TÄSTÄ VIIMEISIMPÄÄN PÄIVITYKSEEN

Tiistai 27.8.2013

Olen tässä pitkään katellu että naapurin (entisen työkaverin velipoika) auto ja skode on seisseet tossa pihassa liikuumatta jo ties kuin pitkään, ja kun tänään törmäsin jamppaan tossa käytävässä niin kyselin siltä syytä moiseen. Ovat kuulemma molemmat vähän vaiheessa. Mitään en skodeista tiedä eikä mulla oo ikinä mopoakaan ollu, ja 2-pyöräkokemukset rajottuvat muutenkin kakarana pikasiin tyyppeihin kaverin mankista ja vähän vanhempana pakon eessä piikin kyydissä matkustettuun 10 kilsaan (en tykännyt) mutta kyselin kuitenkin että onko myynnissä ja halpa. No satasta siitä oli kuulemma joku jo joskus tarjonnut johon tuumasin että kannattaa myydä ja et ei mulla tollasia rahoja oo. Teki siitä sitten kuitenkin sen verran hyvän tarjouksen että huomenna ostan elämäni ekan prätkän OUMAIKAAD!

MBK Ovetto

Kuten sanottu, en tiedä noista mitään mutta kaupat sovittuamme on selvinnyt että se on 2-tahtinen ja siin on jotaa vikaa mitä ei oo tutkittu. Vuosimallista en tiedä enkä mistään muustakaan, mutta kaveri tiesi kertoa ton kuvan perusteella että se on MBK Ovetto ja on kuulemma sama kun Yamaha Neos. Eikä mun kai enempää tarvi tietääkään, tutkitaan huomenna lisemmin.

Keskiviikko 28.8.2013

Siinä se nyt on! Vuosmalli 2000, mittarissa 75 tonnia. Selvisi siinä kaupanteossa vähän toi vikapuolikin. Oli kuulemma alkanut kilisemään ja kalisemaan ja sitten se olikin jäänyt siihen. Tästä päätellään että on leikannut kiinni. Sillon se kuitenkin vielä pyöri tartilla/potkimalla mutta nyt kun se on seissy pihassa niin nyt on pannu jumissa, eli palttiarallaa ihan siinä kondiksessa kun oletinkin.

Otin tulpan irti ja tuuttasin pytyn täyteen irrotusöljyä, käyn sitä välillä lisäilemässä mutta liotkoon nyt ainakin pari päivää. Tosin onhan se nyt selvä että remonttiahan tuo kaipaa vaikka irtoaisikin. Pyttyjä ja mäntiä näyttää saavan iipeista muutamalla kympillä joten koitetaan varmaan sellaisella sitten. Kauhea renppa kyllä, neliötolkulla pitää purkaa muoveja ensin pois :-/

Konepuoli nyt siis vähän surkeana, mutta oli tuossa positiivisa ylläreitäkin. Esimerkiksi renkaat:

Kuten todettua, en tiedä näistä vehkeistä mitään mutta kai noi renkaatkin on jo kaliimmat kuin se muutama kymppi mitä tämä maksoi :-D Vielä suurempi ylläri oli akku. Nehän nyt ei maksa juuri mitään että taloudellinen menestys ei ole häävi, mutta kyllähän vähän hämmästytti että vaikka toi on seissy arviolta 10kk niin vielä vaan oli tartissa virtaa. Vilkut ja jarruvalot pelaa, töötti samaten. Tarttikin vikisee mutta eihän se tietysti pyöri kun kone on jumissa.

Plusmiinusnollaksi laskettakoon toi pakari. Toihan on kai joku tuningrööri (siinä lukee Technigas) mutta en mä siitä kyllä pidä. Jos tää joskus lähtee tulille ja tulee ajokuntoon niin taidampa koittaa myydä ton ja vaihtaa jonkun tavallisen tilalle.

Siinä oikeastaan kaikki tässä vaiheessa, jos jollain on jotain ideaa tuohon koneremonttiin (vaikka toista konetta, Minarellihan tää kai on) niin saa ehdottaa tuolla FB ryhmässä tai sitten mailitse porakone@hotmail.com

Torstai.8.2013

Olen aina tallin lähistöltä kulkiessani käynyt hölväämässä lisää irroitusöljyä pyttyyn ja tossa joku kerta kun käytin polkimeen vähän suurempaa voimaa niin se tuntui jo vähän pyörivänkin - kunnes poljin kilahti lattialle. Eli kai se olikin vain se tappi mihin se poljin tuli kiinni joka 'liikkui' ja menikin sitten poikki. Joku feelu siinä on ollut jo aijemminkin kun oli hitsattu kiinni, mutta nyt se sitten katkesi koko tappi. Ei kuitenkaan tyvestä vaan sellasesta kohtaa että hitsaamalla se jatkossakin korjaantunee.

Iltasella lähdin sitten tyttiksen kanssa pajalle, se luuli että se fiksailee noita haalistuneita muoveja ja paijailee noin muuten vaan mutta mulla oli kyllä vähän toisenlaiset suunnitelmat. Ajattelin itse perehtyä vähän noihin Läjähommiin ja laittaa sen purkamaan katteita jotta päästään joskus koneremppaan käsiksi. Ja ihan hyvin se menikin, näyttelin vaan ruuveja mitkä pitää irrottaa ja avustin itse muutamassa jotka olivat jumissa, kanta pyöreänä tai muuta spesiaalia ja eipä aikaakaan niin alkoi jo konehuone mollottaa.

Eräs kaiffarikin pysähtyi paikalla (no kävi siellä muitakin mutta tää yks nyt vaan liittyy tähän rojektiin) ja kertoi jotta niiltä löytyy varmaan pohjin ja akselikin sille, joten todennäköisesti ei tarvittekkaan ruveta minneen hitsauspatenttien väsäämiseen.

Jonkun ajan päästä remonttiapulainenkin sai vielä remonttiapulaisen paikalle ja homma alkoi sujumaan aikamoisella sykkeellä.

Eikä siinä kauaa mennyt kun homma alkoi olemaan viittä vaille valmis:

Vaikka mulla olikin suunnitelmissa vähän muutakin kuin vain kiillottelua ja paijailua niin toi etenikin melkein itestään ihan siihen vaiheeseen että ei enää muuta kuin takaiskari irti, koneen pultti irti ja sitten onkin koko voimansiirtopaketti pöydällä. Kahtellaan jos tässä viikonlopun aikana saisi tuon irti ja purettua niin voisi heti Maanantaina tilailla osia.

Sunnuntai 1.9.2013

Sunnuntain ratoksi vähän pajotusta. Viime kerralla tuli tehtyäkin kaikki jo sitä myöten selväksi että tänään ei mennytkään kun muutama minsa niin oli jo pannu 'pöydällä'.

Tosta kuvasta voi huomata myös että harmaantuneita muoviosiakin on ehosteltu tässä muun remontoinnin lomassä, vähän vaiheessa vielä sekin kuten kuvasta näkyy.

Hommahan lähti luonnollisesti kannen irrottamisella ja kyllähän se näyttikin heti siltä kun olisi jotain ylimääräistä ollut liikenteessä. Mutta kaitpa tosta vielä SOIVA PELI tulee kun putsailee rojut veks?

Sitten otettiin pytty pois ja kaitpa tämä nyt kiinni leikkaamiselta sitten näyttää? Pytty oli paljon särtsikkäämmässä kunnossa, piti oikein hetki tutkailla ja putsailla että sieltä vauriota löysi.

Mäntä ei sitten lähtenytkään ihan tosta vaan sokat irrottamalla vaan muutaman millin liikuttuan tappi meni sen verran jumiin että piti oikein lämpöä käyttää ja sen jälkeenhän se sitten irtosi. Mutta se mitä tässä nyt eniten hämmästelen näkyy tossa alemmassa kuvassa. Kait tosta nyt puuttuu jotain välistä? 10mm tappi tuskin oin suunniteltu olevan 15mm reijässä?

Jos yleisöltä ei nyt tyrmäystuomiota tule niin kaitpa minä vaan hommaan uuden männän ja pytyn tohon niinkun oli puhetta. Kiertokangen alapäässä on jonkunlainen klappi mutta ei mun mielestä sellanen että maksaisi vaivaa alkaa purkamaan koko pannua kampparin vaihtamiseksi. Kauhea homma ja putjettikin leviäisi ihan tyystin käsiin. Jos se sitten ei pelaa tai laukeaa ni ihan sama, kai tästä omansa saa kuitenkin pois - tai ainakin melko lähelle.

Torstai 5.9.2013

Osia tilattu, pytty, mäntä ja laakeri kiertokangen yläpäähän. Sitte otin muutaman deep inside kuvan koneesta, näkyhän siellä että jotain ekstraa on ollut liikkenteessä mutta ei ollut ainakaan enää irtotavaraa missään joten ei muuta kuin mainitut tilauksessa olevat osat kiinni ja kylille - ehkä.

Viikonloppuna on vaan vähän hinaushommia jokkiskisoissa niin ei taida keretä ihan tällä viikolla vielä baanalle :-/

Torstai 5.9.2013, osa 2

Sain tänään varaosia ja ei muuta kun vehkeet kasaan.

Katteita lukuunottamatta saatiin ihan savujenottokuntoon tuo.

Laitettiin öljyä tankkiin ja tuoretta pensaa toiseen, ja uus tulppa ja sitten vaan sahaamaan.

Ja kyllä me sahattiinkin mutta ei edes luvannut. Pakari kyllä putputti mutta otettiin varmuuden vuoksi tulppakin pois että nähdään että onhan siellä varmasti puristuksia ja kyllä siellä oli - tai ainakin tuo jaksoi sahata aika paljon reippaammin. Pensaa tulee kaasarille asti (ainakin siitä päätellen että ensin pensaletkussa näkyi kuplia mutta ne vähenivät ja loppuivat) ja tulppa iskee kipinää mutta ei vaan tapahdu mitään.

Päällimmäisin idea ois nyt että vetäiskö toi startti niin paljon virtaa ettei jaksa sytyttää kunnolla, mutta kun sitä ekana iltana rikottua poljinta ei ole vielä kunnostettu niin eipä päässyt polkemalla kokeilemaan. Pitäisi varmaan valmistaa pienikaliperiset käynnistyskaapelit ja tarjota virtaa auton akusta niin sitten ei ainkaan jää sähkön määrästä kiinni. Muistelisinkin että se jamppa jolta ton ostin, aina polki tota käyntiin. En vaan saanut vielä kiinni että oisin kysyny syytä moiseen toimintaan.

Kuten tossa kerroin niin jossain vaiheessa otimme tulpan irti niin sekin herätti ihmetystä ettei se kuitenkaan ollut yhtään märkä, ja eikös näissä vehkeissä 'aina kastu tulppa' sillonkin kun kaikki on kunnossa :-)

Mutta tutkaillaan taas joku ilta, voi olla että kerkeää vasta Maanantaina mutta sitten ainakin.

Keskiviikko 27.11.2013

Reilu pari kuukautta meni keräillessä käynnistysmotivaatiota. Polkimen kiinni hitsaaminenhan tässä nyt oli se seuraava etappi kun ei startilla lähtenyt, mutta koska oma hitsikone ei oo tallilla niin vähän jäänyt vaiheeseen. Kunnes sitten sain kuningasidean kysäistä josko 1 tallikaveri siellä puuhaillessaan ehtisi kemppaamaan sen kiinni.

Ei siinä montaa päivää mennyt kun tuli puhelu et poljin on hitsattu ja pelit pyörii. Menin heti illalla rassailemaan ja kasailin välttämättömimmät kiinni ja sitten prätkä pihalle ja pientä koeajoa. Päällisin puolin pelaa, mutta vähän epäselvyyksiäkin on. Kun ajelee tasakaasulla 20-25kmh ja koittaa kiihdyttää rahtusen lisää niin meno hyytyy aivan tyystin, ihan kuin päästäisi kaasun tyhjäkäynnille. Kun kaasua kääntää sitten lisää niin taas lähtee menemään ja pelaa ihan hyvin kunnes seuraavan kerran hidastaa ja rupeaa taas keräilemään lisää vauhtia.

Läheskään kaikkia palikoita en sinä iltana vielä ruuvannut kiinni, eikä mulla ollut kypärääkään mutta pitihän sitä kuitenkin pienellä rundilla käväistä. Tallimme on sen verran sivussa että kehtasin ihan reilun kilsan päässä lähtä käväsemään.

Kuten jo aijemmin todettu niin ei ole kaksipyöräistä ennen ollut niin hurjaltahan toi tuntui, 30kmh oli ihan riittävä vauhti alkuun, mutta tuli sitä vahingossa sitten jossain vaiheessa ajettua ihan neljääkymppiäkin ou mai gaad!

Eilen etsin kypärää kyliltä, ymmärrettävistä syistä en mitään kallista viittinyt ostaa joten käväsin eka Motonetissa. Siellä oli suurin umpikypärä XL joka oli aivan hitosti liian pieni ja alennuksillakin (=asiakasnumero tukkumyyntitiskille, muutenhan sieltä ei aleja heru) hinta oli 85e niin jätin sinne. Sitten menin Robin Hoodiin, yhtä pieni sieltäkin löytyi mutta hinta ei ollut kuin 40e niin otin sitten sen kun joku oli nyt pakko saada. On se sen verran nafti että saa nähdä jääkö eka ajelulenkki lyhyeen ihan puristavan potan takia.

Tänään sitten kasasin prätkän valmiiksi asti, vähän jäi ruuveja yli ja joihinkin paikkoihin saattoi mennä vääränlainen mutta kasassa se kuitenkin on ja tuntuu pysyvänkin. Ajoin taas pikkasen koeajoa, mutta vähän voimaton tuntuisi olevan. Tasamaalla kun kiihdyttää niin neljänkympin saavuttamisessa kestää ja kestää ja kestää. Tokihan mä en oo mikään ihan tuulen *ma vinkuheinä joten saattaapi johtua siitäkin. Vaik jotainhan tossa kuitenkin tuntus olevan pielessä kun on siinä 20-25kmh jälkeen se hyytymisjuttukin, mut menköön nyt noin. Edellisellä omistajalla ei tota hyytymistä kyllä esiintyny, ja se noin 40-50kg minua kevyempänä sai ton menemäänkin seittmääkymppiä. Eikä mulla nyt mikään tarvis ole seittemääkymppiä päästäkään, hyvä että uskallan neljääkymppiä ajaa mutta olisi kiva että sen 40 sais kasaan alle puolella kilometrilla :-D

Koitan tässä ihan lähipäivinä käydä vähän pitemmällä koeajolla vaikka säät eivät varsinaisesti suosi prätkäilyiä eikä etenkään kokematonta kuljettajaa :-D

Torstai 28.11.2013

Aamulla sen polkimen hitsannut kaiffari otti yhteyttä ja ilmoitti että kaasuvaijerin 'kuori'/läpivienti kaasariin on rikki joten se horii sieltä ilmaa eikä siksi pelaa. No totta, niin on, mutta kun en näistä 2tahtareista mitään tajua niin en pitänyt sitä suuren suurena ropleemana joten en tehnyt sille vielä mitään mutta ilmeisesti täytyypi perehtyä siihen.

Suunnitelmien mukaan kävin tänään heittämässä lenkin, oikein 16 kilsaa! Enemmänkin olin aikonu mutta viimeisimmässä käynnistyksessä polkimesta lähti irti se 'linkku' enkä pimeässä nähnyt että sen saa takaisin kun laittaa vaan niin ajelin sitten siinä vaiheessa tallille kun sain sen vielä potkaistua käyntiin ilman tuota. Harmi sinänsä, alkoi olemaan just sellaset ajomiehen kelit, räntää poikittain ja tota rataa.

Täytyy varmaan ottaa tuo vaijerisysteemi ensitöikseen työn alle (=purkaa taas kaikki, plah..) kun toi tuntui ajossa ihan siltä että koneessa ei tosiaan ole ihan kaikki voima tallella. Edellisen omistajan mukaan neljässä kympissä 'se oikeen lähtee', ja nyt kun tuo menee vain sen reilun 30 tasamaalla niin tuntuu että variaattori luistaa kokoajan aika mojovasti ja toi neljässä kympissä lähteminenhän voisi vaikuttaa hyvinkin siltä että kun kone pelaa ja jaksaa mennä niin tossa vauhdissa variaattori vasta oikein nappaa kiinni. Ainakin mitä mä nyt näistä 'tajuun'. Ja nyt siihen vauhtiin asti ei oikein edes päästä.

Puhdittomuutta lukuunottamatta oli oikein mukava syyssää ajella, jalkinevalinta vaan oli epähuomiossa sellainen että räpylöitä saa lämmittää nyt varmasti hetken. Toivottavasti riittää intoa tuohon kaasariremonttiin sen verran että kerkeäisi koeajoille vielä ennenkun säät tästä entisestään heikkenevät. Ja en mä tämän lenkin jälkeenkään kaipaa vielä mitään 70 huippuja, jonkunlainen kiihtyvyys siihe 45 saakka riittäisi :-P

Tiistai 03.12.2013

Tuota kaasuvaijerijuttua on siellä sun täällä epäilty, lähinnä kaasarin putsausta on ehdoteltu ja kyllähän mä vähän aavistelin että siihen tää saattaa hyvinkin mennä. Kaasarin putsailu ei juurikaan napannut joten remppasin tuon vaijerijutun, ja patentilla tietenkin koska ei nyt ollut uutta osaa käsillä enkä jaksanut ruveta funtsimaan että mistä sellasen saisi kätsästi. Joten ei muuta kuin epoksimömmöä (myydään putkilossa, leikataan palanen, puristellaan sormissa kuin sinitarraa, laitetaan mihin tarvitaan ja annetaan kovettua) sopivasti ja hyvä tuli!

Mulla ei ihan kauhean suurta luottoa ollut siihen että menohaluttomuus tolla korjaantuisi, mutta heitettyäni muutaman sadan metrin koeajolenkin niin kyllähän meininki oli vähän toista luokkaa. Paremmat varusteet vaan niskaan ja baanalle ja ou mai gaad. Kirjoitin tuossa edellisessä päivityksessä että en mä tämän lenkin jälkeenkään kaipaa vielä mitään 70 huippuja, jonkunlainen kiihtyvyys siihe 45 saakka riittäisi ja sellanen tosta nyt tuli! 40 on taulussa ihan hetkessä, 45 pitää odottaa pikkuhetki ja jos baanaa riittää niin 48 se jaksaa kelata mittariin. Eli just sitä mitä haettiin! Ajelin samoja reittejä kuin viimeksi, ja olihan se vähän hassua että loiva ylämäki mitä jurnutin edellisellä koeajolla lauta lattiassa kolmea kymppiä meni nyt vähemmälläkin kaasuttamisella piirun vaille 40. Tyhjäkäyntiä tossa ei nyt ole, taisi jäädä kaasuvaijeri vähän väärään säätöön mutta se nyt on pientä tämän kaiken systemoinnin jälkeen.

Kelit eivät edelleenkään juuri suosineet, mutta kun vehkeet pelasivat niin intoa oli sen verran että palttiarallaa 60 kilsaa tuli tahkottua. Pääsin sinne Sellin paariinkin minne en viimeksi päässyt.

Kuten varmaan jo monasti mainittu, 2-pyöräisistä ei ole polkupyörää enempää kokemusta aijemmin mutta ihan jo tällä reissulla on kyllä käynyt selväksi muutama asia mitä mopopoikien ja skodemimmien touhuissa on tullut ihmeteltyä. Yksi on se että minkä takia sitä mopoa pitää liikennevaloissa kokoajan kaasutella. Ilmeisesti siksi ettei niissä ole tyhjäkäyntiä. Ja toinen on se että miksi pitää ajaa autotiellä tien tukkona. No siksi että se matka joutuu aika paljon sukkelammin siellä. En tiedä kakaroista mutta sen lisäksi että autotiellä pääsee paljon ripeemmin, niin ainakin mua myös nolottaa jonkun verran päristää menemään siellä pyörätiellä koirankusettajien ja lastenvaunun työntäjien seassa :-/

Mutta PRÄTKÄ siis toimii nyt ilmeisesti suurinpiirtein niinkun on tarkoitettu joten siltä osin homma selvä. Nyt sitten vissiin vaan odotellaan vähän parempia ajelukelejä?

Torstai 19.12.2013

No ei o paljo kelejä ooteltu, kaikki kelit käy! Viikonloppuna käväsin ihan tuossa Haminassa asti (=2x30km) nollakelissä ja räntäsateessa. No okei, lähtiessä ei satanu vaan keli oli mitä mainoin ja tiet melko sulia viimeaikoisten säiden johdosta. Nyt kun noita kilsoja on kerääntynyt ja vehjes ~pelaa, niin on tullut alettua vähän perehtymään tuohon voimansiirron järkevyyteenkin. Tuossa mainitussa reissussa päädyin hyvin loivaan ylämäkeen niin että 9m/s tuuli puhalsi takaa, ja toihan kulki niin hyvin että mä oikein hämmästyin - kunnes tajusin että on myötätuuli. Kun vauhti kiipesi mittarille 53 kohdille niin meno äityi hetkessä ihan hulvattomaksi. Ei hetkeäkään kun oli joku 65 taulussa, olisi mennyt enemmänkin mutta en uskaltanut kun eihän noilla noin kovaa saa ajaa. Samalla reissulla koitin tota muissakin potentiaalisissa paikoissa (eli alamäissä että saan tarpeeksi vauhtia alle) ja kyllä se tekee ton saman joka kerta kun mittariin saa ton 53, sitten mennään.

Ton perusteella - ja toki sen että toi kiihtyy/jaksaa välillä suht hyvin, välillä huonosti - oon nyt päätelly että liekö sinne vaihdettu jotain rullia millä toi kevyemmän kuskin alla menee aina 'täysiä'. Hihna on tsekattu, ei siinä ollut kulumaa kuin noin 0.7mm joten uuden vaihtokaan ei tehnyt oikeastaan mitään muutosta. Täytynee purkaa etupää ja tsekata millaiset painot siellä on ja ostaa kevyemmät. 6.5g tossa ilmeisesti alunperin on, tiedä sitten ostaisiko sellaiset vai oisko fiksumpi ostaa vähän kevyempää tai painavampaa? Mulle riittäisi hyvin 50-55 huiput kunhan toi kiihtyvyys ja jaksavuus olis vähän järkevämmällä tasolla.

Renkaissahan tuossa on ollut vähän häikkää, eturengas tyhjeni luttuun yhdessä yössä ja takarengas kahdessa. Kun ei ole oikein mitään prätkänremppausvehkeitä (lähinnä mitään konstia pitää se pystyssä ilman pyöriä) niin ei oikein hotsittanut ruveta niitä renkaita irroittelemaan itse joten delegoin homman eteenpäin. Menin sillä sitten yhtenä aamuna työhön ja jätin prätkän viereiseen AS-Huoltoon hoitoon.

Vaikka se onkin auto- eikä prätkäkorjaamo niin hätä keinot keksii ja oiva remonttiteline järjestyi. Pyörät otettiin irti ja ne lähtivät sitten CR-Renkaaseen tutkittavaksi. Vuoto johtui ilmeisest hapetuksesta renkaiden ja vanteiden välistä ja toisesta venttiilistä, ja nyt kun ne on reilassa niin ilmojen voisi olettaa pysyvän sisällä.

Kun renkaita odoteltiin remontista niin siinä ootellessa vaihtui tuo mainittu hihna, ja takajarrun jarruvalokatkaisijaa vähän hinkattiin kun se välillä lakkoili. Ja kävihän tuossa vänän omg wtf lol juttukin. Kun lähdin tallilta niin huomasin että nopeusmittarin valo ei toimi, joten pyysin niitä sitten korjaamaan senkin. No, kas kummaa kun ei siellä ollut polttimoa ollenkaan.. En kyllä tajua tätä. Olenhan mä nyt ajellut tällä iltahämärissä vaikka kuin paljon ja miten mä en ole muka huomannut valon puuttumista kun siitä ei hämärssä ilman valoa näe oikeastaan yhtään mitään? Melko erikoista. Polttimo sinne sitten laitettiin mutta ei se näköjään pelaa vieläkään, jäi vaan remontin lomassa testaamatta kun sehän ei pelaa kuin koneen käydessä ja konettahan ei käytelty kun oli vähän koneistot levällään siinä remontin aikana.

Huomenna ajelen sen takaisin työmaalta, ja lähipäivien ohjelmassa olisi raksata laturin pistoke penkin alle ja tutkia vähän niitä nykyisten rullien painoja.

Perjantai 20.12.2013

Kävin tänään ostamassa uudet rullat, vanhoja ensin tutkimatta. Paikallisessa putkassa sanottiin että löytyy 6.5 rammasia (siis niitä jotka noissa on vakiona) mutta kun menin paikalle niin 7 oli lähin mihin päästiin joten otin sitten ne. Töiden jälkeen pajalle ja vehkeet levälleen ja 'ou jee', näköjään ton vehkeen virit eivät rajoitu tohon pakoputkeen vaan löytyi sieltä sitten tälläinenkin.

Virivari! (tai ainakin teksteistä päättelen niin)

En oikein tiedä mitä spesiaalia virivarissa on, mutta olisi ollut kivempi löytää sieltä tavallinen. Rullia siellä oli punaisia ja mustia. Mitat olivat onneksi samat kuin vakioissa/ostamissani, joten ei ongelmaa sen suhteen. Lähdin kuitenkin noiden vanhojen rullien kanssa postiin puntarille että tietää mitä siellä on ja onko nämä ostamani millaset niihin verrattuna. Lopputulos oli se että siellä oli 5.6g ja 6.3g (punnittu samanlaiset 3kpl kerrallaan ja jaettu tulos kolmella, liekö olleet alkujaan 5.5 ja 6.5?) eli setti kokonaisuudessaan 36g. Ostamistani rullista tulee 42g, eli käytännössä lisää painoa gramman per rulla. Gramma ei kuulostanu paljolta, mutta jostain luin että virirulliksi suositellaan yleensä 1-1.5g alkuperäisiä kevyempiä joten suurista eroista näissä ei puhutakaan. Veivasin sitten uudet paikalleen ja koeajolle. Ongelmahan on siis tähän asti ollut se että että tuo kiihtyy laiskasti, kiertää mun mielestä turhan paljon (=äänet) ja saa let's go -hepulin (vasta) 53 vauhdissa. Koeajon perusteella sanoisin että:

Huonot uutiset: Kiihtyvyys heikkeni entisestään, jos vauhdin joutuu laskemaan alle 35 niin se ei siitä enää kiihdy jos on vastatuulta tai vähänkin ylämäkeä. Jos ylämäkeen tulee alle tuon 35 niin siellä mäen päällä on sitten jonkun verran vähemmän riippuen mäen pituudesta.
Hyvät uutiset: Kierrokset ja meteli laski huomattavasti, let's go -efekti alkaa noin neljästä kympistä, huiput tasaisella nousivat hieman, 40-50 välillä pelaa kuin unelma, ei juuri hyydy pidemmissäkään mäissä tuolla nopeusalueella.

Selvästikin ihan muutamatkin grammat vaikuttaa, harmi vaan että yhden homman parantuessa toinen heikkenee entisestään. Taidan seuraavaksi kasailla noista painoista jonkunlaiset setin mikä on entisen ja tämän puolessa välissä ja katsoa mitä sitten tapahtuu. Tämä uusi 'kierrosalue' oli kyllä positiivinen juttu, selvästi vähemmän noloa pörinää.

Torstai 16.1.2014

Nyt kun täällä etelässäkin on saatu pakkaset kaksinumeroisille lukemille niin on varmasti hyvä aika taas perehtyä vähän skodehommiinkin.

Tilasin Taiwanista vakiovariaattorin vakiopainoilla ja Puolasta vakiopakoputken, ja tänään sitten sovittelin tuon variaattorin kiinni. Ensimmäinen käynnistysyritys menikin sitten pieleen, poljin vaan rutisi tyhjää. Eli tuo Taiwanvariaattori olikin sitten ihan rahtusen kapeampi -> poljinsysteemin vastakappale kampiakselilla oli vähän väärässä kohdassa ja poljin hyppi sitten yli. Noo, ei hätäpäivää, vehkeet auki ja ohut prikka sopivaan väliin niin rupesi poljin polkemaan. Vehje lähti ihan kivasti tulille, ja löytyi ensimmäinen uusi ominaisuus; tyhjäkäynti. Tossahan ei ole tyhjäkäyntiä paljon ollut mutta nyt se ei sammunut enää kuin avaimesta! Hämmästyttävää.

Sitten koeajolle. Eka havainto uudesta varista oli että liikkeellelähtö - siis ekat metrit - vaativat vähän enemmän aikaa ja kierroksia. Kiihtyvyys on sama tai vähän parempi kuin alunperin (siis siinä kunnossa kun ton ostin), ja nyt se kiihtyy taas loivaan ylämäkeenkin. Että tältä osin ihan ok. Mutta neljääkymppiä ei meinannu saada millään, edes loivassa alamäessä ei päästy ylinopeuksille. Sitten tajusin kokeilla ryyppyä ja jo vain pelaa. Kiihtyy mäkeen, menee viiskyt tai vähän päälle ja pelaa kaikinpuolin sen tuntusesti kuin on ollut tavoitteena.

Todennäköisestihän toi ryypyn tarve johtuu tosta pakkasesta, mutta sehän ei selviä kuin sitten keveemmällä. Taitavathan nuo tosiskodettajat vaihdella näihin ihan suutimiakin talveksi paremman toimivuuden saavuttamiseksi. Varusteet olivat sen verran kevyet etten paria-kolmea kilsaa pitempää koeajoa iljennyt tehdä.

Kävi kyllä mielessä varusteiden kohentaminen mutta takaiskari on heittänyt viimeisetkin mehut pihalle niin se on kokoajan pohjassa niin jääköön koeajo toistaiseksi. Ruuvasin tuota perän korkeussäätöä niin paljon ylemmäs kuin sain, ehkä 4 senttiä meni, mutta ei sillä ole kyllä mitään vaikutusta tuohon. Ilmeisesti näissä iskarikin osallistuu kantamiseen ihan merkittävissä määrin, toisin kuin autoissa. Mutta ei hätää, uusi on tilattu Kataforista - luonnollisesti halvin mitä löytyi :-D On muuten helvetin hidas puulaaki tuo. Kun sillon tilasin sieltä sen mäntä- ja pyttysatsin niin lupasivat kiirehtiä lähettämistä ja laittoivatkin sen jonnei ohituskaistalle, mutta yli viikko siinä taisi mennä. Takaiskarin tilasin muistaakseni viime viikon KE ja kun eilen kyselin toimitusaikaa niin vastaus oli että ensi viikolla tulee. En tiennytkään että näinkin hitaita toimituksia voi tänä päivänä vielä olla.

Kun tuo takaiskari tulee ja toivottavasti myös vähän lauhemmat säätkin, niin täytyypä sitten käväistä vähän pitemmällä koeajolla. Sen jälkeen sitten pakoputken vaihto niin huomaa sitten erot kussakin palikassa erikseen.

Vari ja takapönttö maksoivat yhteensä vajaan 60e ja kuvittelisin että kun myyn noi viriosat keväällä niin saan ainakin tuon verran takaisin, halvin tollanen viripönttö näyttää maksavan pitkän matkaa toista sataa. Iskarin hinta kuluineen oli reilun 30e.

Tuossa joku aika sitten vaihdoin kokeeksi akunkin, ja nyt tuo lähtee lämpösenä käyntiin ihan tartillakin toisin kuin ennen. Kylmänä joutuu edelleen polkemaan mutta kuuluu kai asiaan. Tuota polkukäynnistystä parantaakseni ropasin myös yleismallisen lisäjousen polkimen palautukseen, nyt kun se palautuu taas ihan ylös asti niin paljon helpommin saa käyntiin kun tulee pitempi polkaisukin kuin sen väsyneen palautusjousen kanssa.

Eikä nyt oikein muuta taas tällä erää, lähinnä tää askartelu tapahtuu ton Toijjotan parissa nyt kun siinä on vähän suurempaa vaivaa mutta ropaillaan tätäkin välillä pikkupurtavan puutteessa.


Torstai 6.2.2014

Toijjotaremontit ku on menneet kokoajan vähän miten millonkin niin ajattelin vaihteeksi tehdä jotain prätkähommia kun pakkastakaan ei ollu kuin viitisen astetta niin koeajokin oli ajatuksissa jos remontit vaan menevät putkeen.

Pakoputkea en edelleenkään ruvennut vaihtamaan kun on tuon vakiovarin koeajokin vielä tekemättä, mutta iskarihan tuli jo aikoja sitten joten vaihdoimpa sen.

Uuden iskarin hintelyys ei juuri yllättänyt kun eihän se maksanutkaan kuin kolmekymppiä, mutta se että toi oli jonkun verran lyhyempi kuin vanha arvelutti kyllä alkuun. Kun heitin sen kiinni niin perä oli toki pykälän alempana mutta eipä se myöskään juurikaan painunut kun istuin pukille. Sitten laskin tota jousen alalautasta pari pykälää (kun olin luonnollisesti ruuvannut sen ihan ylös kun oon tällänen punkero ettei se painu heti ihan luttuun) ja sen jälkeen se alkoi tuntua (ei alkoi tuntumaan, huom!) jo ihan fiksulta. Sitten kävin heittämässä kilsan koeajolenkin, iskari pelasi hyvin ja konekin selvästi paremmin kuin viimeksi selvästi kireämmällä pakkaesella.

Sitten vaan kaikki vaatteet niskaan ja baanalle. Vähänhän mulla oli ajatuksena hurauttaa Haminaan viemään taas vähän Toijjotaosaa koneistamolle, mutta en tuota ihan välttämättä pitänyt toteuttamiskelpoisena ideana säästä johtuen. Matka kuitenkin joutui eikä pakkanenkaan sen pahemmin pureskellut joten Hamina se vaan lähestyi. Kunnes sitten joku 7 kilsaa ennen Haminaa tuli tekninen ongelmatilanne. Matka oli joutunut ihan kivasti suht koht kuntosia pyöräteitä pitkin mutta sitten tuli parinkymmenen metrin matka jossa oli sen verran lumipöpperöä että joutui ottamaan vauhdin pois ja kenkiä maata pitkin laahaten ajamaan. No ei siinäkään mitään, mutta sillä hetkellä kun se pöpperö loppui niin loppui skodesta kaikenlainen toimintakin.

Koitin avaimesta käyntiin koska toihan on viimeaikoina lähtenyt kuumana avaimesta mutta nyt ei, enkä polkasemallakaan tajunnut. Eihän mulla luonnollisesti ollut juuri mitään työkaluja mukana, mutta 'konepeltiä' sain sen verran auki että sain käden konehuoneeseen ja totesin että tulpan johto on edelleen kiinni. Tovin siinä mietin että taluttaisko läheiselle pysäkille ja ajaisi bussilla takaisin Kotkaan, vai ottaisiko ihan taksin. Päätin sitten polkaista ja eipä muuta kuin menoksi. Sen jälkeen pelasi taas ihan moitteettomasti koko reissun. Jaa no joku kerta ei tartti sanonut mitään, en vaan tajunnut katsoa että pelaako jarruvalokytkin sillä hetkellä (=paloiko jarruvalo, toihan ei sähköstarttaa jos ei jarruta) kun se ei aina pelaa, niin jäi nyt epäselväksi että oliko vika siinä vai jossain muualla.

Vakiovarikin tuntuu pelaavan ihan ok, jos ei ihan merkittävää ylämäkeä tule niin viisari pysyttelee 50-52 välillä ja kierrokset on selvästi matalammat kuin sillä virivarilla. Mutta kyllähän tuo suorituskyky kerran taas oikein yllätti. Tuossa kun oli alunperin se 'vika' että ~52 jälkeen se alko menemään ihan hullunaan, niin sama ominaisuus on näköjään vieläkin tallella mutta meininki alkaa nykyisellä varilla vasta tosta 58 kohdalta. Nyt oli ekaa kertaa 'tallentava gps' taskussa ja siiä luki sitten ihan komia max 65kmh :-D Sen jälkeen toi 50 tuntui jo aika mitattömältä :-P Minä mistään mitään tiedä mutta vähän olisi mielessä sellanen että tekiskö toi viriputki sen ettei se oikein pelaa matalammilla kierroksilla mutta alkaa vauhkoomaan sitten jossain vaiheessa, ja tuo vakioputki voisi tuoda sitten muutoksen tähän. Nyt kun vakiovari on koeajettu niin seuraavaksi olisi sitten sen vakioputken vaihtamaninen, sittenhän tuonkin näkisi.

Kun Haminasta tulin takaisin ja pysähdyin sumpille tuohon Karhulan Shellille niin kattelin että 60 kilsaa oli taulussa, ja tuli sitten mieleen että olisihan se 100 komia saada kasaan joten ajelin siitä sitten vielä Pyhtään Shellille tankille. Takaisin tullessa alko olemaan näpit jo niin jäässä että pakko oli jättää homma kesken joten päiväsaldoksi tuli 86.6 kilsaa. Muuten ei ollut juurikaan säästä ongelmaa mutta käsinevalintaa täytyisi jotenkin kehittää.

Kun tulin takaisin tallille niin rupesin tutkimaan tuota nopeusmittarin valoa joka ei edelleenkään toimi, ja totesin että kosketushäikkä siinä vaan on polttimon ja kannan välillä. Sen sain helposti kondikseen mutta en oikein meinannut saada sitä kantaa takaisin paikalleen ja se jotenkin muljahti, poltin irtosi ja meni johonkin mittariston sisuksiin. Jippii. No suuri vahinkohan tuo ei ole, remontti nyt vaan jäi kesken siltä osin.

Kaikenlaisia lamppuja sitä on työn puolesta tullut tavattua, mopojenkin, mutta ei sentään tällaista. Onko tää joku ihan standardiratkaisu vai kenties joku tehokkaampi (35/35 tossa kuitenkin luki) versio tavallisemman lampun kannalla?

Haarukassa - tai mikä lie ohjausputki - lukikin sitten noin. Olen ollut siinä käsityksessä että Yamahat tehdään ranskassa MBK:n tehtaalla, mutta ehkä toi onkin sitten tehty Yamahan tehtaalla Espanjassa :-D

Tuonne on ilmeisesti vaihdeltu joskus vähän tavaraa - virtalukko nyt ainakin - kun on vähän erikoisia kytkentöjä. Kuka hitto edes käyttää sokeripaloja mihinkään muuhun kuin johonkin kattolampun asennukseen :-D Täytyy ehkä tutkaista vähän noita liitoksia että missä jamassa ne ovat. Olen vähän funtsinut jotain sellaista auton lohkolämppärin piuhaan perustuvaa plug & play akunlataussysteemiä, täytynee tutkailla sitäkin että saisko tarviskappaleet tuonne eteen. Piuhojakaan ei tarttisi vedellä sen enempää kun virtalukolle tulee kuitenkin johto suoraan akulta mihin saa plussan ja pakostihan tuolla miinustakin on siellä sun täällä tarjolla. Jonkunlainen virransyöttö tupakansytkärityyliinkin pitäisi ideoida puhelimen latausta varten mutta myös hyöty- ja viihde-elektroniikan tarpeisiin :-P

Muistin näet eilen illalla että mullahan on vielä tallessa toi Photonav jonka ostin '09 noita ensimmäisiä maastoautoilureissuja varten. Sehän on sellanen Verkkokauppa.commin myymä navigaattori joka ei maksanut kuin muutamia kymppejä, käyttöjärjestelmänä Windows CE joka oli helposti hakkeroitavissa jolloin laitteella pystyi tekemään 'mitä vaan'. Maasturihommissahan sitä käytettiin ihan noiden maastokarttojen käyttöön jotta nähtiin missä ja minne menee polkuja ja muita ryteikköjä joita sitten ajella.

Sähköhomma on helppo nakki (?) sitten kun ryhdyn siihen, ensin piti tietysti ruveta telineen vääntämiseen ja tällainen siitä sitten tuli.

En minä luonnollisesti koe tartteevani skodella maastokarttoja, saati sitten navigaattoria, mutta siihen karttaohjelmaan voi ohjelmoida kaikenlaisia muitakin toimintoja joilla seurata reissun etenemistä. Alla pikainen ensiversio 'trip computerista' jonka tein kokeeksi kun muistin laitteen ja kävin funtsimaan että mitä sillä voisi puuhailla.

Ensiversiossa toimintoina siis keskinopeus, maksiminopeus, nopeusmittari, matkan pituus ja kesto, kompassi ja kello. Tarttee nyt tutkia noita toimintoja vähän ja suunnitella sitten joku järkevämpi ratkaisu vielä. Ja tuohan ei todellakaan ole niin jättimäinen kuin tuosta kuvakulmasta katsottuna ehkä näyttää, näyttö ei ole kuin 4.3 tuumainen joten se sopii tosi kivasti tuohon mittariston alareunaan. En vaan tajunnut ottaa yhtään etäisempää kuvaa mutta kerkeän vielä. Pelkässä navin telineessähän toi ei varmaan oikein menesty, takapuolelle tulee vielä tuki ettei väpätä valtoimenaan ja täytyy varmasti laittaa kuminauhta tai pari - tai jotain ihan muuta - varmistamaan navin kiinnipysyminen.

Ja vaikken tarttekaan, niin onhan tuossa edelleen sekä maastokartat että Tomtom käytettävissä, ei niitä nyt poistamaankaan ruvettu kun ne on joskus tullut laitettua :-) Koska Toijjotaremontit on edenneet niinkuin ovat ja viikonloppu on just käsillä, niin ehkäpä mä vietän viikonloppuna vähän aikaa taman rojektin parissa joten katellaan mitä tuleman pitää.


Sunnuntai 9.2.2014

Pääsin tänään jatkamaan kesken jääneitä juttuja, ja eka PROJEKTI oli noi mittarivalot kun viimeksihän kävi vähän hassusti. No nyt tuli kertaheitolla valmista.

Siniset ois tietysti olleet tuninkimmat ja punaiset ois ollu korin väriset, mut mennään nyt näillä. Normaalit polttimot laitoin vaikka ledejähän nykyään kai kuuluu änkeä joka väliin :-) Kun keula nyt oli auki ja jatkuva + ja - piuhatkin löytyivat vaivattomasti niin ropasin tuon lataustöpselinkin samalla kertaa kiinni. Eihän tuo tosiaan vieläkään avaimesta käynnisty, hädin tuskin enää kuumanakaan (niinkuin teki vielä vähän aikaa sitten kun vaihdoin akun) mutta ompahan sitten aina akku tikissään!

Sitten olikin aika ruveta pakoputken vaihtohommiin. Ylläripylläri että halvin maholliinen ei sopinu ihan heittämällä, mutta ei sentään tarttenut konepajalle viedä niinkuin Toijjotan osia. Yhtä pultinreikää piti suurentaa ja sitten se pelasi.

Käynnistyksen jälkeen täytyi kyllä ihmetellä tuota mekkalaa, ei toi nyt ainakaan yhtään hiljaisempi ollut kuin tuo aijempi viripönttö. Toki vanha on varmaan täynnä vaimentavaa nokea ja muita jäänteitä että voipihan sekin tehdä jonkunlaista eroa asiaan. Sitten oli koeajon aika ja muutosta on kyllä havaittavissa. Ei tuo edelleenkään näitä kiloja kauheen rivakasti liikkeelle laita, mutta nyt toi menee tasamaalla todellista 55 ja sehän on se mitä olen ikäänkuin tavoitellutkin. Käyttökelpoinen matkavauhti (=pysytään sellaisilla kierroksilla ettei meno pahemmin hyydy mäissä) on nyt suurinpiirtein välillä 45-55 ja se on ihan okei. Toi on nyt vähän kuin tuo mun 1.6 Voorti Saksassa autopaanalla, vauhti kyllä riittää ja pysyy kunhan sen saa joskus kelattua tavoitelukemille :-D

Koeajon päätteeksi halusin vielä tarkastaa nopeusmittarin näyttämän vs todellsen nopeuden joten laitoimpa tuon vehkeen kiinni vaikkei toi teline vielä ihan valmis olekaan. Ei kuitenkaan pudonnut ja tulin siihen tulokseen että mittari näyttää palttiarallaa 10 liikaa, eli ihan odotetusti.

Koeajo siis onnistui kokolailla yli odotusten, mutta jotain pientä uutta feelua tuossa nyt esiintyy. Kuten tossa edellisessä päivityksessä kirjotin niin viime reissullahan toi kerran vaan sammu ja lähti hetken päästä liikenteeseen, ja nyt toi teki sillointällöin sellaista että tehot olivat ihan selvästi vähän hukassa. Oiretta kesti yhdellä kertaa jotain 2 ja 8 sekunnin väliltä jonka jälkeen se taas meni. Ekana nyt tuli mieleen että menisiköhän kosteutta vähän väärään paikkaan, koska viimeksi kun tuo teki ton lakon niin sehän tapahtui heti kautta aikain ensimmäisen lumipöllytyksen jälkeen, ja nyt oli taas kaikki tiet suht kosteina ja isoista lätäköistäkin tuli huristeltua läpi. Mutta nyt kun tää systeemi on todettu sellaseksi että tää ilmeisesti toimii ja kulkeekin suht toivotulla tavalla niin taidampa tehdä seuraavaksi sen rempan mikä olisi varmaan pitänyt pitkään seisseelle mopolle tehdä silloin ihan ekana - avaan ja putsaan kaasarin :-)

Silloin alussa toi jäi tekemättä kun oli vähän suurempiakin vikoja ja kun ne tuli korjattua niin sitten piti vaan päästä ajelemaan.


Tiistai 11.3.2014

Kaasari tuli putsattua. Ihan odotusten mukaan ei siellä mitään feelua näkynyt missään vaikka kaikki maholliset nippelit ja nappelit irroittelin. Suutimien kokoja en ottanut ylös mutta kyllä ne ihan normaaleissa lukemissa olivat kun asiaa silloin pähkäilin, remontista on kuitenkin jo jokunen viikko niin pääsi unohtumaan. Samalla siirsin neulasuuttimen (vai mikä helkkari se on siinä 'kaasuvaijerin jatkeena') sokkaa keskelle, nyt se oli pykälää rikkaammalle laitettuna. Tulppahan tuossa on ollut suurinpiirtein sen värinen kuin pitää ollakin että sen puoleen sille ei ollut syytä, mutta lukemani mukaan puoliväli on sopiva lähtökohta ja tuossahan se ei ollut puolivälissä. Samalla korjasin myös ilmanputsarin, se putki mikä kaasarilta tulee putsarille oli ratkennut siitä kotelon reunasta. Pistin vaan roimasti vulkanoituvaa teippiä siihen putken päähän ja survoin sen takaisin reikäänsä ja avot.

Koska juuri mitään häikkää ei ollut löytynyt, en odottanut ihmeita toiminnassa mutta sellaisen sainkin jo heti käynnistäessä. Ajatus oli sahata startilla bensaa tyhjään kaasariin ja jatkaa siitä sitten potkimalla, mutta niinhän se rupesikin yskimään ja lievällä kaasun ja ryypyn kanssa härnäämisellä se sitten pärähtikin tulille - ekaa kertaa ikinä kylmällä koneella!

Myös tyhjäkäynti vehkeestä löytyi, ennenhän sellaista ei ole ollut. Joten ei muuta kuin intoa puhkuen koeajolle, jospa nyt olisi vihdoinkin saatu jotain aikaiseksi. Mutta vähän se oli kuin nuo Läjän (siis toi mun maasturi) vapinoiden metsästämisetkin, vaikka löytyy selvä vika niin oire ei häviä, saati sitten kun vikaa ei edes löydy. Lähinnä tuo oli entistä hengettömämpi, ilmeisesti sen neulan sokan siirtäminen olikin huono juttu.

Hetkisen motivaatiota keräiltyäni palautin tuon ennalleen, ja vaihdoin taas - 'tadaa' - rullat variaattoriin. Kun tuotahan ei saa edelleenkään kiihtymään oikein kirveelläkään sellaisiin nopeuksiin että se alkaisi pelaa kivasti. Otin 5.5 grammaiset, 1-1½ g kevyemmät kuin ne jotka tuon vakiovarin mukana tuli. Ideahan oli luonnollisesti nostaa vähän koneen kierroksia josko se sitten pääsisi tehoalueelle paremmin. No, 'mitäpä luulet'.

Pari melkein sadan kilsan huviajelulenkkiä noilla asetuksilla kuitenkin heitin, yksikin Helmikuun alun keikka oli Kotkasta Haminaan, sieltä Siltakylään ja Kotkan keskustan plus muutaman muun kierteen kautta takaisin tallille, reilu 80 kilsaa. Toissapäivänä, kun kelitkin ovat jo 3 astetta Helmikuista kesäisemmät niin sain kasaan reilun 98 kilsaa. Ja vaikka varmaan tosimotoristeista hulvattomalta kuulostaakin niin kun tuolla huitelin mutkaista asvalttitietä 50-55 nopeuksilla niin kyllä mulle alkoi ehkä hivenen valjeta toi motorismikin :-P

Ja kävihän kyseisellä tiellä hassu kilvanajo(?)tapahtumakin! Ajelin jonkun pikkukioskin ohi missä Jonnet ja Jonnettaret pitivät palaveria, ja samantienhän sieltä sitten joku pikkujätkä lähti mopollaan (oiskohan ollu PV) perään. Tai en mä sitä huomannut että se lähti mutta osasin päätellä tulevasta. Ajelin loivaa ylämäkeä lauta lattiassa, todellista joku 50-55, ja aloin kuuntelemaan että mikä hiton pörinä nyt alkoi. Eipä muuta kun pikkujätkä veti PV:llään ohi. Ei mitenkään heittämällä mutta kyllä se ohitus vajaassa sadassa metrissä onnistui. No mikäs siinä, ei mua haittaa. Ainoa vaan että sitten se ylämäki loppui ja tie muuttui tasaiseksi ja MBK yltyi villiin ~60kmh laukkaan ja apaut 10 metriin venähtänyt välimatka pikkujätkään alkoi pikkuhiljaa kaventua. Pikkujätkä vilkaisi taakseen ja jatkoi, vilkaisi uudestaan ja sitten se halusikin yhtäkkiä pysähtyä keskelle ei yhtään mitään :-D

Kyllä musta oli melko hilpeätä :-P

Kun tuota reissua oli kasassa joku kuuskytä kilsaa, rupesi toi taas lakkoilemaan ja nytkyttelemään siihen malliin kuin tuossa parissa viimepäivityksessäkin olen kertonut. Musta toi on ollut niin terävää nytkyttelyä että olen laittanut sen selkeästi sähkö-/sytytyspuolen piikkiin, ja vissiin kohtuutyleistä on että lerpattavat sähköjohdot alkavat ennenpitkää tekemään juuri tuollaista. Vielä kun toi teki pari kertaa niin että meno hyytyi hetkeksi juuri sillä sekunnilla kun ajoin jostain tärskystä niin aika selvältähän se vaikutti. Joskin alituisesti huonopintaisella tiellä tuota oiretta taas ei tunnu.

Lisäksi toi on vielä aina lakkoillessaan tehnyt sitä että juuri kun päästään sille paremman kulun kierros-/nopeusalueelle niin sitten se alkaa sikailemaan, niin kyllähän toi aika kovasti sähköpuolelta vaikutti. Kotiin kuitenkin päästiin ja reissu oli ihan muksa, kun lämpömittarissa on 5 plussaa niin pystyy ajamaan ihan helposti tuplamatkan verrattuna -5 keliin jos ollaan samoissa varusteissa :-)

EdellisenKIN variaattorinrullakokeilun epäonnistuttua olin sen verran kiihdyksissäni että ostin niin kevyet rullat kuin vain kehtasin, kun ajattelin että pakkohan tuohon pannuun on saada jollain konstilla kierroksia jo hitaammissakin vauhdeissa että se toimii muutenkin kuin 40+ nopeuksissa. Niimpä sitten veivasin 4.7 grammaiset kiinni. Nytpä sitten voinkin laittaa yhteenvedon aiheesta 7, 5.5 ja 4.7 grammaa ja niiden vaikutukset:

Virivari & 6g:
Lähtee @ 42kmh, siihen ei pääse kuin alamäessä tai myötätuulessa, huiput kai lähelle 70

Virivari & 7g:
Lähtee @ 38kmh, sen saavuttamiseksi tarttee melkein työntää autolla. Koneessa tosimatalat kierrokset.

Vakiovari & 7g:
Lähtee @ 45kmh, siihen pääsee tasamaalla jos ei ole vastaista. Huiput 60

Vakiovari & 5.5g:
Lähtee @ 43kmh, siihen pääsee tasamaalla jos ei ole vastaista. Huiput 55

Vakiovari & 4.7g:
Lähtee @ 41km, siihen pääsee tasamaalla jos ei ole vastaista. Huiput 50

Kaikilla kombinaatioilla toiminta alle tuon rajanopeuden on aika aneemista, pienikin ylämäki tai vastatuuli saa vauhdin putoamaan tai vähintäänkin estää vauhdin lisääntymisen. Virivari 7g painoilla oli tietysti aivan omaa luokkaansa tossa mutta ei noilla muillakaan yhdistelmillä mitään tee. Omituisinta on kuitenkin se että vaikka 'kynnysnopeus' laskee niin silti sen saavuttaminen on aina yhtä työlästä.

Ja sekin on omituista että kun toi tietty nopeus saavutetaan niin sitten toi lähtee menemään ihan selvästi hyvin 'eikä sitä pysäytä mikään', eli koneessa on kyllä puhtia.

Kun noita etuvarisäätöjä on kuitenkin kokeiltu nyt 5 erillaista ja ongelma on aina vain olemassa, niin eikai tässä voi muuta kuin perehtyä tuohon takavariinkin. Siellähän on se iso jousi mitä virittäessä vaihdetaan usein jäykempään, tosin lukemani - ja sen perusteella mitä olen itse funtsinut tuon toimintaperiaatteesta - mukaan jäykempi jousi pitää vaihteen kauemmin 'pienemmällä' joten sen pitäisi ennemminkin parantaa kiihtyvyyttä. Sellaista ehdotusta tuossa vielä tarjottiin että jospa siellä olisi vaikka jousi poikki jolloin vaihde menisi turhan aikaisin liian isolle. Hommasinkin uuden orkkisjousen siihen sekä uudet kytkinjouset, mutta niiden ropaaminen on sen verran epämieluisan oloista puuhaa että ajattelin käyttää tuossa kohdin ihan prätkäkorjaamon palveluksia. Takavari on nyt irti ja huomenna meinasin sen pajalle viedä, saapi nähhä mitä tapahtuu.

Tutkin tuota hyytymisongelmaakin tänään hetkosen, ja väittäsimpä että syylliseksi osoittautuu tulpan hattu. Se on musta ollut aina tosi löysä, ja tänään koeajolla pysähdyin ja painoin sen taas tiukkaan ja parin sadan metrin ajon jälkeen se oli taas tosi löysä. Tuo hatun kuori kun tiivistyy siihen kanteen niin se tiivistys sitten aina painaa sitä auki päin. Voisi kuvitella että aina kun toi innostuu oikein laukkaan niin lakkoilu alkaa sen takia kun sytytys ei olekaan ihan sen laukan tasolla. Hain siihen Motonetistä uuden Motonet tulpanhatun (oli kyllä jostain syystä Championin paketissa vaikka onkin Motonetin tulpanhattu?!) ja sovittelin sen paikalleen. Ikinä en ole tulpan hattua vaihtanut ja jotenkin musta siinä touhussa ei ollut mitään järkeä kun se kuminen piuha piti vain painaa sinne kumiseen reikään jossa piikki siten ehkä osuu piuhan keskellä olevaan lankaan, mutta kyllä sillä vaikutusta oli. Nyt se taas lähti napista käyntiin. Ei helposti mutta kuitenkin, ja ekan käynnistymisen jälkeen 'lämpimällä' koneella sitten jo ihan vaivattomasti.

Tuostahan tulee nyt sitten mieleen että liekö tuolla vaikutusta sitten tuohon heikkoon alakierrostoimivuuteenkin, mutta jäi nyt kokeilematta koska se takavari on siellä auton paksissa. Vaikka eipä silti, kuten todettua niin ei tässä(kään) remontissa oikein mikään ole vaikuttanut mihinkään :-)

Noita takavarin jousia ostellessani ostin myös uuden tiivisteen variaattorikoppaan kun nykyinen on aika ruuvatun makuinen jo, ja menimpä siinä kaupassa sitten ihan vanhanaikaiseenkin. Kun ilmoitin haluavani ostaa tuon niin se sopi, hinta 8e. Ehdotettiin kuitenkin että miten olisi moottorin täydellinen tiivistesarja hintaan 13e ja senhän minä sitten tilasin kun hyvähän se on olla varalla 'kansipahvi' ja jotain muitakin. Mutta niinhän siinä sitten kävi että se 8e varikopan tiiviste olisi varmaan ollut tukeva alkuperäinen, ja siinä 13e tarvikesatsissa se tiiviste onkin sitten aika löperö. Jippii. Mutta mennään nyt noilla. Vielä en sitä ole vaihtanut kun mieleistä variaattorisetuppia ei ole löytynyt, mutta kun tuo takavari on remontoitu varmasti vakiokuntoiseksi niin viskaan eteen ne 5.5 rullat ja laitan kopan kiinni 'viimisen kerran'. Sitten se on sellanen kun on, olkoon vaikka sitten sellanen että huiput on 28 ja siihen pääsemiseksi se pitää pudottaa kerrostalon katolta. Sen enempää en aijo variaattoriremonttia enää tehhä :-/


Sunnuntai 18.5.2014

Ajokausi on jo täyttä häkää päällä, enkat päivämatkalla ollu 116 kilsaa ihan vaan huviajelun nimissä. Kulkupuoli on ollu ennallaan, välillä kauheeta hinkutusta 40-44kmh eikä kirveelläkään enempää ja kun vauhti on saatu päälle niin sitten on menty ihan täydellä hyökillä pitkiä siivuja ilman mitään ongelmia.

2T öljyäkin pääsin jo kerran lisäämään, ja kun tällä kertaa oli jotain vähän kalliimpaa öljyä niin savutus lähestulkoon loppui tyystin verrattuna aikaisemin käyttämääni halpisteboiliin.

Parilla viime ajokerralla on kehittynyt taas vähän uutta ominaisuuttakin. Tuo äityy välillä pätkimään ja päristämään ihan hitosti, sitä voi kestää 4 sekuntia tai sitä voi kestää puoli minuuttia. Huiput ovat tällöin hulppeat 8kmh, mutta kohta se taas lähtee menemään niinkuin ei mitään ongelmaa olisi ollutkaan.

Äsken kun aijon vähän perehtyä tuohon niin totesin että joko toi ei lähde nyt ollenkaan käyntiin tai sitten en vaan jaksanut taistella tarpeeksi kauaa. Viimeaikoinhan tuo on lähtenytkin käyntiin kertalaakista kuin palmun alta, kun tajusin että kun sen säilöö suoraan pystyasennossa (ei siis nojaa jalkaan) niin silloin se toimii.

Intressit ovat nyt ikäänkuin loppu, siispä


MYYDÄÄN!

Tällä sivulla kerrotaa suurinpiirtein kaikki mitä asiasta on kerrottavissa, mutta tähän vielä tiivistelmä.

Viimisen 1200km aikana uusittu: tulppa, tulpan hattu, takaiskari, vakio pakoputki, vakio etuvari, hihna, vakiokamat takavariin, pytty, mäntä ja akku.

Kulkee 130 kiloisen kuskin alla tasamaalla 60 (todellista) kunhan saa ensin kiihdytettyä 46kmh jonka jälkee lähtee menemään raivoisasti. Kevyemmällä kuljettajalla kulkee varmasti helposti mitä vain.

Viat: Lähtee käyntiin helposti tai ei ollenkaan, tällä hetkellä ilmeisesti ei lähde. Takajarru hyvin heikko, kengät loppu. Vasemman jarrukahvan jarruvalokytkin pelaa sillointällöin, oikea ei ole pelannut ikinä (kai siellä selainen kuitenkin on?). Kaukovalo lakannut toimimasta, en ole tutkinut.

Plussat: Renkaat käsittääkseni uudenveroiset. Rekisterissä.

Kauppaan kuuluu myös: Viriputki, virivari, nippu rullia, kirkkaat etuvilkut ja takavalo (kirkkaat takavilkut asennettu jo), Narakun uusi vakiopytty+mäntä,

Kauppaan ei kuulu: Navikaattorisysteeme, C-Tek liitin (koska se maksaa kaupassa n. 20e niin ei sitä viiti antaa mukaan tämän hintaiseen vehkeeseen)

Muuta: Maalausrojekti kesken, takakatteet maalattu valkoisiksi.

Vaikka tää onki ehkä rikki, niin kaikki huomioiden hintalappu oin tällä hetkellä 80 euroa ja aparaatti sijaitsee Kotkassa.

Soita 0500 885 641 ja sovi nouto, mulle käy melkein milloin vain

En ota lisää kuvia enkä vastaile tekstiviesteihin. Ja koska olen vähän (?) *lkkukin niin hinnastakaan en aijo neuvotella.

Eikä sitte muuta.


Keskiviikko 10.9.2014

EIKÄ MYYDÄKÄÄN!

Kun olin tuon edellisen päivityksen jälkeen keräillyt taas motivaatiota muutaman viikon eikä kukaan ollut skodea kysellyt niin rupesin sitten taas tutkailemaan että mikä sitä nyt taas vaivaa. Ongelmahan oli siis se että tuo ei enää lähtenyt käyntiin edes taistelemalla.

Ensitöikseen tutkin tulpan kipinää ja sitähän ei tullut. Sitten starttasin villisti, ropasin johtoja ja seurasin tulppaa.

Tuota liitintä kun kopeloi startatessa niin välillä tulppa löi kipinää ja välillä noi liittimet löivät sähkötällit sormille joten oli melkoisen selvää että tuossa se vika piilee. Mitään liitintähän mulla ei tuohon ollut tilalle joten piuhat vain poikki ja tinaten kasaan ja sittenhän kipinä oilkin jatkuva ja normaalitaistelujen jälkeen hörähti tulille.

Tuosta seuraavana päivänä sitten joku jannu soittelikin ja kyseli skodea, mutta sanoin vaan että se on reilun vuorokauden myöhässä koska nyt se taas pelaa eikä ole enää myynnissä.

Läheskään niin paljoa ei tullut kesän aikana ajeltua kuin olin kuvitellut, oli kaikkea muutakin touhua eikä oikein ollut skodetuskaveriakaan. Mutta jokunen satanen kuitenkin tuli, kesän enkat oli 204 kilsaa ihan huviajelua yhtenä päivänä. Ajotietokonenavikaattorisunmuu-laite kesti oikein hyvin paikoillaan vaikka kiinnitys olikin vain tilapäinen kokeiluversio. Sittemmin siitä kiinnityksestä hävisi yksi osa eikä ole vielä löytynyt. Tallilla, jommassa kummassa autossa tai kotona se kuitenkin on että ehkä se vielä tulee vastaan. Muutaman kerran sitä laitetta on ihan tarvittukin kun on tullut ajeltua vierailla mailla eikä niiden seutujen kevyen liikenteen väylät ole aina olleet ihan hanskassa.

Tuossa pari viikkoa sitten sain jatkettua tuota keväällä kesken jäänyttä värinvaihtoprojektiakin. Totesin jo noiden takakatteiden maalaamisen yhteydessä että spreitä menee aika hitosti jos haluaa edes jonkunlaisen pinnan ja vielä peittävänkin, ja koska toi on 'Voortin merkkikohtasta maalia' eikä mitään 4 euron yleispaukkupullomaalia niin rahaakin menee aika kivasti. Sain sitten kuningasajatuksen hakea maalikaupasta maalia ja lähettää ne ihan maalarille.

PÖohjatyöt tein ite, ja 'hyvin teinkin'. Ohjeistin että niille ei tartte sitten tehä enää mitään muuta esikäsittelyä kuin ehkä tinnerillä tai jollain pyyhkästä rasvat pois ja sitten vaan maali päälle ja hyvä tulee.

Sillä aikaa kun katteet olivat maalarilla niin kerkesin perehtymään vähän tuohon yhteen valokatkaisijaankin jolla ei ole ollut mitään vaikutusta mihinkään koskaan. Ja eipä ihme, siihen meni kolme piuhaa joista 2 ei mennyt mihinkään, ja juotosliitoksista päätellen ne eivät muutenkaan olleet enää ihan alkuperäiskytkentöjen mukaiset. Netistä ei löydy juuri tähän vuosimalliin käyttöohjekirjaa eikä kytkentäkaaviota (muutaman vuoden uudempaan kyllä löytyy mutta siinä ei ole tuota nappulaa laisinkaan joten se niistä) enkä löytänyt noille piuhoille mitään kohdettakaan joten olkoon sitten jatkossakin noin. Ehkä siihen nappiin voi kytkeä sitten vaikka alustavalot tai jotain muuta tuninkia joskus :-D

Samaan syssyyn hommasin vielä xenon polttimon ajovaloon, ballasti löyty jo ennästään rojujen seasta niin pikkurahalla selvittiin.

Yllättäen se jopa syttyi. En vaan saanut sitä umpioon kiinni mitenkään kun alkuperäinen polttimon kanta olisi pitänyt työstää uuteen uskoon enkä viitsinyt siihen ruveta kun en ollut kovinkaan varma siitä että a) toi olisi kauhean pitkäaikanen ratkasu, b) sähköjärjestelmä jaksaa työntää akulle tarpeeksi virtaa ja c) valokuvio olisi kuitenkin ihan retuperällä ja perinteistä lamppua ei sitten saisikaan enää kiinni siihen modattuun kantaan.

Uuden polttimon kuitenkin hain, halogenin niinkuin entinenkin (alkuperäinenhän ei liene halogeni) ja kohtalainen parannus valotehoihin saatiin jo silläkin joten menköön nyt näin. Samaan syssyyn entrasin tuota etujarrun jarruvalokytkintäkin, sehän ei ole ikinä pelannut. Kun sitä aikani näpräsin ja erilaisilla mömmöillä hölväsin niin nyt se toimii jo noin 90 prosenttisesti. Syttyy lähes joka kerta kun kahvasta kiskoo, joskus tosin sekunnin viiveellä mutta kuitenkin. Täytyypi seurata josko se tuosta vaikka elpyisi käytössä lisää.

Sitten ne katteetkin jo tulivat maalaamosta ja..

..täytyy kyllä sanoa että olen oikein tyytyväinen värivalintaan. Toki joku härski limevihreä tai pinkki olisi ollut samalla rahalla paljon näyttävämpi, mutta lähinnä mulla oli hakusessa ton saaminen vähän freesimpään kuntoon mutta kuitenkin niin että se näyttäisi siltä kuin se olisi saattanut tehtaalta tullessaankin olla ja mielestäni onnistuinkin siinä. Vähän 1nkertainenhan tuo on kun ei siinä ole edes niitä MBK tarroja missään, mutta en niitä haalistuneita vanhoja viitsinyt laittaa ja joku omavalmistekirjailu näyttäisi kuitenkin ihan omavalmisteelta joten ehkä hyvä näin.

Samassa remontissa sain myös eteen laitettua noi kirkkaat vilkut. Poltinpolitiikka on vielä vähän retuperällä, mutta eteen tulee keltaiset polttimot ja taakse keltaiset stroboledit. Alunperin niitä ledejä piti tulla eteenkin mutta sitten menee 'polttimojen vastusarvot' niin pieleen että vilkun toiminta sekoaa tyystin enkä ainakaan vielä ole jaksanut ruveta työstämään mitään lisävastuksia siihen systeemin. Ehkä sitten talvihuollon yhteydessä.

Kuten tuossa sanoinkin niin kesällä ei kilsoja tullut ihmeemmin, mutta ainahan niitä voi alkaa kerryttää näin syksyllä:


2015

22.4.2015

Talvi oli ja meni, oli sen verran leuto että tuli prätkäiltyäkin joskus. Viime viikonloppun alkoi sääkin olemaan sen sorttinen että päätin lähteä oikein vähän pitemmällekin reissulle.

Ensin kurvailin täältä Kotkasta pikkuteitä Kouvolaan (60km) ja sieltä lähdin pudottelemaan toista pikkutietä takaisinpäin. Kun reissua oli kasassa joku 65 kilsaa, teki toi yhdessä villissä alamäessä taas sen tempun minkä se yleensä tekee kerran per vähän pitempi maantietaival; sammui täydestä laukasta kuin avaimesta olisi kääntänyt. No empä tuosta hätääntynyt, kuten sanottu niin kokemusta on ja tiesin että se lähtee aina kertapolkasulla käyntiin ja niinhän se lähtikin ja matka jatkui.

Muutaman kilometrin päästä esiintyi uusi ilmiö, tuo teki saman tempun uudestaan. En muista että tuota olisi ikinä käynyt kahta kertaa yhdessä reissussa. Nytpä se ei myöskään lähtenyt tulille kertalaakista, eikä ihan tokastakaan. Ja kun vihdoin lähti niin kävi tosi huonosti eikä oikein kulkenut mihinkään. Muutaman metrin meni ja hissukseen hyytyi. Ehkä 4-5 kertaa käynnistelin ja ajoin muutaman metrin, mutta lopulta se ei enää luvannutkaan.

Vaihdoin tulpan, ei ollut apua. Sitten olinkin siinä tilanteessa mitä olen monesti funtsinut; 'mitähän miä sit teen ku se laukee jonnei hevonkuuseen'. Ensin puhelu yhdelle tyttöystävälle et tuu hakee, muttei vastannut. Sitten puhelu Höynälle, ei vastannut. Tekstari perään, ei vastannut. Bussikin meni ohi siinä ihmetellessäni. Tuumasin siinä sitten jotta skode parkkiin tollasen pienen sähköpömpelin viereen ja köpöttelempä Myllykoskelle paariin ottamaan muutaman neuvoa antavan.

Sinne se jäi. Vähän kyllä funtsin että millähän helkkarilla saan sen tuolta joskus kotiin ja missähän kunnossa mahtaa olla, mutta eipä tossa nyt ollut vaihtoehtojakaan niin en asiasta sen enempiä ressannut. Räpläsin puhelimella Matkahuollon sivuille ja totesin että se bussi joka äsken meni, oli ainoa mikä lähitunteina menee joten ohitin bussipysäkin. Räpläsin puhelinta lisää huomatakseni että sinne Myllykoskelle on yli neljä kilsaa matkaa. Köpötellessä tuli aika kuumakin kun vaatetta oli päällä keväisen mootskarireissun vaatimalla tavalla mutta kävelyvauhdissa ei viima jäähdyttänyt ihan samalla tavalla kuin MBK:n huippunopeuksissa. Matka oli pitkä ja olo jo sen verran tukala että kaipasin ilmastointia joten tilasin sellaisen paikalle.

Eikä aikaakaan kuin olin jo takaisin tallilla. Juke oli FB päivityksen nähtyään innoissaan ottamassa minua vastaan, avasi ovenkin ennenkun kerkesin edes niin pitkälle. Spekuloitiin tilanne ja lähdin autoilemaan kotio päin. Tuossa taksimatkan lomassa mainittu eräs tyttöystäväni oli jo tiedustellut pakua lainaksi että päästään hakemaan prätkä takaisin, mutta illan mittaan kävi selväksi että ei oo pakua tarjolla sinä iltana. Seuraavana päivänä se oli ite kiireinen niin pakua ei ollut luvassa. Jos antaisi prätkän hengailla siellä pöndellä vielä toisenkin yön niin seuraavana päivänä kuljetuksen saisi järkättyä firman pakulla kun toi nyt oli suht helposti normiajoihin sovellettavassa paikassa, mutta vähän mua ärsytti kun toi oli kuitenkin ihan näkyvällä paikalla ja liikennöidyn tien varressa.

Sitten sainkin kuningasajatuksen. Hyppäsin Voortiin, ajelin mestoille ja totesin että ehjänä on säilynyt.

Joten ei sitten muuta kun

ja menoksi!

Sen lisäksi että olen jo aikasemmin miettiny että millä pääsen himaan kun toi laukee jonnei, olin tietysti funtsinut että millähän mä saan ton vehkeen sitten kotiin. Mut sehän hoituikin lopulta ihan helposti, omin voimin ja vehkein. Vähänhän toi pahalle haisi että ikkunat auki joutui ajelemaan (mitä ei ehkä Helmikuussa haluisi tehdä) mutta ei siitä mitään mehujakaan valunut joten kaikinpuolin onnistunut reissu. Ennen lähtöä kävin vielä tallilta hakemassa pikku tarpeita ja sanoin että lähen hakemaan prätkää. Olivat kuulemma ihmetelleet et millähän mä sen haen kun ei ollut peräkärriäkään :-D No siellä ne samat tyypit olivat vastassa kun palasin joten asia tuli varmaan selväksi. Sitten sain jo purkuapuakin, kyllähän toi yksin meni sisään ja olisi se kai uloskin tullut mutta parempi niin.

Muutaman päivän huilittuani kävin rojektiin käsiksi. Koska toi kuitenkin lähti käyntiin (enää tosin vain hörähteli, mutta silloin aluksi) ja kävi huonosti, ajattelin Auto Miähenä että kaasarissa voisi olla jotain sontaa (vaikka en siihen uskonutkaan, eihän niissä ikinä ole) joten ensin se atomeiksi. Eihän sieltä mitään löytynyt, mutta sain kuitenkin nyt katsottua minkä kokoinen suutin siellä on. Tarkoitus on ollutkin selvittää se koska tossahan on ollut sitä voimattomuutta ja intternetistä luin jostain että jollain oli ollut tismalleen samanlainen ongelma kun tossa (se että sitä ei meinaa saada menemään yli X kmh jonka jälkeen se lähtee taas menemään) ja se oli korjaantunut suutinta vähän suurentamalla.

Siinä sitten näppäilin vehkeitä ja kattelin purettua skodenraatoa ja sithän mä tajusin. Ou mai gaad.

Öljysäiliö tyhjä.

Viimeksi olen täyttänyt sen syksyllä, edellisestä täytöstä oli silloin aika tasan 1000 kilsaa ja sinne meni tasan litra eli se oli ollut silloinkin aika vähissä. En ole noita kilometrejä nyt seuraillut mutta olin ajatellut että vielä on satoja kilsoja ennen seuraavaa öljytankkausta joten en ollut asiaan perehtynyt. Mutta nyt kun sitten perehdyin asiaan niin onhan tuosta edellisestä täytöstä reilusti toista tonnia joten olihan se jo aika. Mutta minkäs teet kun kilometrit taittuu niin makoisasti että niitä tulee ihan huomaamatta! Onhan tuossa öljyvalo mutta ei se kyllä silloin toiminut, tirkistelin sitä oikein hartaudella kun toi simahti just sillä silmällä että josko se palaisi mutta ei vaan näy kirkkaassa päivän valossa.

Olin taas ajatellut että jos tossa on joku suurempi vika niin kaatsille koko skeida, mutta kun toi nyt oli jo hyvän matkaa palasina ja viime kerrasta (toihan oli totaalisen jumissa kun ostin ton) tiesin ettei se nyt suuri homma ole niin konetta irti vaan.

Tarkoitus oli että jos tällä kertaa tekisi oikein oikean konerempan, laakereita ja stefoja ja sen sellasta kun viimeksihän toi vaan roiskastiin kasaan uudella männällä ja pytyllä. Viimeksihän tilasin Naraku pytyn ja männän tuolta Kataforista, mutta koska niiden toimitusajat osoittautuivat ihan muuksi kuin nykymaailmassa on tapana (heidän toimitusajathan lasketaan näköjään viikoissa, 2 kertaa olen sieltä tilannut) niin tilasin sitten KoneOllista halvinta mitä saa ja nopeesti joten Narakupalikat löytyvät jo samantien hyllystä. Eli periaatteessa laakereita ja stefoja vaan puuttuu.

Otin siinä puuhailun lomassa vähän puhelua ja tekstaria parille enemmän tai vähemmän työttömälle kaverille, että täällä ois koneremppanakki tarjolla mutta ei tärpännyt. Kiinnostus oli kuitenkin kova joten nykäsimpä sitten vehkeet levälleen ja täähän oli sitten ihan niin selvä peli kuin oli odotettavissakin.

Seuraavaksi ruuvasin irti sen imukaulan, ja aavistelin että sen alta löytyisi ne läpät. Ja kuten monesti todettu niin minähän en tajua 2t moottoreista mitään mutta kyllä musta tuntuu nyt aika voimakkaasti siltä että syy huonoon käynnistyvyyteen ja erittäin laiskaan kiihtyvyyteen saattoi löytyä.

Kuten kuvasta näkyy, toisen puolen läpät ovat aika reilusti auki ja niiden tuskin kuuluu olla tuollaiset? Toisella puolella tilanne on aika paljon parempi, valo just just näkyy läpi mutta ei siellä tuollaista rakoa ole.

Huomenna sitten osakaupoille ja wroom wroom!


27.4.2015

Suutin tuli hommattua ja uudet läpätkin saapuivat. Tässä vaiheessa tavoilleni uskollisena muutin suunnitelmaa ja unohin täydellisen koneremontin 'tällä kertaa', ja pistin vaan yläkerran kasaan. Siinä vaan innoissani turatessani huomasin ekan (alemman) männänrenkaan laitettuani että meni vähän pieleen, ne kun kuuluu olla tietyin päin ja tämähän meni luonnollisesti väärin päin kun en sitä siinä asentaessa huomannut. Kun vihdoin viimein sain sen taisteltua irti niin eihän se enää ihan täysin alkuperäisissä muodoissaan ollu. Vähän tietysti otti kupoliin mutta sain siitä väänneltyä 'aika hyvän' joten ei muuta kun kiinni vaan. Seuraavaa koneremonttia odotellessa.

Kaikki maholliset kamat kiinni pöydällä, pakoputkikin. Melkein. Toi pakarihan on halvinta Ebay merkkistä Ebayn valmistamaa Ebaytavaraa ja sen sopivuus on ollut aina vähän hilkulla, kun kaikki neljä pulttia (2 pyttyyn ja 2 koneen runkoon) oikein ajatuksella asetteli ja sopivasti kiristeli niin kyllä sen aina kiinni sai mutta nyt ei. Joten ei muuta kuin patenttia kehiin.

Ei siitä nyt kauhean nätti tullut mutta jnpp :-P

Kun kaikki oli valmista, oli taas tarttauksen aika. Akku luonnollisesti tyhjä joten olin varautunut tyhjällä kaasarilla polkemaan aika pitkään ja raivoisasti kun eihän se päivän seisottuaankaan ole lähtenyt käyntiin alle kahen minuutin potkuttelulla. Ensimmäiset merkit onnistuneesta remontista oli havaittavissa siinä vaiheessa kun se kolmannella polkasulla hörähti ja neljännellä jäi käymään. Hetken siinä hurruttelin kunnes tajusin tsiikata tuota tuorevoiteluletkua, siellähän ei ollutkaan mitään. Sammutin vehkeen ja lorottelin letkun melkein täyteen ja uusi yritys. Eipä siellä letkussa edelleenkään näkyny tapahtuvan mitään. Vähän kerkesi jo tulla lämmin kun funtsin että jippii, pumppu varmaan hajonnut kuivana pyöriessään ja että tämäkin vielä ja meinasin jo antaa olla. No sitten leikkasi KORVIEN VÄLISSÄ ja tajusin tehdä perinteiset sekoituspensat tankkiin. Hurruttelin taas hetken siinä ja hölskyttelin prätkää raivoisasti jotta öljy sekoittuu, ja sitten pieni koeajo pihapiirissä. Tuntuihan se toimivan. Pakokaasu ei vieläkään haissut oikein kunnolla kakstahdille niin lorautin vielä lisää ölppää.

Sitten kaikki muovit paikalleen ja koeajolle. Ja ou mai kaad. Sen lisäksi että tuo lähtee nyt hyvin käyntiin (napistakin palttiarallaa kertalaakista jos sattuu olemaan sähköä) niin olihan toi kulkupuolikin ihan toista maata kuin aijemmin. Ei se nyt edelleenkään käsistä lähde näiden kilojen alla, mutta selvästi parempi toiminta. Ja mikä hienointa, se alusta asti vaivannut menee ei menee prööt prööt menee ei mene prööt prööt siinä 48kmh kohilla on nyt totaalisen pois. Nyt kelpaa ajella sellasta +/- 50kmh missä vaan eikä tarttee vetää tuppi nurin joka paikassa ettei vaan pääse vauhti putoamaan kun ei sitä sitten saa vauhtiin ennenkun taas tulee sopiva alamäki. Ja jos nyt ei ihan ylämäkeen mennä niin saa sen vielä 'kiihtymäänkin' tosta vauhdista.

Eli kulkupuoli ois nyt sitten vihdoinkin reilassa, 'syylliseksi' taipuisin sanomaan noita uusia läppiä mitkä pelaavat varmaan suunnitellust vrt vanhat.

Kerran tossa jo kävin tankilla, ja kyllähän toi seospensan sekottelu nyt on ihan ahterista. Sittemmin luin - ja olisihan se pitänyt tajutakin, vaikka en mä sitä olisi kuitenkaan viitsinyt tehdä - että se öljypumppu pitäis ilmata jos se on päässyt tyhjäksi. No minä mitään ala ilmailemaan, kaitpa se rupee tikittämään kun aikansa ajelee. Letkuahan ei pääse tarkastamaan irrottamatta kaikkia muoveja joten taidan vaan pistää säiliön täyteen ja katella rupeeko se vajenemaan. Seospensat tietyst tankissa myös :-)

Niin että eikai tässä nyt sitte muuta ku kilometrejä tauluun ja kohti seuraavaa remonttia!


2.7.2015

Sisäänajo seospensoilla tuli pikkuhiljaa päätökseen, vähensin öljyn määrää tankkauksissa ja kun totesin että tuoreöljysäiliökin vajenee niin lopulta jätin öljynlisäilyt kokonaan pois. No heti ensimmäisen 'puhtaan bensan reissun' pitkän alamäkikaahaamisen jälkeenhan tuo taas sammuikin kuin saunan lyhty, ihan niikuin se oli monta kertaa aijemminkin tehnyt vastaavassa tilanteessa. Lirautin samantien vähän öljyä tankkiin ja pistin tulille, ja kertalaakistahan se taas lähti. Meno oli kuitenkin selvästi nahkeampaa ja aattelin että joo no tästä tää taas lähtee. Ajelin kuitenkin jonkun pari sataa kilsaa vielä ihan menestyksekkäästi, kunnes tuli seuraava tekninen ropleem. Kerran töistä palatessani (56km/suunta) hyytyi nopeus- ja matkamittari. Silleen pikkuhiljaan ehkä 20km matkalla ja lopuksi ne eivät sanoneet enää mitään. Konekin vaikutti siltä että se ihan odotusten mukaisesti (edellisessä konerenpassahan kävi se männänrengaskommellus) pikkuhiljaa väsyy, vaikka kulkikin vielä ihan täysii kun vaan jaksoi odottaa. Paitsi että pikkuhiljaa se alkoi vaatimaan ryyppyä aina jos halusi kiihdyttää edes jotenkuten siedettävää tahtia. Koska kesä oli hyvällä alullaan - elettiin juhannusviikkoa - ja alkoi näyttää taas vahvasti siltä että tämän kesän prätkäilytkin jäävät holdille kunnes taas jaksan tehdä lisää remppaa, sain tarpeekseni ja hommasin toisen prätkylän.

Vajaa pari vuotta vanha Piaggio NRG, vakio ja kaikinpuolin siisti. Aiheesta ei tässä sen enempää, luonnollisesti tuostakin aiheesta löytyy juttua näiltä sivuilta.

Muutaman päivän funtsin asiaa ja laitoin MBK:n nettimotoon. Myyntipuheessa kerrottiin että maailmaa nähnyt ja todennäköisesti laukeaa taas kohta, ja hinnaksi 150e. Nyt sitten kun mulla oli kaksi prätkää niin sain vihdoin jonkun mukaani ajeluille, kukaan omia vehkeitä omistavahan ei tässä parin vuoden aikana ole mun kanssa mihinkään lähtenyt. Höynän kanssa heitettiin sitten paikallisreissuja ja ajettiimpa kerran Kotka-Kouvola-Utti-Kotka -lenkkikin, noin 130 kilsaa. Noiden kaikkien ajeluiden, arviolta 250 kilsan aikana alkoi MBK:sta pikkuhiljaa elo hiipumaan. Hyvin se käyntiin lähti niinkuin aina edellisen rempan jälkeen, mutta edes tasamaan ajo ei enää onnistunut ilman ryyppyä joten selvää oli että puristukset ovat nyt männänrengaskommellusten jäljiltä katoamassa lopullisesti.

Vaikka prätkä olikin myynnissä - puheluitakin on tullut mutta aluksi ei oikein mieluisia ja loppupäässä aloin jo hylkäämään koko myynti-idean - niin kahdestaan prätkäily oli kuitenkin ollut ihan fantsua vaihtelua normaaleihin yksinajoihin, ja päätinkin sitten tilata vielä vähän lisää osia. Olin jo aikoja sitten sanonut Höynälle että se voi tolla ajella kunhan korjaa sitä aina kun se laukeaa, ja että hommaan kyllä osat. Niimpä tilasin taas pytyn ja männän, ja kun ne tulivat samana päivänä kuin Piaggion VIRIPUTKI!!!11 niin sittenhän me vietettiinkin pari iltaa rattoisasti tallilla.

Tällä kertaa tehtiinkin tuo pyttyremontti konetta irroittamatta kun se näytti onnistuvan ihan hyvin niinkin. En tuota suoritusta sen kummemmin valvonut kun oli tuota omaakin hommaa, mutta valmistuihan se silti ihan sujuvasti. Kun se sitten meni pihalle sitä käynnistelemään niin sujuvuus ikäänkuin lakkasi. Kyllä se käyntiin lähti mutta ei käynyt tyhjää, ei jaksanut tehdä oikein mitään jarrua vastaan kaasuteltaessa (penkkiä ja paljoa muutakaan siinä ei ollut joten ajaa ei voinut) ja oli muutenkin ihan pihalla. Vaikka se edellinen männänrengaskommellus oli selvästikin tehnyt tehtävänsä eli vikaa oli havaittavissa, päätteli Höynä että kulkupuolen ongelma olisi kuitenkin johtunut jostain muusta. Sittenhän mulla välähtikin. Olin aikonut jo siinä remonttivaiheessa mainita että kattoo että mäntä tulee oikein päin (ne reijät läppien puolelle) mutta jäi mainitsematta kun kone näytti olevan jo kasassa siinä vaiheessa kun muistin asian. Asentaja itse oli tietysti sitä mieltä että oikein päin on, että siinä männässä oli joku nuoli. Kun se sitten meni tutkimaan vanhaa mäntää ja siinä olevaa nuolta, alkoi lievä noituminen :-D Eli mäntä oli väärin päin ja siksi se ei toiminut. No ei se nyt suuri remontti ollut, eikä aikaakaan kun mäntä oli oikein päin ja kone rokkasi. Muovit ja ruuvit kiinni ja koeajolle ja konepuoli pelasi ihan ok.

Olen jo jonkun aikaa ollut sitä mieltä että toi 'vaihtaa isommalle' ihan liian aikaisin, ja siltä se tuntui nytkin. Ja koska konekin on taas kondiksessa niin se vaisu kiihtyvyys varmaan johtuu sitten tuosta välitysten ennenaikaisesta muuttumisesta. Kun liikkeelle lähtiessä pistää tupin nurin niin ensin se lähtee ihan iloisesti mutta heti kohta tulee 'isompi vaihde' ja kiihtyvyys vähän niinkuin loppuu siihen. Pinokkiota entratessani olen nyt oppinut sen verran että etuvarista kun otetaan prikka pois niin rullia pitää keventää (siinä laski kierrokset noin 2000 prikan poiston jälkeen vaikka vaihdoin kevyemmät rullatkin) ja tässähän vehkeessähän on nyt vakiorullat prikattomassa etuvarissa. Tarvinnee ehkä vaihtaa vähän kevyemmät.

Toisaalta taas takavarihan se on joka sitä isompaa heittää vauhdin kasvaessa joten voihan sieltä olla se vastapaino(paine?)jousi väsynyt. Sehän vaihdettiin vakioksi joku aika sitten, mutta yhtään en muista mikä sinne tuli. Lukemani perusteella halvimmat ja paskimmat vaan löystyvät nopsaan ja sehän aiheuttaa sitten ja liian nopean välityksen harvenemisen. Ehkä tilaan tuohon vähän kevyemmät rullat (kun ne kaikki aijemmat testailurullat on tullut hävitettyä) ja taakse alkuperäisen jousen niin josko se sitten alkaisi relestämään.

Mut ainakin toiseksi nyt vaan ajellaan!


24.8.2015

Ite en ole tällä ajanut ollenkaan pariin kuukauteen, mutta siitä päätellen että olen ajanut Pinokkiolla reilu 3100km ja Höynä on ollut useimmiten mukana (+omat ajelut) niin arvioidaan että pari tonnia tälläkin vehkeellä on jauhettu.

Ylläkerrotun koneremontin jälkeen jo muutaman kilsan päästä pohjamuovi (onko se underi?) lähti kävelemään vaikka olin sanonut että keskittyy sen kiinittämiseen. Työkaluja - saati sitten ruuveja - ei ollut mukana eikä Salen täti tuntunut tajuvan hölkäsen pöläystä kun yritin kysellä että oisko antaa narunpätkää tms niin korjattiin sitten Salen kassilla.

Turhan aikaista isommalle vaihtamista korjattiin vähän variaattorin vastapainejousella.

Nolista valittiin jäykempi (siinä luki 1500rpm, mitä sitten tarkoittaakaan) joka olikin ihan selvästi entistä jäykempi, ja jonkunlaista parannusta sillä saatiinkin aikaiseksi. Höynä myös purkasi etuvarin (oli tarkoitus vaihtaa kevyemmät rullat mutta siellä olkin samat kuin mitkä olin ostanut) ja ilmeisesti vähän putsasi sitä liukusysteemiä ja kyllä sillä nyt normaalipainoinen häiskä ilmeisesti ajelee.

Toihan on lähes koko Höynän ajeluiden ajan lähtenyt napista kylmänäkin, mutta nykyään vähän huonommin. Akkuhan on tuore, ja latausjännite ihan fiksuissa lukemissa niin tultiin siihen tulokseen että varmaan sitä tarttisi joskus latailla laturilla kun eihän nuo vanhat motskarit välttämättä itekseen lataile niin hyvin.

Ja on sitten vähän erikoisempi KASEkin.

Höynä on sillointällöin manaillut kun tuo ei välillä suostu täyteen laukkaan vaan rupeaa sekoilemaan ja kaasun vemputtelulla sen on kuitenkin saanut tokenemaan. En sen kummemmin ajatellut koko asiaa kunnes tutkittiin tuota latausta ja kierräteltiin paikallaan takarengas ilmassa. Kyllä se tosiaankin rupesi välillä pistämään hanttiin eikä kiertänyt kunnolla. En edes sillä hetkellä tajunnut, mutta joku päivähän hiffasin että ton koneen toimintahan on mennyt suurinpiirtein näin:

Ostettu kone hajalla
Laitettu halpis pyttysarja, toimii mutta tekee tota yllä kuvailemaani lakkoilua
Leikkasi kiinni kun öljy loppui
Vaihdettu Naraku pyttysarja sekä uudet läppäventtiilit koska vanhat olivat selvästi löysät/kokoajan raollaan
Nyt toimi hyvin kaikissa ajotilanteissa, pistettiin uusien läppien piikkiin
Pyttysarja hajosi asennusvirheen takia
Vaihdettiin halpis pyttysarja, ja nyt se tekee taas tuota samaa lakkoilua

Niin että oiskohan nyt kuitenkin niin että se lakkoilu ei johtunutkaan niistä väljistyneistä läppäventtiileistä vaan tuosta halvasta pyttysarjasta?

En tuon kanssa nyt aijo enempää päätäni vaivata, diili on sellanen että Höynä ajaa ja korjaa ja minä ostan osat mutta mutta mikäänhän ei ole nyt rikki - korkeintaan vähän huonona - niin ei tarttee ostaa eikä korjata. Mutta yllärihavaintohan tuo oli.

Toinen jälkeenpäin huomattu yllärihavainto oli pakoputken sopivuus. Molemmilla halpispyttysarjoillahan putki on istunut oikein hyvin alkuperäisiin kiinnikkeisiin mutta tuon Narakun pytyn kanssa sitä ei saanut normikiinnikkeisiin kirveelläkään vaan piti vähä patentoida.

Muuta sanottavaa tähän eikai nyt ole, senkun vaan annetaan mennä!


Takaisin pääsivulle