliä (jollasta siinä näytti olevan ennästäänkin) ja korjasin yhden mulle tarpeettoman alipaineletkulähdön vaikka olin senkin mielestäni tehnyt viimisen päälle jo alunperinkin. Samaten vaihdoin megalle lähtevän alipaineletkun siihen liitäntään kun mullahan oli tollasta muovista ja aattelin että josko se olisi väsyny ja virttyny (vaikkei se kyllä siltä näyttäny eikä tuntunu). Imusarjan ja suutintukin välistä tiivistettä en lähtenyt vaihtamaan kun vastahan siihen uusi oli muutama päivä sitten laitettu. Imusarjan ja kaasyläpän väliin tulevan tiivisteen sensijaan vaihdoin kun tota samaa on rassattu eestaas jo monta kertaa, ja uusi tiiviste oli kuitenkin hommattu valmiiksi jo aikoja sitten. Hetken mietin jopa koko imusarjan vaihtamista mutta koska varaosaimusarja oli sen verran paskanen enkä mitenkään malttanut uskoa että imusarjassa itessään voisi olla vuotoa, en sitä sitten vaihtanut. Jarrutehostimen letkun liitäntähän noissa on defaulttina aika epävarman olonen mutta se tuntui tolla jarrukliineritestauksella olevan tiivis niin sille en mitään tehnyt - ja eipähän sille oo kai paljoa tehtävissäkään.

Sitten vaan auto ulos, tulille ja vitut. Tyhjäkäynti oli edelleen reilusti väärällä tuhannella ja kävi edelleenkin vähän miten sattuu. Hetken siinä sitten mietin ja aattelin että olkoon koko p*ska, pakko kai vaihtaa se imusarjakin koska eihän tossa enää mitään muuta tolkkua ollu.

Olin jo kasannut läppärin pakettiin ja olin just menossa autoon ajamaan sen sisään ja sen jälkeen olin lähdössä kotiin. Kun mä sitten tajusin.

Mullahan oli sillon kasausapuna yks kaveri joka kasas muun muassa ton imupuolen. Siltä oli sitten jäänyt yks ihan selvästi näkyvä juttu tekemättä enkä mäkään ollu muistanu sitä erikseen neuoa.

Oli sitten toi yksi huohotinletku irti. Letku oli ihan siinä parin sentin päässä ja suutintukin päädyssä oleva liitäntä ei sekään mitenkään pieni ja huomaamaton ole mutta niin vain jäi huomioimatta toi asia sillon.

Ton kun pistelin kiinni niin jo vain sai kääntää 'tyhjäkäyntiruuvia' muutaman kierroksen että saatiin tyhjäkäynti reilaan. Sen enempää en sitten ruvennut sitä ruuvailemaan, pitkä päivä takana ja noinpoispäin. PE iltana olisi tarkotus uudestaan koittaa tota lambdan laittoa jotta toi ois sitten viikonloppuna säätöajokunnossa.


18.1.2008, Perjantai

Asensin konepellin, laajakaistan ja talvirenkaat ja kävin koeajelulla. Tuntuis pelaavan ihan niinq pitääkin. Jo ihan lyhyenkin koeajon jälkeen täytyy kyllä todeta että kyllähän toi laajakaista on ihan ehoton peli säätelyyn. Vaikka me näköjään ollaan saatu toi kapeakaistallakin aika hyvin hollilleen niin varmasti kaikille kapeakaistan käyttäjille tuttu 'tapista tappiin' heiluva seosnäyttö on kyllä menneen talven lumia tämän kanssa. Jos oikein yritti niin sai sen niin rikkaalle menemään että asteikko loppui kesken mutta muutoin se kyllä näytti muitakin lukemia kuin 'tosipaljon-ok-liian vähän'. Huomenna ois sitten tarkotus käydä heittämässä vähä pitempi säätöajolenkki ja muutenkin todeta paketin luotettavuus.


19.1.2008, Lauantai

Vaihdoin tulpat, tein megaan muutavia säätöjä (ton lambdan tiimoilta lähinnä) ja pakkasin vähän varaosaa ja tarviketta ja sitten eikun koeajolle. Täällä etelässähän talvi on mennyt lähes täysin ilman mitään lumia tai muita talvisäitä ja alussa täälläkin näytti ihan hyvältä, märkää vaan ja lisää vettä tuli taivaalta. Otettiin sitten 1 80 rajoituksellinen maaseutureitti tarkotuksena voida siellä rauhassa kiihdytellä ja hidastella muuta liikennettä haittaamatta mutta kuinkas kävikään.

Tähänastisen talven lähes ainoa lumisää osui kohdalle. Kyllä tossa jonkun verran saatiin säädettyä mutta jossain vaiheessa keli meni sellaseksi että isompia vaihteita ei pystyny enää säätämään ja kakkosen säätökin johti lähinnä villiin suditukseen :-)

Vaan eipä siinä, löytyi loppureissuksi sitten sen verran parempaakin pintaa että saatiin toi aika kivaan malliin. Oli se kyllä jännä nähä että kun atk:lta vähän näppäilee näin niin seosmittarissa tapahtuu ihan selviä muutoksia. Tai no noinhan se 'tietenkin menee' mutta kiva nähdä ihan käytännön tasollakin. Täytyy vielä vähän kirjallisuutta (=nettiä) tutkia että millasia arvoja seosmittariin pitäisi erilaisissa ajotilanteissa saada, mutta kuten sanottu niin aika hyvältä alkaa jo vaikuttaa niiltä osin mitä talvisessa tieliikenteessä voidaan järkevästi säätää.

Vehkeet pelas yhtä hienost ku aina ennenki (tosin jäähdytysjärjestelmä pelas kyl viel paremmin ku ennen) et niistä ei oo oikeestaan mitään sanottavaa. Vaik toki tähänki reissuu yks ylimääränen sydämenpomppaus mahtu. Ajeltii tuol lumisavessa ihan hissukseen kun sytty punanen valo mittaristoo. 0.2 sekunnissa olin päätelly että kone sammu ja latausvalo sytty. Siitä 0.5 sekuntia niin tajusin et eihän se sammun ku autohan kulkee. Ja vaik ois sammunuki ni ei valot ois syttyn ku moottori jokatapauksessa vielä pyöri. No sitte, syttymysesta 2 sekuntin päästä tajusin tarkentaa ja todeta että se onkin öljynpaine. WTF! Onko koneremontissa sitteki menny joku pielee vaikka tähä asti kaikki näyttiki ihan hyvältä. Välittömästi tarkastin competition instrumentista että öljynpaineet on ihan ok ja lukema reagoi kierrosluvun muutoksiin ja päätin sitten että öljynpainevalon piuha vaan on irronnut anturista. Varsinkin kun just eilenä sitä hypistelin ja totesin että se oli aika löysä niin en tuosta sitten enempää ressiä ottanut mutta kyllähän se hetkellisesti herätti.

Jos tää säätila tästä lähipäivinä vielä paranisi - vaikkei siltä näytä, fmi.fi lupailee jo ihan pakkasia ja muuta talvitavaraa - niin voisi vielä vähän kruisia mutta onhan tuo kohta liikennekäytöstä poistettava, ei sille kuitenkaan käyttöä tässä talven aikana ole.


21.1.2008, Maanantai

Tuli tossa eilenä mieleen vähän noita mittaristoasioita. Noi lämpö- ja öljynpainemittarithan on tossa mittaristossa vähän niinq tilapäisasennuksessa eikä mitenkään erityisen nättinä siinä. Sitten mä ajattelin että orkkis jenkakellohan ei ole käytössä, samaten orkkis lämpömittari on pois pelistä. Niin mitä jos ottais ja upottais noi öp ja lämpömittarit tohon alkuperäseen mittaristoon jotenkin. Mietin vaan mielessäni että mitenhän toi orkkis pensamittari saadaan sitten pelaamaan kun pitäisihän tota mittaristoa sitten jonkun verran tuhota että saisi noi mahtumaan. No, tänään sainkin sitten yllättäen erikoisosan.

Wow gasp! Alkuperänen kasettiteline kojelautaan siihen repsikan eteen. Sainkin siitä heti kuningasajatuksen. TUUNATAAN siihen paikka 3-4:lle 52mm mittarille ja laitetaan vähän merkityksettömämpiä mittareita siihe repsikan pällisteltäväksi. Samalla hoituisi se pensamittariongelmakin, tohon vaan lisämittaripensamittari ja näin ei orkkismittaristoon tarttis jättää kun nopeusmittari ja pari merkkivaloa. Vaikka tohon tosiaan saakin sen 3-4 paikkaa niin aattelin että jos sen pensamittarin lisäksi laittais vaikka volttimittarin, ei mulla nyt oo enemmille käyttöä. Samaten kun tohon tulee vaan jotain toisarvosia mittareita niin ne vois vaikka tehä ihan jostain halvoista Autoquakerojuista, mutta katellaan.


23.1.2008, Keskiviikko

Toveri teki 'nakutusluurit' ja käytiin sytytyksensäätöajelulla, postasin 'tuloksista' finsquirtiin ja tässä kopypaste:

Vehkeellä on takana vajaa pari tuhatta kilometriä, sytytyskartat on säädetty ~vastaavien koneiden kartoista vielä vähän varovaisemmiksi ja homma on pelannut hienosti. Nakutusta/kilistämistä ei ole kuulunu missään olosuhteissa. Nyt sitten rakennettiin 'nakutusluurit' ja lähdettiin sytytyksensäätöajelulle mutta aika laiha tulos oli.

Ensin tehtiin kokeeksi ihan mietoja säätöjä mutta ne eivät vaikuttaneet luureista kuuluviin ääniin mitenkään eikä ajossakaan tuntunut minkäänlaista muutosta. Jonkun aikaa sitten roplattiin ja pistettiin ennakot sitten ihan pieleen kovan kuormituksen alueella (kiihdytys ihan liian suurella vaihteella) mutta ei vaan nakutusta kuulunu.

Vikahan voisi olla luureissakin (vaikka kyllä niistä kaikenlaisia ääniä kuului) mutta kyllähän nyt noin roima ennakko kuormituksen alla pitäisi kuulua jo ihan ilman kuulokkeitakin mutta ei. Tässä vaiheessa alko tietysti jo arveluttamaan että toimiikohan toi koko ennakonsäätö. Ajoituslampulla kun katsoo niin näkee että ennakot muuttuu kun antaa kierrosta, ja tyhjäkäyntialueen ennakonsäätö vaikuttaa ihan selvästi käyntiin.

Onko tossa ediksessä nyt joku 'feature' joka estää/rajoittaa ennakonsäätöä vai eikö toi kone todellakaan rupea kilistämään vaikka sytty oisi ihan pielessä?


Edellinen sivu Seuraava sivu

Mk3 pääsivu