Amiga 500
Kun vuosien tauon jälkeen kaivelin tuon A600 taas esiin eikä siinä edelleenkään vanhat pelit ja demot toimineet niin funtsin jotta A500 KS1.3 se olla pitää niinkun ennenkin joten ei muuta kuin haku päälle. Huutonetissähän näitäkin on, mutta kuten kaikkien muidenkin koneiden kohdalla niin yleensä ne ovat isoja settejä missä tulee kaikenlaista roinaa mukana joita en tarvitse - ja useinhan nämäkin ovat 'toimivuutta ei testattu' -kuntoisia. Usein ne olivat myös aika törkyisessä kunnossa, mistä puuttui nappuloita ja mistä laajennuspaikan luukkua sun muuta niin ei niistä ollut meikäläiselle. Jonkun verran oli myynnissä pelkkiä keskusyksiköitä, ilman virtalähteitä, hiirtä tai mitään muutakaan, jotkut testattu toimiviksi, joistain ei tietoa ja jotkut selvästi risoja. Koska näihin saa vielä osia ihan hyvin, ajattelin keskittyä sellaiseen joka olisi siistissä kunnossa vaikka olisi sitten jotain vikaakin. Lopulta päädyinkin ostamaan yhden pelkän keskusyksikön josta kirjoitettiin että ei lue korppuja, ja arvio että tod näk levyasema rikki. Tuo nyt ei ole ihan harvinainen vika näissä ja levareita saa sekä uusia että käytettyjä niin otin tämän. Tilasin myös toiselta myyjältä testatusti toimivan korppuaseman ja toiselta virtalähteen. Kun Amiga sitten tuli, testasin sitä ja aivan kuten 'luvattu', korppuasema ei lukenut suosiolla juuri mitään. 'Uusi' asema ei ollut vielä tässä vaiheessa tullut joten tempaisin koneen auki ja irroitin levyaseman tutkimuksia varten.
Ihan kauheasti ei ollut nähtävää, joten puhaltelin kaikki pölypallerot pois levarista ja muualta koneesta, seka putsasin lukupäät jarrukliinerillä ja vanupuikolla ja sitten kasaan. Ja eipä mittään, sen jälkeen korputin pelasi taas kuin junan vessa! Eli oli vain ollut jotain pitempikestoista pinttymää ratkaisevissa paikoissa ja ne poistamalla homma oli taas rokkenroll! Omien kokemusten ja huutonetin ilmoitusten perusteella näyttäs siltä että aika usein levyn poistamisessa on ongelmia, eli kun levarin nappia painaa niin levy ei tule sieltä kunnolla ulos vaan sitä pitää jollain ronkkia ja avittaa. Siihen löytyy yleensä apu säätämällä levyaseman asentoa, alla olevassa kuvassa säätöpaikka näkyy.
Tuota ruuvia kun löysää ja painaa asemaa alaspäin niin sillä se todennäköisesti korjaantuu. Toi on ainoa säätyvä kulma tossa asemassa mutta ainakin tässä omassa homma korjaantui sillä vaikka tiukalla pilkunviilauksella se teoriassa jääkin vähän vinompaan asentoon. Kun kone oli nyt siinä kondiksessa että se pelasi, kävi nopeasti ilmi että näppäimistössä on vikaa. C kirjain ei meinannut tulla ruutuun sitten millään, ja asiaa ei ihan kauheasti tarvinnut tutkia.
Vähän tuota ihmettelin, nappi ei lähtenyt irti eikä tuntunut hölmöltä mutta se kiertyi tuollai eikä tuottanut minkäänlaista jälkeä. Laitoin sitten Amiga-aiheiselle foorumille ilmoituksen että tarttetaan näppis ja sellainenhan löytyikin sitten kokonaisedulliseen 0 euron hintaan. Alunperin olin ajatellut että vaihdan vaan sujuvasti näppiksen ja sillä sipuli, mutta kun sain näppiksen käsiini niin se ei tuntunut enää oikein hyvältä idealta.
Tuo Amigani kun on selvinnyt huomattavan hyvin näitä vanhoja koneita vaanivalta kellastumiselta, ei toi saamani varaosanäppis oikein ollut vaihtoehto. Niimpä sitten avasin näppiksenkin, sillä ajatuksella että josko sieltä saisi vaihdettua vain viallisen osan. Koitin pikaisesti ettiä netistä juttua koskien tuon näppiksen purkamista, että lenteleekö sieltä sitten napit ja jouset seinille mutta ei löytynyt mitään joten ei auttanut kuin ruveta tuumasta toimeen. Ja eihän sieltä mitään lennellyt.
Sen verran kuitenkin vinkiksi jos joku moista operaatiota ryhtyy suorittamaan, että kannattaa panna merkille noi ruuvit joita siitä ruuvailee sillä niitä on kolmea eri mallia.
Tuo oikeanpuoleinen on helppo, sen erilaisuuden huomaa ihan tutkimatta ja se tulee tietysti siihen mistä näppiksen piirilevy maadoittaa itsensä. Noita pitkiä on sitten vain kolme, ne tulee piirilevyn muihin kulmiin ja noita lyhyitä on sitten kymmenittäin. Liekö nyt maailman tärkein juttu mutta kannattaa tähän kuitenkin kiinnittää vähän huomiota ettei vedä pitkää ruuvia siihen minne kuuluu lyhyt, tiedä vaikka menisi jotain särki. Vika näppiksessä löytyi ensisilmäyksellä, C napin koneisto oli vaan jotenkin piparina. Ei muuta kun kiskoin napin irti, otin koneiston varanäppiksestä ja painelin kasaan. Kun kasailin tuota ja ruuvailin niitä kymmeniä pieniä ruuveja taas kiinni, niin ajattelin että kun kirjoitan tämän jutun niin muistan mainita että kannattaa korjata kerralla kaikki viat sillä noi pienet ruuvit ovat sen tuntuisia etteivät ne kestä ihan kauhean montaa kertaa kiristää kunnes jo menee muoveista jenka. No miten kävikään että en sitten ollut tarkastanut kaikkia nappeja ennen remonttiin ryhtymistä vaan sieltä löytyi sitten toinenkin risa nappi ja koko remontti piti tehdä uudestaan :-P
Koska koneen mukana ei tullut virtalähdettä ja tulossa oleva kovalevykin vie vähän virtaskaa niin tilasin huuto.netistä vakiota tehokkaamman virtalähteen jotta ei sitten lopu kesken. Lisämuisti tähän tarttisi myös hommata, on tässä sellainen ollutkin mutta koneen myyjä myy sitä erikseen ja koska siinä on jotain epäsiistejä yksityiskohtia niin en sitä arvannut ostaa. Virtalähteen myyjä olisi myynyt levyasemavikaisen A500:n lisämuistilla 30 ekellä mutta en halunnut sitä ottaa kun kone mulla jo on. Lisämuisteja on kyllä saatavilla ettei siitä ongelmaa päässe muodostumaan. Kovalevyähän rupesin etsimään samoihin aikoihin kuin tätä 5-satkuakin, mutta tarjonta suomessa oli aika heikonlaista joten Saksan Ebayhin seuraavaksi. Siellä niitä sitten olikin. Oli kaikenlaista merkkiä ja mallia, nevöhöödejä ja sitten Supraa ja GVP:tä jota Suomessakin silloin aikanaan myytiin. Jotain vähän yrittelin huudellakin mutta meni sivu suun, niin päätin sitten napata yhen jossa oli hetiostomahdollisuus vaikka se vähän tyyris olikin mutta eipähän mennyt taas sivu suun. Ilmoituksen mukaan ohjaimessa oli mukana 2 megaa lisämuistia ja mukana tulee (?!) 500mb kovalevy jossa Workbench 1.3. Mukana tuleva kovalevy kuulosti vähän hämärältä ja hämärä se setti sitten olikin kun se tuli.
Kovalevy tosiaankin oli irrallaan joten ensin se piti ruuvata kotelon sisään ja vasta sitten pääsi testailemaan. Eihän noi muinaiset kovalevyt uutenakaan kai ihan niin hiljaisia ollut kuin nykylevyt, mutta tuo ulvoi kuin viimistä päivää. Kone ei myöskään käynnistynyt kovalvyltä vaan buuttaus piti hoitaa korpulta, eikä kovalevy sittenkään mitenkään näkynyt koneelle. Vanhimmissa Amigoissahan kovalevyltä ei edes pystynyt käynnistämään, mutta tämän mun oman piti kyllä pystyä siihen. Otin vehkeet uudelleen auki ja rupesin tutkimaan jumppereita. Virtapuolen jumpperointi oli ihan miten sattuu, kovalevy otti virran sekä erilliseltä virtalähteeltä että Amigasta. Tuon konfliktin johdosta poweri - tai joku muu virtapuolen osa ohjailmella - ilmeisesti kyrvähtikin koska nykyään ainoa toimintakelpoinen vaihtoehto on virranotto suoraan Amigalta. Kyrvähtämisteoriaa tukee sekin että poveri ei enää edes lämpene. No virtajumpperoinnin jälkeen kääntelin kaikki muutkin dipit ja jumpperit mielestäni oikein mutta ei edelleenkään. Vasta kun otin autoboot dipin pois päältä (=kone ei yritä buutata kovalevylta) se alkoi jotenkuten toimimaan. Sain asenneltua Workbenchin siihen mutta ei buutannut siltikään kovalevyltä vaan käynnistys piti aina aloittaa korpulta.
Asioita testaillessani tulin siihen tulokseen että kovalevy vetelee viimisiään niinkuin äänestäkin pystyi päättelemään, tuli R/W erroreita ja muita erikoisjuttuja. Tässä vaiheessa mailasin kovalevyjen myyjälle ja ehdotin 50% hintahyvitystä koska toimivana oli myyty, vaikka jo pelkästään jumpperointi/dipit olivat siinä asennossa että ei sitä mitenkään ole voitu edes koekäyttää. No selittelyjen kera tuli ehdotus jonkun verran pienemmästä hyvityksestä, kuitenkin sen verran että sillä rahalla sai Ebaysta toisen kovalevyn. Ohjain itessäänhän toimi ja muistia oli se 2 megaa niikuin pitikin joten hyväksyin tuon. Samasta paikasta mistä hain tuon varaosanäppiksen, sain myös 4 tai 5 testaamatonta kovalevyä joista yhden kanssa homma sitten rupesikin pelaamaan. Paitsi ei kone edelleenkään käynnistynyt kovalevyltä vaikka kaikki softapuolen asiat ja jumpperit olivat mielestäi varmasti oikein. Intternettia tutkiessani törmäsin pariin otteeseen siihen että kovalevyn ohjaimen AMAB4 rommilla oli ollut muillakin ongelmia, ja löysinkin sitten jonkun ropelihatun tuolta Sakufoorumilta joka lähetti 'omavalmisteisen' AMAB6 rommin siihen ja sitten se alkoikin futaamaan kertaheitolla. Erillistä virtalähettä kovalevylle ei ole edelleenkään mutta hyvin tuntuisi toimivan. Jonkun verran olen siirrellyt netistä ladattuja korppuimageja tohon koneelle ja tehnyt niistä sitten oikeita korppuja, mutta aika heikkoa on toimivuus. Tuntuu että ehkä yksi viidestä pelistä/demosta toimii, liekö sitten koodattu miten sattuu vai levyasemassa sittenkin jotain lukufeelua kun ei oikien tunnu tapahtuvan. Mutta perehdytään siihen joskus myöhemmin.
|