Loppukesästä (06) mieleen juolahtanut, joulukuussa toden teolla aloitettu CVH kaasarimoottorin korvaaminen Megasquirtilla ja Edisillä ohjatulla Zetecillä on nyt (9.2.2007) siinä vaiheessa että eilen saatiin asiat siihen malliin että konetta voitiin jo käyttää. Johan tuosta testisavut otettiin viime kuussa, mutta silloin ei ollut vielä pakoputkea, jäähdytystä ja muutamia muitakaan osia jotka ovat oleellisia pitempiaikaisen käyttämisen suhteen.

Lähtötilanne oli se että megassa oli softa 029t, ja ainoa tehty säätömuutos oli edisin valinta ja käyttö sytytyksenä. Näillä eväillä kone höräti käyntiin ihan kuin viimeksikin, välittömästi. Kone kävi noin 1000rpm tyhjäkäyntiä (joka kyllä kohosi jatkuvasti koneen lämmetessä) ja kaikki vaikutti valoisalta. Kun lämmöt nousivat 90 asteeseen, kone sanoi köh köh ja sammui siihen paikkaan. Hetki siinä sitten ihmeteltiin, ja koitettiin uudestaan. Kun lämmöt nousivat 90 asteeseen taas sama laulu. En tähän mennessä ole perehtynyt säätämiseen pätkän vertaa, ainoastaan sen mikä piti tehdä että edis saadaan toimimaan. Ekana tulikin sitten mieleen että olisikohan tossa joku moottorin turvasammutus tietyssä lämpötilassa jonka lämpötila defaulttina on valittu tosi varman päälle. Ei muuta kuin megatunea rämppäämään. Ei sieltä mitään sellaista löytynyt, mutta sellaisen virheen korjasin että siellä luki kyseessä olevan 8 sylinterinen pannu ja 4 pyttyähän tässä vain on. Koitettiin uudestaan. Nyt tyhjäkäynti oli aika hulvaton, yli 2000 ja nousi vain. Sammutettiin kone, ja otin tyhjäkäyntisäätimen piuhan irti ja koitettiin uudestaan. No nyt ei sitten ollut ollenkaan tyhjäkäyntiä. Tässä vaiheessa koin ahaa elämyksen ja pidin konetta käsikaasulla käynnissä. Ja kappas, kun lämmöt nousivat 90 asteeseen, kone ei sammunutkaan mutta fidle valo megatunessa kyllä hävisi. Eli kone siis sammui äsken fidlen mennessä pois päältä.

Tuossa jonkun aikaa hurahti lämpöjä ja käryävää pakosarjaa ihmetellessä ja tupa alkoi olla sen verran kovassa käryssä että oli aika lopettaa siltä päivältä.

Nyt kun tuo on siinä mallissa että tuota voi käyttää, lienee aika surffata finsquirtia ja sen sellaista ja perehtyä säätelyyn..

Palataan aiheeseen kun opin lisää.


Kuukauden päivät myöhemmin, maaliskuun puolessa välissä. Kasailin tossa noita vetareita ja sen sellasia kun kävi ilmi etteihän tuo auto ole edes työntelykunnossa vielä, siksi en heti päässyt säätötoimiin käsiksi.

Tuo aihempi tyhjäkäyntisekoilu aiheutti vielä jonkun verran päänvaivaa ennenkun kone pelasi idlenä edes välttävästi. Voordin tyhjäkäyntisäädintä vartenhan tuohon lautaan on tehty muutoksia jotta voidaan käyttää PWM/Closed loop tyhjäkäyntisäätöä (ei siis B&G on-off joka tuossa aijemassa kokeilussa oli käytössä) ja se valittuna ei kone käynyt minkäänlaista tyhjäkäyntiä kuumana eikä kylmänä eikä siltä väliltäkään. Käynnistäessä kone hurahti käyntiin ja sammui saman tien. Tässä vaiheessa rupesin käymään säätöjä läpi manuaalin kanssa niinkuin homma olisi pitänytkin tehdä. Eli säädin 'constants'it sun muut peruskamat (sylinterien määrän, suutimien määrän, pensakartat perussäätöihin jne) ja elättelin toiveita että nyt. Mutta ei mitään.

Finsquirtiin kerkesin jo vääntää threadin tynkää aiheesta ja vastauksia ootellessa selailin mainittua forumia muutenkin. Törmäsin siellä sitten threadiin josta kopsasin suoraan idle controliin arvot omaan lautaan.

Ja kappas vaan. Noillahan pannu heräsi henkiin kaasua painelematta, ja kävikin ihan siivosti. Kylmä kone kävi siinä 1400+, ja kierrokset pikkuhiljaa nousi vaikka asetuksissa oliki target rpm 1500. Jonkun verran tuota jouduin rassaamaan mutta parhaimmillaan pääsin jo tilanteeseen jossa lämmin tyhjäkäynti huojui 'vain' 890 +-50.

Aikani sitä koitin vielä ropata mutta tuntui että homma alkoi mennä vaan huonompaan suuntaan, eikä tähän asti parhaiden asetuksien palauttaminenkaan enää oikein tuonut tuota parasta tulosta takaisin. Alkoi jo hieman ihmetyttämään että wtf täs nyt tapahtuu, loppuhuipennuksen ollessa se että lämmin tyhjäkäynti pompsahti 1700 korville eikä tullut sieltä alas oikein millään konstilla. Tuosta on oikeastaan pakko tulla siihen tulokseen että tyhjäkäyntisäädin on jotenkin viturallaan. Noissa Voordeissa ei ole läheskään ennenkuulumatonta että tollanen vaiva esiintyy joten täytynee perehtyä tuohon.

Voordilla se on satasen kantturoissa mutta Hellaltakin sen saa (vertailunumerokin on just sama joka löytyy nykyisestä säätimestä), katellaan ostetaanko uusi vai koitetaanko elvyttää vanhaa.

Säätötoimiakin pystyy jo harrastelemaan kivasti kun on tuo lämpötila iltaisinkin jokusen asteen plussan puolella. Koska olin melko varma että starttailuja joutuu harrastamaan, vedin startilta piuhan suoraan akun lähelle (toi valkoinen piuha) jotta sen plussaan kytkemällä saadaan tartti pyörimään eikä tarvii jatkuvasti ravata avaimelle.


21.4.2007

No nii.

Kuukausi on vierähtäny edellisestä. Uuen venttiilin hommasin mut ei siitä ollu muutoksen tekijäksi, kai ton fidlen säätäminen vaan on niin persauksista. Kun tässä nyt alkaa kausi painaa päälle (CRSC päivä ois 2vk päästä mut ei taida onnistua) nii tein sitte 'siitä mistä aita on matalin' -ratkasun ja poistin koko fidle systeemin ja tein kaasuläpälle ihan perinteisen säätöruuvin. Toi oliki helpompi nakki ku olin ajatellu, ei muuta ku muovitulppa pois sen ruuvin päältä ja siellähän olikin ihan normaali kuusiokolokanta mitä ruuvaillaan ja kaasuläppä liikkuu. Kylmäkäyntihän tulee nyt varmasti olemaan vähintäänkin mielenkiintoinen, mutta tuskin se kesäautossa ihan mahdotonta ongelmaa aiheuttaa.

Ton jälkeen sain sen käymään tyhjää jo ihan suht ok, ei se toki täydellistä oo mut ei sille ole vielä mitään muita toimenpiteitä tehtykään. Vähän tossa tallin pihalla ajelin eestaas todetakseni että kulkeeko se, ja kyllähän se kulki. Ei siinä perunapeltoa muistuttavalla pinnalla paljon ajamaan pystynyt mutta vaikka säädötkin on varmasti vielä ihan viturallaan niin olihan se vähän kevyempikulkusen tuntunen kuin tuo miljoona kg/115 heppaa käyttöauto :-)

Nyt pitäisi tehdä vielä pieniä hienosäätöjä (syylärin+flektin kiinnitys, laturin piuha ja pakosarjan pienimuotoinen fiksaus) ja tyhjentää auto (sinne on varastoitunu aika paljo kaikkea talven mittaan) niin jos ens viikon lopulla vaikka hakis tarrakilvet perusteellisempaa koeajoa varten. Jaa niin, kansi tulee Maanantaina vihdoin viimein laitosta, sekin pitäisi vaihtaa.


23.4.2007

Kun tuo luotto - ja etenkään kiinnostus - noihin omatoimisiin pensa- ja syttykarttojen säätelyihin ei ole oikein kaksinen, olen otellut vähän selvää noista säätöfirmoista. AMWorks Lappeenrannassa ei ollut kiinnostunut, Mikkelissä oleva Megoja asentavakin Street Turbo kehotti ottamaan yhteyttä AMWorksiin. Z-Poweriinkin mailasin vaikka se onkin vähän noita kotikutoisempi ja ilmeisesti Nissanin vakioecuihin keskittynyt mutta sieltä ei ole vielä replytty. Lyhyin ja ytimekkäin vastaus tuli Raisiosta, Sporttiautosta. Siinä luki että 'onnistuu. soita ja varaa aika'. No, hyvä homma mutta 300km matka säätämättömällä autolla ei oikein houkuttele. Noiden lisäksi on vinkattu myös SS Motorssista ja Tuning worldista jotka ovat kai jossain pääkaupunkiseudulla.

Pirautin tänään myös paikalliselle 'työsuhdetutulle' asian tiimoilta, ja sinne ollaan menossa toivottavasti ensi viikolla. Megaa siellä ei sen kummemin tunneta, mutta eiköhän siellä kartalle päästä. Tavoitehan olisi kunnianhimoinen 140++, ja jos sinne ei päästä niin mennään sitten johonkin joka Megat tuntee. Tulee se kuitenkin niin hyväksi että uskaltaa ajella pitempiäkin matkoja säätötoimiin.

Edellämainittu tavoitehan ei ole ihan hatusta vedetty, vaan perustuu muiden saavutuksiin. Noilla perus 1.8 konsteilla (2.0 nokat, kaasuläppä ja vaparisuodattimia ym) on tiemmä päästy tonne 130 kantturoihin, lisärassauksilla lähelle 150. Ja koska omassani noita lisärassauksiakin on (pakari, ei kattia, säädettävä moottorinohjaus, kansityöt) niin aika kiukkuseksi tulen jos 140++ ei toteudu.


Perjantai 4.5.2007

Tarrakilvet tuli haettua ja apaut 200km koeajo suoritettua.

Mitä tulee itse moottoriin, koeajo ei ollut oikein menetyksekäs (kts Zetec/rauta/asennus) mutta mega pelasi kyllä ihan kivasti. Normaaliajossa ei mitenkään voinut aavistaa että kyseessä on täysin säätämätön omavalmistemoottorinohjaussysteemi, kyllä se pelasi kaikinpuolin kivasti. Koittelin tunen laskemaa pensakarttaa ja sitten netistä löytämääni Peson 1.9 koneelle tarkoitettuja pensa- ja syttykarttoja mutta en niissä juurikaan huomannut toimivuuseroa. Seosmittari ei ole toiminnassa mutta megatunelta niitä lukemia saattoi tutkailla ja vähän kyllä herätti ihmetystä. Pitkän matkaa tasaista maantieajoa ja viisarit näytti (jopa huomattavan) hyviä lukemia, mutta täysin vastaava ajotilanne jossain toisessa vaiheessa ja seokset olivat ihan saatanan rikkaalla. Josko nuo moottoriraudan ongelmat olisi sotkeneet kuvioita (siinähän menee paineita vähän vika paikkoihin joten jossain on suuremman luokan feelu) ja aiheuttaneet ton. Samaten tyhjäkäynti meni ihan surkeaksi koeajomatkan pitkittyessä mutta olen kyllä taipuvainen pistämään senkin noiden rautaongelmien piikkiin. Vaikka normaaliajo pelasikin ihan hyvin, reippaasti kiihdyttäessä tuli hassuja efektejä ennenkun vauhti rupesi lisääntymään; Aina kun tallasi kaasun pohjaan niin nykäisi ihan saatanasti ja sitten vasta alettiin menemään. Mutta tämä nyt on ihan selvästi noita säätämättömyyden aiheuttamia ongelmia josta varmasti päästään eroon. Moottorirautaa lukuunottamatta ainoa esiintynyt ongelma oli välisäiliöltä ruiskupumpulle menevä letku, sen kiinnitys oli näköjään pettänyt ja letku makasi vetoakselin päällä. Paksua tavaraahan se on joten ei siihen just minkäänlaista jälkeä ollut jääny, mutta tuo tarvii kuitenkin pistää kuntoon.

Dynohan mulla oli myös varattuna, ja tarrakilpien hakuperusteissa oli korjaamollesiirto jopa Hämeenlinnaan asti jotta olisi päässyt CRSC kevättapahtumaan, mutta rautapuolen ongelmat teki sitten tyhjäksi noi haaveet. Vaikkei säädättämättömällä ja vedenkiertohäiriöisellä koneella paljon kannattaisi rullutella, tuli pari rivakkaa vetäisyäkin kuitenkin tehtyä ja täytyy kyllä sanoa että ei mun mikään auto ole tohon tahtiin vauhtia kerännyt. EIhän se nykymittapuun mukaan (Kossun tekniikka, RST:n kone, ahdin määrää tahdin ja vapari ei oo vaihtoehto ym) mihinkään kulje, mutta ero oli kyllä melkoinen tohon 115heppaa/1200kg arkiautoon verrattuna. Kyllä siitä varmasti ihan kivan saa.

Uusi moottorihan on nyt hankintalistalla, ja tarkoitus on heittää se kiinni ihan sellaisenaan ja vähän ajella ja katsella josko se jo pelaisi ja jos pelaa niin jossain vaiheessa sitten toi viilattu kansi nokkineen kiinni. Jonkunlaista parannusta on varmasti tulossa tuohon megapuoleenkin, Megasquirtmaps.comista löytyi (Kiitokset vaan Lehdon Pasille vinkistä!) 2.0 Zetecin setuppi (jolla oli saatu täysin vakiosta koneesta muistaakseni 7 heppaa lisää) jonka ajattelin laittaa tohon omaani. Onhan mulla 0.2 pienempi kone ja todennäköisesti vapaampi pakoputki kun tossa setupin tapauksessa, mutta nokat ja suuttimet on kuitekin samat niin eiköhän toi ihan pätevä lähtökohta sitten ole. Pensa- ja syttykartat siinä on ajettu dynossa ja varmasti kaikki muutkin asetukset on jo aika lailla oikeansuuntaisia.


31.5.2007

Homma on nyt siinä vaiheessa (=auto ajokunnossa) että aihekohtaisten päiväkirjojen - Megasquirtin asennus sekä Zetecin sovittaminen - ylläpitäminen ei oo enää perusteltua. 6/07 alkaen hommaa voi seurata päiväkirjasta jossa kerrotaan kaikkien alojen askarteluista.


Takaisin pääsivulle