Amiga 600
Hankittuani Kuusnelosen (2007) tuumasin että pitäähän se Amigakin olla. Koska mulla oli edelleen tallessa keväällä 1992 otetut kovalevyn varmuuskopiokorput, piti ehdottomasti saada kovalevyllinen Amiga että pääsen retroilemaan niidenkin kanssa. Etenkin niillä kopruilla ollut, loppuun asti pystyssä ollut purkki (purkki on selitetty 1984-1992: Ammoiset ajat -sivulla Kuusnelosen yhteydessä) ja sen sisältö kiinnostivat joten ei muuta kuin kaupoille. Viissatasia kovalevyllä ei tietenkään ollut kun eihän niitä kauheasti ollut ennenkään, isommat Amigat varmaan maksoivat paljon tai niitäkään ei ollut, mutta myynnissä oli yksi A600HD joka oli ilmeisesti sopivan hintainen kun se tuli ostettua. Koneen ollessa A600HD, kuului siihen tietenkin myös kovalevy. Alkujaanhan niissä on kai ollut 40 megainen mutta tässä olikin melkein 500 megainen. Kun kone sitten tuli, ei totuus ollut kuitenkaan ihan just noin. Kone on ensinnäkin tavallinen A600 jossa oli kovalevy sisällä mutta ei kovalevyn johtoa. Annoin tästä tietysti haisevan palautteen huutonetissä (eikä ollut ensimmäinen ton myyjän saama) mutta myyjä oli vain sitä mieltä että niitä piuhoja saa joka kaupasta. No ei niitä nyt ihan joka kaupasta saanut mutta mutta löytyi sellainen kuitenkin kun vähän etsi. Koneen mukana tuli lisälevari ja jotain sekalaisia korppuja joilla nyt ei niin ollut arvoa. Ensimmäinen projekti oli tietysti kovalevyn partitoiminen, formatoiminen ja buuttaiskuntoon saattaminen ja sen jälkeen Workbenchin asentaminen mutta sen jälkeen oli valmista. Kun kone oli toimintakunnossa niin ensitöikseen tietenkin kovalevyn palautushommiin, ja 15 vuotta vanhat varmuuskopiokorput pelasivat ihan moittettomasti vaikka olinkin vähän kerennyt pelkäämään että ehkei niissä ole mitään tallella. Pienillä säätelyillä purkkisoftakin lähti taas tulille, alla welcome screeni.
Suoraan korpuilta palautettuna toi last time online olisi vuodessa 1992, mutta kun silloin 2007 tota ja kokeilin niin se päivämäärän on luonnollisesti tallentunut tohon. Koitin myös vähän pelailla ja katsella demoja, mutta ei toi A600 ole ihan kauhean yhteensopiva noiden Kickstart 1.2/1.3 koneiden aikaan tehtyjen erikoisohjelmien kanssa niin ei ne hommat kauhean suuria menestyksiä olleet. Rassasin kuitenkin konetta muutaman illan ja laittelin sinne vähän uudempia ohjelmistoja, lähinnä korppuimagejen (ADF) kanssa räpeltämistä varten ynnä muuta pientä hienosäätönysväilyä. Sitten roudasin koneen varastoon ja siellä se sitten sai ollakin kunnes taas.. Vuonna 2013 tuli taas samanlainen retroilufiilis ja A600 pistettiin piuhoihin. Demot ja pelit eivät pelaa tässä sen paremmin kuin edellisellä kerralla, mutta olen taas puuhaillut jotain muita hommia. Koska ne '92 otetut varmuuskopiokorput ovat jo yli 20 vuotta vanhoja, tein niistä ADF:t ('imaget' jotka siirstin PC:lle) jotta säilyvät vastaisuudessakin. On se vaan kumma miten noi korput edelleenkin toimivat. Varmuuskopiosetissä on 21 korppua ja vain kahden kanssa oli ongelmia. Toinen niistä tokeni toisella yrittämällä, toinen piti laittaa eri levyasemaan mutta niin vain tuli siitäkin image. Varmuuden vuoksi palautin vielä emulaattorilla virtuaalihd:lle sen varmuuskopion ja ei mitään ongelmia. Näillä näkymin pääsen retroilemaan maailman tappiin asti :-D
Aikaisemmin en juuri tuosta A600:sta perustanut, mutta nyt kun olen vähän puuhaillut kaikkea niin kyllähän toi ihan kätevä kone on. Paljon pienempi kuin A500 ja kovalevykin sisällä. Olen siirrellyt netistä imuroituja ADF tiedostoja sille 0-modeemipiuhaa pitkin ja kirjoitellut niitä korpuille, ideana vähän pällistellä niitä A500:lla (kunhan löydän sellaisen tässä joskus) kun siinä ne kuitenkin toimivat. Toki ne sitten 5-satkullakin siirtyisivät mutta kun ei nyt ole muutakaan puuhaa ja on mukava räplätä :-) Niin ja kyllähän Amigan nettiin saisi suoraankin ettei tarttisi PC:n kautta siirrellä, mutta se on sitten ton A1200 heiniä kunhan saan hommattua siihen tarvittavat lisävarusteet. Kellollisen lisämuistin tohon sentään hommasin joten nyt pysyy kello ajassaan (Amigoissahan se ei pysy ilman lisälaitetta) ja muistiakin on oikein kaksi megaa.
|