Ennen ensimmäisiä ratakoitoksia veivasin penkit ja vyöt kiinni. Vyöt on toistaiseksi kiinni orkkisvöiden kiinnityspaikoissa, parantamisen varaa jäi mutta aikataulu ei sallinut. Takapenkki on tietenkin näiden tieltä poistettu ja eipähän sinne kyllä pääsisikään kun ei etupenkit enää kippaa.

Kuskin penkki onnistui suht helposti, ei se nyt ihan niin alhaalla ole kuin voisi olla mutta kyllä se välttää hyvin vielä ensi kesänkin jos ei keretä säätämään. Tuo jakkara kun on niinkin leveä kuin se on, 2 ja 4 vaihteet jäävät alamittaisilta kuljettajilta käyttämättä kun ei keppi mahdu tarpeeksi taakse jos penkkiä hilaa eteenpäin. No, ei haittaa, mä olen 193cm ja lain kirjain kuitenkin täyttyy.

Repsikan penkin kiinnitys aiheutta kyllä paljon verta, hikeä ja kyyneleitä. Siinä kun on sellainen alapuolinen kiinnitys niin en sitten millään meinannut saada sitä toimimaan tyydyttävästi mutta kyllä sekin valmistui.

Kuskin penkin jalusta.

Tälläisessä S mallissahan on XR2i:n rattikin alunperin, mutta nurkista löytyi Mk2 'RS' Fiestan ratti ja sehän piti tietenkin saada kiinni. Mk2:n keskiö käy myös Mk3 rattiakseliin, mutta koska Mk1/2 rattiakseli on vino (Huomaa kun istuu Mk1/2 repsikan penkissä ja kuski pyörittää rattia laidasta laitaan niin se vippaa ihan mahdottoman paljon koska ratti on muotoiltu akselin vinouden mukaan) niin niiden rattien irtokeskiötkin on vinoja joten sitä piti käyttää tutulla sorvarilla jotta saatiin se keskiö pelaamaan kivasti Mk3:ssa. Kivalta näyttää ja pelaa hyvin. Huonossa kunnossahan tuo jo on, mutta reilulla satasella se luvattiin verhoilla eräässä verhoomossa uusiksi. Ei arvatenkaan ole ihan tämän hetken asia.

Sisätiloihin ei näillä näkymin ole suunnitelmissa mitään muita rakennelmia. Mittarivarustusta (lämpö, öp, seos ja vaihtovalo) pitänee jossain vaiheessa askarrella mutta katellaan sitä joskus, tuo konehuoneprojekti on kuitenkin tällä hetkellä se tärkein kohde.

Ai niin. Onhan tuossa '06 Focuksen vaihdekepin nuppi mutta siitä ei nyt ole kuvia :-)


Edellisen kirjoittamisesta on reilu kuukausi, konehuone alkaa olee jo aika hyvässä mallissa ja nyt sitten hommasin muutaman lisämittarin, asennuspaikka ja -tapa täytyy funtsia.

Aavistuksen vittumaisen hintaisia vehkeitä, mutta viimeksi laittamani Autoquake halpis lämpömittari näytti niin harakoille (noin 10 astetta liikaa normaalilämpötiloissa) etten edes viitsinyt öljynpainemittaria kytkeä joten päätin tällä kertaa pelata varman päälle. Alunperin olin ajatellut hommaavani VDO:n lämpö- ja öljynpainemittarit, mutta niihin olisi pitänyt ostaa vielä erikseen anturit ja seosmittari sitten jokatapauksessa Autometeriltä ja loppupeleissä se setti olisi ollut alle 20% halvempi joten päädyin sitten tähän. Tuon vajaan 20% maksan kyllä mielelläni suuremmasta katu-uskottavuusfactorista :-D

Aikani pällistelin noiden sijoitusta, mutta tohon kuitenkin sitten aika helposti päädyin. Tarkotus on kairata tuohon mittariston kehykseen (jonka päällä noi nyt on) vähän syvennystä ja saada noita sentin verran alaspäin. Alkuperäinen lämpömittarihan jää nyt pois käytöstä joten ei niin väliä vaikkei sitä enää näykään, ja rakoa jätän sen verran että pensamittarin lukema on kurkistettavissa. Samaisesta raosta näkyy sitten käsijarrun/jarrunesteen merkkivalo jotta katsastushenkilölläkään ei pitäisi olla valittamista.

Seosmittarin sijaintia en ole vielä päättänyt, ainakaan mun käsityksen mukaan se ei nyt välttämättä ole edes niin akuutisti valvottava vehje että se pitäisi olla just keskellä näkökenttää, etenkään kun mullahan on ainakin toistaiseksi vasta tavallinen lambda jolla kuulemma 'ei ees tee mitään'. Vähän kaavailin josko laittaisi sen sellaiseen yybertuningfastandfurious tötteröön tohon A pilariin ihan siihen alas, mutta tarvii nyt kattoa saako sitä siihen mitenkään järkevästi. Jos en saa sitä tehtyä siististi niin sitten kehitän jotain muuta, ei ne pilaritötsät mun mielestä niin komeita ole että se pitäisi väkisin saada siihen.

Kierroslukumittaripuoli mulla on vielä vähän vaiheessa. Autossahan on toi orkkismittari mutta mä kun tykkään että jenkamittarissa saa olla se punarajaviisari ja sellaistahan tuossa ei ole. Onhan siinä toki tuo punainen alue, mutta mulla on sille viisarille vähän toisenlainen käyttötarkoitus :-D Kun näillä vaparimopoilla ajelee niin etenkin Ahveniston ylämäissä alkaa tuo voiman puute rassaamaan ja silloin tulee helposti väännettyä pienempää pykälää silmään. Mutta kun sitä voimaa ei ole niin ei sitä ole, ja kun vaihtaa pykälää pienemmälle ja kierrokset on sitten 7000 niin eihän se sen paremmin kule. Tätä tarkoitusta varten mulla on sitten punainen viisari käännetty aina sellaiseen kohtaan, että oli vaihde mikä hyvänsä, niin jos kierrokset on yli sen punasen niin ei kannata vaihtaa pienemmälle koska sitten ne kierrokset nousee taas älyttömiin lukemiin. Silloin sitä ei vaan auta mikään muu kuin odotella että se vauhti joskus edes kasvaa...

Tuollainen olisi aika komia, mutta todennäköisesti hintalappukin on sen verran komia ettei nyt ainakaan ihan tältä istumalta laiteta tilaukseen. Toi on just sitä kokoluokkaa että ton saisi varmaan sijoitettua ja tuohon mittariston kehyksen sisäpuolelle josta se olisi kanssa kivasti nähtävissä eikä olisi vielä niin showmeininkiä. Mullahan on olemassa myös sellainen putkimallinen vaihtovalo, sen sijaintiakaan en ole vielä miettinyt mutta siinä on kyllä niin roisi valo että se kyllä vilahtaa silmään vaikkei se just nenän edessä olisikaan. Se tosin on huuhaamerkkiä ja -mallia, mutta kuten sanottu, sen voi 'piilottaa' :-D


Maaliskuu 07

Ei toi maksankaa ku vähä toista sataa, joten suoritin hankinnan jotta pääsen mittariston kasaukseen. Tän hetkinen suunnitelma - jota on jo ruvettu toteuttamaankin - on seuraava:

Vasemmalla alhaalla on seosmittari, sitä ei mun mielestä tarvi jatkuvasti valvoa joten se voi olla hyvin tuolla, ja se on ihan kivasti näkökentässä kokoajan vaikka onkin tollasessa paikassa. Kaavailin sille myös paikkaa stereon reijässä, mutta kyseinen paikka on tossa autossa sen verran alhaalla että asteikon keskikohta jäisi näkymättömiin. Mittariston vasemmassa reunassa veden lämpö ja öljynpaine. Ratin pylväässä vaihtovalo. Pensamittaria ei kuvassa näy, mutta on se käytännössä kuitenkin luettavissa. Jenkakelloa suunnittelin alunperin ja tohon mittariston kehyksen sisään mutta eihän se siihen mahu mitenkään järkevästi joten pitänee asentaa se nyt sitte kuitenki vähä tollee shoumeiningillä.

Seosmittarin signaali tulee megasquirtin johtosarjasta, pitäs toimia ilman omaa lambdaa. Virta mittareille tulee megan sulakerasian kautta, siellä on vielä 1 tai 2 vapaata paikkaa. Lievä jännitysmomentti muodostuu vielä tosta jenkakellosta ja vaihtovalosta, toivottavasti ne tajuaa megalta tulevan kierroslukusignaalin. Täytynee suorittaa koekytkentä ennen lopullista kiinniruuvaamista.


Vaihtovalon sijaintia piti vähän rukata, käytännössä mahoton asentaa siihe mihi kaavailin. Tai ei mahoton, mutta hankala mittariston/rattitolpan muovien purun ja kasailun kannalta. Sekä jenkakello että vaihtovalo pelaa hienosti Megan tarjoamalla rpm signaalilla.

Ölynpainemittarin anturi ja haaroitettu merkkivalon anturi. Noita haaroittimia tuntuu olevan aika hankala nykyään löytää.

Lämpömittarin anturi termarikotelossa. Piti tehdä vähän ylimääräistä piuhoitusta kun tuli mieleen etteihän toi muovista tehty koppa oikein maadoita anturia :-)


Kun halvalla sain niin päätin vaihtaa tuon autossa olleen epäkuntoisella näytöllä varustetun kasettifilipsin pari pykälää parempaan rammariin, Xenon KCS-101:een!!

Äänenlaatu on aivan haitarista mutta se nyt tuskin on yllätys kenellekään. Parannusta edelliseen kasettirammariin verrattuna on CD, MP3, RDS, USB ja muistikorttipaikat sekä yyberkomea sininen valaistus.

Piuhoitus oli ihan sen näköinen että mahtoi tuo Filipsi olla ollu tuossa autossa uudesta saakka. Täytyy kyllä sanoa että kun ainoa levy joka käteen sattui oli Scooteria, alkoi tulla jo mieleen ajatus kunnollisesta erkkasarjasta ja subwooferista kuin silloin ennen mutta jääköön toistaiseksi ohimenevän ajatuksen asteelle.


Takaisin