Seuraava sivu -->
Etusivulle

Kiinalainen Diesel ilmalämmitin

Ihan samoi ku vepastot ja muut mut paljo halvempi


Meillähän töissä myydään ja korjataan Webastoja ja Eberspächereitä ja niiden osia, joten ihan tyhjästä en tähän lähtenyt. Itse en ole niiden kanssa räplännyt mutta aika monella Webastokurssilla olen istunut ja niiden osien kanssa 'saanut' pelata. 2kw 'ilmavepasto' maksaa muistaakseni reilun tonnin ja siihen sitten päälle asennussarja ja käyttölaite ehkä 300 euroa jos en väärin muista. Jo vuosia sitten tuli Venäläiset Planar lämmittimet jotka taisivat maksaa kuutisen sataa, ja hintaa sitten hämmästeltiin. Meillä noita ei ole näkynyt mutta vuosien mittaan on käynyt ilmi että ihan toimivia vehkeitä ovat.

Pari vuotta sitten Kinkki Kiinalaisetkin keksivät alkaa tekemään näitä, ja hinnathan ovat tunnetusti lähes ilmaisia. Tammikuussa sain idean tähän vänlaiffiaskarteluun ja vaikka ei ollut edes autoa, tilasin lämmittimen jo pelkästään ihmeteltäväski kun oli niin halpa. Tuli 5kw lämmitin Vevor merkillä asennussarjoineen, rahteineen ja veroineen 130 eurolla.

Kun paketin sai auki niin ihan välittömästi kävi ilmi että ompa ihan kamalaa roskaa. Ei tämä tietysti yllättänyt kun ajattelee hintalappua. Se kyllä yllättää että Joutupessa on lukuisia videoita missä näitä laitetaan ihan vakavissaan johonkin pakuprojekteihin mihin on selvästikin käytetty rahaa ja ajatusta joka kohtaan, mutta lämppäriksi kelpuutetaan sitten tällänen härveli. Itse en laittaisi tällaista rimpulaa kyllä mihinkään muuhun käyttöön kuin tällaiseen omani kaltaiseen karkkirahoilla kieli poskessa väsättyyn vehkeeseen minkä ei ole edes tarkoitus toimia kuin lyhyen aikaa :-)

Satsihan oli niin laaja että juuri mitään lisää ei tarvitse teoriassa hankkia, ja käydäämmpä nyt lyhyesti muutama juttu läpi. Laite itsessään on ihan jämptin oloinen, muovi on kyllä halvempaa kuin Tokmannin jonossa jaetuissa ämpäreissä mutta eipä sen niin väliä. Laite aukeaakin helposti muistaakseni ilman työkalujakin, mutta niitä kuvia mulla ei tässä nyt ole. Käyttölaitteeksi otin yksinkertaisimman koska ei mulla ole käyttöä niiden digitaalisten käyttölaitteiden ajastuksille sun muille, ja vaikkei heti tulisi mieleen niin tämä peruslaitekin osaa ilmoittaa vikakoodit tarvittaessa. Käyttölaite on ihan ok, mun mielestä jopa ihan siistin näköinen näin halvaksi vehkeeksi. Myös polttoainepumppu on ihan järkevän oloinen, vaikka eipä tuollaisessa nyt kovinkaan paljoa arvioitavaa voi ollakaan. Toivottavasti pysyy vedet ulkopuolella niin ehkä se toimii.

Sitten niihin hassunhauskoihin juttuihin. Numero 1, asennuspelti. Voisi olla vähän isompi ja ehdottomasti pitäisi olla paksumpi. Tuon varaan asennettuna laite hytkyy kaikenaikaa eikä tuon korroosionkestävyys varmaan ole kaksinen. Tuon alemman ison reijän alapuolella kun on tuo pitkä halkio niin siitä on sitten tarkoitus laittaa polttoainepumpun sähköjohto ulos, kannattaa muistaa ettei tarttee purkaa koko settiä kun on johdotusten aika.

Numero 2, polttoaineletku. Tämä on hilpeä koska se ei täytä mitään Webaston/Eperin asennusohjeistusta mitä tulee polttoaineletkuun. Niiden polttoaineletkuthan eivät ole edes letkua vaan pikemminkin putkea. Kovaa muovista, 3/4mm sisäreijällä ja muita ei pidä käyttää. Homman idea on siinä että kun polttoainepumppu (joka siis toimii tikittäen ja annostelee oikean määrän polttoainetta niin että tikityksen tahtia muutetaan) lähettää nesteen sykäyksittäin menemään, ei putki elä ja aiheuta sen minimaalisen polttoaineen virtaukseen häiriötä. Tämä kinkkiletku taas oli niin paksu että Webaston putki menisi ihan helposti sen läpi, ja materiaalikin on varmast halvinta ja pehmeintä mikä vaan polttoainetta kestää.

Numero 3, pakoputki. Hilpeä oli tämäkin. Webaston putki on niin tuhtia tavaraa että sitä ei millään ilveellä saisi käsivoimin luttuun (ja klemmaritkin ovat tietysti sen mukaisia tukevuudeltaan) mutta tämän pystyisi pikkulapsikin lutistamaan. Toki toimii aikansa, mutta veikkaampa että ennemmin tai myöhemmin rööri palaa puhki siitä mutkasta mikä tulee heti lämmittimen jälkeen. Tämän kuitenkin kelpuutin käyttöön koska ratkeaminen ei aiheuta välitöntä ongelmaa.

Numero 4, äänenvaimentimet. Painavat noin puolet siitä mitä Webaston vaimentimet joten materiaaleissa lienee eroa. Näistä myös näkyy suoraan läpi toisin kuin merkkituotteista, ja tästä aavistelin ettei vaimennus ole välttämättä ihan kaksinen. Nämä lämppärithän pystyvät pitämään aika viheliästäkin meteliä jos imu- ja pakopuolen vaimennus ei ole kunnossa. Sivujani tarkemmin tutkineet ehkä muistavat LJ:n Webaston joka ulvoi talviyössä niin että sen kuuli ihan helposti parvekkeelle vaikka matkaa oli varmaan 100 metriä. Näissä äänenvaimentimissa merkille pantavaa on erityisesti se että näitä tulee kaksi tossa satsissa, mutta pakoputkea ei tule niin paljoa että kahta voisi käyttää. Mukana toimitettavat klemmarit eivät missään tapauksessa mahdollista sitä että tuon pakoputken voisi katkaista ja klemmaroida yhden pöntön niiden väliin, joten kyseessä lienee logistinen kömmähdys tai varaosavaimennin. Varaosaa saatetaankin tarvita, eiköhän tämäkin lahoa aika nopeasti. Nämä pakoputkikamathan kyllä kiiltävät kuin olisivat jotain ruostumatonta tavaraa, mutta en silti löisi vetoa näiden pitkäikäisyydestä.

Sitten asennushommiin.

Asennuskohta olikin tutkittu jo valmiiksi, ja työhön ryhdyttiin.

Sitten vehje kiinni asennuspeltiin. Kaikkien kurssien tuomalla itsevarmuudella unohdin toki tuon polttoainepumpun piuhan läpiviennin, mutta onneks tajusin asian tässä vaiheessa enkä sitten kun kaikki olisi jo ollut muuten valmista.

Kiinalainen tuotantotarkkuus aiheutti tässä kohtaa pientä hilpeyttä kun totesin että pinnapultit ja asennuspelti eivät ihan täysin stemmaa. Jos tuo asennuspelti olisi ollut paksu ja hyvä niin homma olisi ehkä juuri ja juuri mennyt, mutta nyt täytyi laittaa jokunen prikka väliin.

Koska tässä on vaneri lattiassa eikä lattiapeltikään tasaista ja suoraa ole, jäi tietysti aika paljon reikää näkyviin joka piti täyttää. Veden pääsemisen ja ruostumisen estämiseksi tietty. Ajattelin siveltävän alustamassan olevan aika ok tähän joten sitä sitten lähes lapioin pensselillä tuonne. Menihän sitä tietysti pakoputkellekin sun muualle ja arvelin että saattaapi tulla jonkunlainen hajuhaitta mutta palaahan se sitten aikanaan.

Ja tälläinen siitä sitten tuli. Jo tuossa työvaiheessa funtsin että olisihan tuon nyt voinut laittaa edemmäskin, mutta myöhäistä se siinä vaiheessa oli kun oli reikä lattiassa. Tosin jää se tuossakin kokonaan penkin alle että ei se tilaa tuossa vie.

Into piukeana kytkin sitten sähköt ja komiahan se on.

Pakoputkeen käytin mukana tullutta putkea ja yhtä äänenvaimenninta, lisäksi vaimentimen jälkeen tuli vielä lisää putkea. Idea oli saada ulostulos suurinpiirtein etuoven ja takaluukun puoliväliin ettei tulisi pakokaasuja 'ehkä' vuotavista ovien tiivisteistä sisään. Samaten elättelin toiveita että äänitasokin siitä vielä vähän madaltuisi.

Ilman oton vein tuonne tankin tiimoille jotta se ei saisi ajoroiskeita ja lumipöllyä niskaansa niin kovasti, mutta tämä sijoitus saattoi olla virhe - vaikka en kyllä keksi oikein parempaakaan ratkaisua tästä nyt heti. Asiasta kuitenkin lisää tuonnempana.

Näissä Transporttereissahan on yleensä Eberi vakiona, ja koska se ei tietenkään enää toimi niin päätettiin ottaa lämppärin polttoaine Eberin linjasta jotta ei tarvitse alkaa väsäämään uutta ottoa tankille. Näiden Kinkkilämmittmien mukanahan tulee aina tuo 10 litran polttoainesäiliö ja moni näyttää niitä käyttävänkin vaikka en kyllä ymmärrä miksi. Useimmat matkailuvehkeet kuitenkin ovat dieselkoneisia joten tavaraa saa auton tankista, eikä itselleni tulisi kyllä ihan heti mieleen laittaa (yleensä vielä sisätiloihin) erillistä säiliötä vielä lämppärille. Joo okei, lämppäriä voisi käyttää sitten polttoöljyllä mutta kulutus ja d/pö hintaero huomioiden se on kyllä sitten jo aikamoista säästöä :-D

Polttoaineosaston asennuksesta ei nyt ole kuvia, mutta Eberin pumppu heitettiin mäelle ja Kinkki tilalle. Noi pumputhan ja lämmittimethän on speksattu toisiinsa sopiviksi (ainakin noissa merkkituotteissa) jotta lämppärille menee joka sykäyksellä soppaa se määrä mikä on suunniteltu, niin siksi ei käytetty autossa valmiina ollutta pumppua. Josko olisi edes toiminut.

Sitten voidaankin spekuloida muutaman lauseen verran kovaa nakuttavista diisellämppäreiden pumpuista.

Kyllähän ne tikittävät, mutta oikealla asennuksella homma saadaan kyllä hyvin hallintaan ilman mitään hillittömiä kotelointeja ja eristyksiä mitä välillä näkee. Oikeaoppinen asennustapahan on sellainen että kummankin puolen letkuissa pitää olla kunnolla ylimääräistä ja pumppu kiinnitetään mahdollisimman elastisesti. Ja luonnollisesti pumppu eikä mielellään putketkaan siitä heti läheltä saisi ottaa mihinkään kiinni. Tässä projektissahan mentiin siitä missä aita on matalin ja pumppu on nyt vaan siellä missä on, ja koska se nyt myös ottaa kiinni johonkin niin nakuttahan se tänne autoon sisälle aika villisti. Siinä asennusvaiheessa koitettiin niin että toinen piti sitä pumppua irti kaikesta ja kun minä olin autossa sisällä niin luulin että joku meni rikki kun nakutus loppui. Tein sitten jonkun pikaisen nippusidevirityksen jotta pumppu ei osunut mihinkään ja olihan ero äänimaailmassa ihan huomattava. Se kun vaan oli pikainen nippusideviritys niin eihän se kauaa kestänyt paikallaan ja nyt täällä taas nakuttaa just niikuin noi kovaääniset diiselipumput nakuttavat. Kun lämppäri siirtyi pienemmälle puhallusteholle ja humina vaimeni, niin kyllähän silloin oli sitten kuultavissa se tikitys, mutta kuten sanottu niin huomattavasti miedompana. Tekisi melkein mieleni jotenkin vielä vähän perehtyä tohon asiaan koska kismittää tuo kovaäänisyyden maine kun ei se ole ihan 100% perusteltukaan :-) Siinä meidän edellisessä Ducatossahan oli Webasto moottorin lämmitin ja kun se oli tietysti uusinta uutta ja asianmukaisesti asennettu, niin kyllä siinä kuskin pukilla sai kuunnella todella tarkkaan jos meinasi sen pumpun tikityksen kuulla.

Ja sitten vielä knoppitietoa. Automieshän tietää että toi pumppu toimii niin että lämmitin antaa sille 12 voltin tällin ja pumppu sanoo naks. Ja että pumpun voi testata räpsimällä sille virtaa vaikka irtoakusta. No nythän on niin että ainakin Weban uusimmissa systeemissä (en muista mallia enkä minä vuonna tuli, liekö meidän Ducatossa ollut nyt sellain uusin systeemi kun sehän asennettiin kai 2018) pumppua ohjataankin PWM:llä (tätä en jaksa selittää) ja sillä voidaan jopa hidastaa pumpun männän liikettä ennenkuin se törmää 'tappiinsa' ja taas saadaan ääntä hiljaisemmaksi. Heillä on jopa pokkaa sanoa että oikein asennettuna kyseinen ratkaisu olisi jopa käytännössä äänetön.

Mutta se pumpuista, takaisin asiaan.

Lopulta oltiin siinä vaiheessa että saatiin savut lämppäristä. Tai eihän siitä mitään savua tullut, mutta lämmpöä ja hyvää pöhinää kuitenkin!

Ensin muutama polttoainesysteemin ilmauskierros jonka jälkeen käynnistysyritys ja sehän pelasi kertalaakista niinkuin pitää. Oltiin kaikin puolin positiivisesti yllättyneitä. Nämähän ovat sitten sellaisia että muutama minuutti menee ennenkun alkaa tapahtumaan oikein mitään näkyvää tai kuuluvaa, että ihan heti ei kannata hötkyillä jos ei ala pumppu nakuttamaan kun painaa käynnistystä. Käyntiääni oli ihan ok ja täysillä tuli niin kuumaa ettei kärsinyt näppejä pitää edessä. Jonkun aikaa annettiin puhaltaa täysillä että 'asennusrasvat' palavat ja sitten tutustuttiin toimintaan.

Noissa merkkilämppäreissähän homma menee niin että nupista säädetään haluttu lämpötila (siitä nupista ei siis säädetä tehoa vaan toivottua lämpötilaa, asia joka tuntuu menevän aika monella puihin muidenkin karavaanarilämppärien yhteydessä), ja ne sitten säätävät tehoa lähes portaattomasti pysyäkseen toivotussa lämpötilassa. Jos torpassa lämpötila nousee liiaksi vaikka lämmitin olisi jo minimitehollaan, sammutetaan lämmitin tyystin. Tuossa kohtaa tulee sitten tärkeäksi valita oikean tehoinen lämppäri, jos lämppäri on liian tehokas niin se ei pysty menemään tarpeeksi pienelle vaan tulee sauna ja lämppäri sammuu. Kohta tulee vilu ja lämppäri lähtee taas päälle ja tuo ei ole hyväksi pitemmän päälle. Tarpeeksi pieni lämmitin taas pääsee riittävän pienelle teholle ja pystyy pitämään lämmön tasaisena. Tässä yhteydessä voidaankin todeta että tuo ostamani 5kw on aivan turhan tehokas suunniteltuun käyttöön, se varmaan riittäisi tässä autossa kahdenn kympin pakkasillekin ja niissä keleissä en aikonut tällä reissata. Mutta ostoajankohta oli Tammikuu, sillon oli kylmä ja tämä oli vielä halpakin joten näin tällä kertaa vaikka 2kw olisi ollut selvästi fiksumpi teho. No toisaalta, ei sillon kyllä tiedetty sitäkään että aihio tulee olemaan lämpöeristetty taksipaku, peltiseinäinen urakkapaku varmaan tarvitsisikin enemmän lämmitystä.

Mutta siihen toimintaan.

Lämppärin käyttöohjeen perusteella päättelin että tässä on max 3 tehopykälää, mutta mahdollisesti vain kaksi. Kun lämpöä käänsi pienemmälle niin lämppäri selvästi himmaili, eli jotain tapahtui. Sitten käänsin säädön ihan pienelle ja vähän niinkuin odotin että laite sammuisi, koska oltiinhan sisätiloissa jossa oli parikymppiä lämmintä ja oletin että pienin lämpötila-asetus olisi alle tuon ja lämmitin päättelisi että ei tarttee lämmittää. Vaan eipä se sammunutkaan, pöhisi vain sikakuumaa ilmaa hiljaisella puhalluksella. Laitoin sitten käyttölaitteen/lämpötilatunnistimen suoraan lämmon ulostuloon että varmasti olisi lämpimämpää kuin pyydetty minimiasetus, mutta eipä tuo sitten sammukaan.

Muistui tässä mieleeni kun joku taannoin hehkutti tehneensä vastaavaan lämppäriin patentin joka sammuttaa laitteen kokonaan kun toivottu lämpötila on saavutettu, ja mietin mielessäni että mitähän hienoa se nyt on keksinyt kun sellasiahan nämä pruukaavat olemaan muutenkin. Vaan empä vielä silloin tiennyt että Kiinalämppäri ei toimikaan noin. Todennäköisestihän tuo on tehty tuollaiseksi sen takia että ihmiset ahneuksissaan ostavat liian tehokkaita lämppäreitä jolloin lämmitin menisi jatkuvasti off/on ja aika nopeaan saattaisi sanoa sopimuksen irti. Nyt kun se pitää itse sammuttaa/käynnistää niin kukaan moista viitsi tehdä, etenkään kuin käynnistyminen aina kestää muutaman minuutin.

Kuten etukäteen jo ymmärsinkin, niin liian isohan tämä tähän käyttöön (esim nyt on +11 ja vilu tulee ilman ja sauna tulee jos lämmittää) ja tässä kohtaa aloin jo vakuuttumaan asiasta.

Vaikka lämmitin nyt toimikin kertalaakista ja kyllähän minä Kiinainpoikain tavaraan luotan niin teimpä silti pikku lisäyksen käyttöohjekirjaan :-)

Vikakoodit lienee selvä juttu kaikille, ja tuo ilmaaminen tarvitsee tehdä jos ajaa tankin niin tyhjäksi että lämppäri pumppaa ilmaa. Toki se muutamalla käynnistysyrityksellä taas pumppaa itsekin linjat täyteen, mutta nopeammin se käy kun sen tekee manuaalisesti etukäteen.

Yksi pikkuinen asennuskömmähdyshän tietysti piti käydä, ja se kävi siinä kohtaa kun käytettiin tarviketta 'jota tos nyt ainaki on'. Koekäytön jälkeen näet todettiin että ne pensselillä lapioidut tiikerimassat olivat valuneet nesteenä lattialle :-D Tuo pakoputkihan on aika lähellä tuota leikattua reunaa (juuri siksi kirjoitin tuolla alussa että lämppärin asennuspelti voisi olla isompi) ja tiikerimassat olivat siitä sitten notkistuneet. Muutaman päivän käyttelin lämppäriä kun kotitallin pihassa tein muita rakenteluja, ideana oli valuttaa kaikki muukin irtoava massa. Sen jälkeen laitoin sitten kuumankestävää tiivistemämmiä paljastuneisiin aukkoihin ja kiepin 'termotekkiä' pakoputkeen, ja nyt useamman tunnin käytön jälkeen vaikuttaisi pelaavan.

Useamman tunnin tuota siis jo käyttelin ja kaikki meni ihan ihanasti, mutta kun nyt lähdin tälle ensimmäiselle metsänlaitamökötysmatkalle niin perille päästyäni kerkesin jo kiittelemään itseäni siitä että otin makuupussinkin varalle mukaan. Kun pääsin perille, kuului lämppärin pakoputkesta tsuh tsuh tsuh ja sieltä tuli savupöllähdyksiä samaan tahtiin (normaalistihan sieltä ei tule mitään näkyvää). No kyllähän minä sitten heti hiffasin mistä on kyse, siellä on liikaa soppaa ja se on menossa tukkoon. Eli ei muuta kun nuppi kaakkoon ja tyynen metsän laidan valtasi työpaikalta tuttu valkoinen savu.

Ja tähän väliin infopläjäys niille jotka eivät tienneet, kun noi diiselilämppärit (merkistä riippumatta ja oli sitten auton tehdasasenteinen lisälämppäri tai kotipaja-asentajan kiinalaismalli) alkavat sekoilemaan niin tuota valkoista savuta tulee sitten aivan tolkuttomasti. Kun ensimmäisen kerran näin tällaisen suorituksen niin mietin että jos omasta autosta tulisi niin voisi alkaa jänskättämään, mutta onneksi siinä oltiin työmaalla ja muille tuo oli jo ihan tuttua niin ei tarvinnut hötkyillä. Sen kummempaa palovaaraahan tuossa ei ole, homma vaan johtuu siitä että se polttoaine siellä lämppärin sisällä ei pala kunnolla.

Puhdistuspolton jälkeen tilanne normalisoitui, eikä tuota ole sen jälkeen esiintynyt vaikka olen saunalämpötiloja kaihtamatta pitänyt sitä päällä useita tunteja putkeen. Tulee tässä nyt mieleen että olisikohan tuon lämppärin ilmanoton kanssa käynyt sellainen kämmi että kun se on siinä polttoainetankin takana roiskeilta suojassa, niin muodostuisiko siihen nyt sitten ajon aikana samanlaista pyörteilyä kuin esim rekkojen perässä, eikä lämppäri sitten saisi tarpeeksi ilmaa sisäänsä ja rupeaisi tukkeutumaan.

Mutta en taida tuolle nyt mitään tehdä, näin kesäkeleillä voin kyllä hyvin suorittaa ajomatkat ilman lämmitystä ja nytkin tuo oli vain testimielessä käytössä. Jos auto on täällä vielä talvella niin sitten tarttee ehkä tehdä jotain. Lämmittimelle on tarkoitus tehdä vielä ilmaputkituskin pitkin autoa jotta lämmittäisi tasaisemmin, mutta tätä kirjoittaessa se on vielä vaiheessa.

Informaatiopläjäyksenä todettakoon että kun se käy tuolla pienimmällä teholla - joka siis riittää varmaan nollakelin pintaan - on virrankulutus noin 0.6A eli ei oikeastaan mitään vaikka paljon näiden d-lämmittimien sähkönkulutuksesta poristaan. Käynnistysvaiheessa toki menee muutaman minuutin ajan jopa 17A mutta kuten sanottu, se on vain hetkellistä.

Jos multa nyt kysyttäisi ilmalämppärin ostamisesta niin sanoisin että

Älä osta liian isoa. 2kw on todistetusti melkein riittänyt seinistä eristetyssä Sprintterissä kaksinumeroisissa pakkasissa eräälle vilukissalle, ja +10 asteessa on sitten muitakin vaihtoehtoja kuin kylmä tai sauna.

Jos ihan vakavissaan rakennat niin osta edes se Venäläinen, niissä ainakin on toimiva tehonsäätö ja ilmeisesti ne on ihan ok muutenkin.

Käytä ajatusta polttoainelinjojen ja -pumpun asentamiseen, ainakin tän asennusohjeessa oli samoja pointteja kuin mitä noilla kursseilla on käyty läpi.

Älä tee sellaista asennusta jossa sähkö katkeaa laitteelta kertalaakista. Napista sammutettuna nämä tekevät temppujaan ja jäähdytyspuhaltavat sisuskalujaan, jos virrat menee kertalaakista poikki täydestä hyökistä niin laite voi olla kerrasta vainaa.

Ja viimeisenä knoppitietona kerrottakoon että ainakin noi merkkilaitteet toimivat vaikka väärällä polttoaineella aikansa. En muista oliko niin että B/D molemmat toimivat väärällä polttoaineella vai toinen vain, mutta joku toimii kuitenkin helposti yhden lämmityskauden mutta sitten ne alkavat lakkoilemaan.



Ja tämän lähes virallisen episodin jälkeen voidaan siirtyä Vanlife Wildsummer 2022! sähköasennuksiin -->


Seuraava sivu

Etusivulle