Fiesta 1.4 RS '88

Kun tua 76s projekti on nyt siinä vaiheessa missä se on, eikä ole merkittävästi motivaatiotakaan kerääntynyt niin tuli vaihtoehtoinen ajatus mieleen. Kun kuitenkin kohta kesän ratariennot taas alkaa, niin pitäisihän sinne päästä. Tuota Mk6 en kuitenkaan viitsi sinne lähteä viemään kun madallussarjakin on otettu jo pois, eikä viitsi kaivaa enempää vertakaan nenästä. Mielessähän on ollu jo jonkun aikaa mk2 - vaikka niitä vähän dissaankin - jossa ois CVH kone valmiina joten siihen ois helppo veivaa tuo viritetty 1.6 ihan bolt on tyylillä, ja alustasarjanikin käy kyseiseen ajokkiin ihan heittämällä. No. Nyt sitten moinen tuli vastaan edukkaasti ja tässä se on.

RS:hän on suomen maahantuojan tekemä 'erikoismalli'; muovia helmoissa ja komea nelipuolanen RS rattikin. Tuossa omassa vehkeessä on ilmeisesti XR2 alusta tai madallusjouset, kun se on maavarataulukon mukaan pari milliä matalampi kuin XR2. Normaali mk2 on noin 3cm korkeampi. Ja tuskin jouset on joka nurkasta painuneetkaan just saman verran :-D

Tuossa on äärimmäisen komea kattospoileri, sellanen jota en ole ikinä nähnyt. Takaluukun alareunassa on myös spoikka. Takalasin pyyhinkin löytyy, mutta pissapojan suutinta en ole vielä löytänyt vaikka säiliö paksissa onkin :-) Kylkilistan ja oven alareunan välissä on vähän kuppaa mutta pikakorjaus on nopea ja hyvä ratkaisu moiseen. Samaten etupuskuri on kyseisenlaista operaatiota vailla. Sisusta on next to perfect, kojetaulussa on 2 ruuvin reikää, ilmeisesti jenkamittari ollut mittariston vasemmalla puolella. Samaten ratti on vähän väsähtäneessä kunnossa, mutta maalia ajattelin sille tarjota, onhan noita rattimaaleja olemassa. Vaihdekepin nuppi on mallia tuningracing. Paksin on myös virheettömässä kunnossa.

Tuosta 50km päästä sen hain, kaupat sovittiin vajaan kilometrin koeajon jälkeen. Akku oli tyhjä ja jäätynyt, mutta vähän tuossa sitä lämmittelin ja latasin ja vaikuttaa siltä että siitä vielä kalu tulee. Ajossa ei esiintynyt minkäänlaisia ongelmia, vaihteet pelaa, kone vetää terhakkaasti, jarrut toimii - jopa käsijarru - ja suoraankin se menee. Talvirenkaat on kyllä ihan finaalissa, kesiksiä ei ole mutta sellaisethan multa jo löytyy. Pyörän kaaret on vähän heikot, mutta pakkelia ja listojen väristä kalikalimaalia ja eiköhän se ole sitten siinä. Mittarissa 98000, tarkoittanee 198000 kun huoltokirjassa on viimisin leima 160tkm kohdalla, helmikuu '02

Käyttömaksua on maksamatta 17 euroa ja katsastaa pitäis, kummastakaan ei ole syytä olettaa suuren suurta ongelmaa. Oikeelta takaa kuuluu joku vitunmoinen kolina pienessäkin epätasasuudessa, mutta se on tosiaankin sitä luokkaa että ei varmasti ole vaikea löytää sen aiheuttajaa. Löytyy myös komea JVC:n kasettirammari joka yllätys yllätys, jopa toimii. Omavalmistehattuhyllyllä killuu mageet 6x9 Macromin skobet :-D

Valkoset sivuvilkut on jo tilattu, samaten pieni tuningtarra. KUVIA!!!!! myöhemmin :-)

Tarkotus ois nyt katsastaa tuo, ajella muutama päivä ja pysäköijä sitte tuonne kartanolle odottamaan kesää. Ei mulla ole varaa pitää kahta autoa liikennöintikuntoisena :-)


Briefly in english

Reason for this purchase can be found in the '05 diary; Saturday, 12.2.2005. The RS is a 'special model' made by Fin dealer. Standard 1.4 CVH with some special parts you can see in the pohotos. I don't know if someone has modified the suspension during the years, but this has XR2 suspension or some lowering kit. It's almost exactly the height of the XR2, ~30mm lower than standard mk2. Has done 200000 and needs mot, shouldn't be hard to achieve. Gonna use it in the summer for trackdays with the GAZ suspension and 1.6 CVH I have for the 76S as I can't get it ready for this summer.

Kuva(982).jpg
Kuva(982).jpg
Kuva(983).jpg
Kuva(983).jpg
Kuva(984).jpg
Kuva(984).jpg
Kuva(985).jpg
Kuva(985).jpg
Kuva(986).jpg
Kuva(986).jpg
Kuva(987).jpg
Kuva(987).jpg
Kuva(988).jpg
Kuva(988).jpg
Kuva(989).jpg
Kuva(989).jpg
Kuva(990).jpg
Kuva(990).jpg

Tein tänää kevyttä ruosteremonttia kylkilistojen alapuolelle. Putsasin alueen brakeleanerilla ja talouspaperilla, leikkasin jotenkuten sopivan pituiset pätkät 40mm leveästä yleismallisesta kylkilistasta, sutasin hiekkapaperilla, teippasin ja vetäisin kalikalimaalia päälle. Ei mennyt kuin reilu tunti ja hyvä tuli. Ja tästä pikakorjauksesta ei taatusti tule ruoste läpi ikinä :-D Teippauksessa käyttämäni teippi oli vähän perseestä ja vei aikalailla maalia noista listoista joten niihinkin joutui sitten vetämään kalikalia eikä tuo jälki nyt päivänvalossa aivan moitteeton ole :-D Poistin myös idioottimaisen lohkolämmitinjohdotuksen ja vetelin tuota kalikalia vielä vähän etupuskuriin - ilman mitään pohjatöitä - ja helmoihin sinne missä oli rapa kuluttanut maalit pois.

English; Made some quick fixes :-)

Kuva(991).jpg
Kuva(991).jpg
Kuva(992).jpg
Kuva(992).jpg
Kuva(993).jpg
Kuva(993).jpg
Kuva(994).jpg
Kuva(994).jpg
Kuva(995).jpg
Kuva(995).jpg
Kuva(996).jpg
Kuva(996).jpg
Kuva(997).jpg
Kuva(997).jpg
Kuva(998).jpg
Kuva(998).jpg
Kuva(999).jpg
Kuva(999).jpg
Kuva(999a).jpg
Kuva(999a).jpg
Kuva(999b).jpg
Kuva(999b).jpg

Ääh en jaksa kirjottaa enempää.

Ahvenistoa on kierretty, hyvin on menny. Ekalla reissulla oli ihan hurjan paljo liian suuret renkaat ni ei päässy ajamaa paljo paskaakaan. Lisäksi jotain oli tosi pahasti pielessä kun auto oli jarrutustilanteessa ihan tosi pelottava. Sen verran kuitenkin saatiin ajettua että laturin hihna lensi hevon vittuun ja ennen sitä söi muutaman siiven laturin tuulettimesta.

Seuraavalla kerralla oli paremmat renkaat ja uusi laturin hihna sikakireellä ja sen kanssa ei sitten tullut ongelmia. Tai no, laturin ropelista lähti miltei kaikki siivet mutta kyllä se toimi. Jarrutuskäytöskin oli parantunut huomattavasti, renkaiden lisäksi myös alustaa oli säädetty ja kulmat tsekattu myös. Erittäin hyvä. Mutta ei siitäkään mitään tullut. ~5 nopeaa kierrosta Ahvenistolla niin kytkin alkoi luistaa ihan homonaan. Uusi vakiokytkin - ja vielä merkkipeli - ei kestänyt moista menoa. 10 minuutin huilin jälkeen se taas piti. Nyt on vaihdettu 5 lapainen kuparipalalevy, katotaan huomenna miten se pelaa. Kytkinongelman lisäksi selvisi että mutkassa kiihdytettäessä on suunnattomia pito-ongelmia sisäkurvinpuoleisella pyörällä. Täytynee koittaa vähän pehmentää etuiskareita. Ilmenee pahiten suolta noustessa ja takasuoran jälkeisessä pitkässä oikeassa. Ei voi kiihdyttää kuin ~puolella kaasulla. Pakoputkikin otti kiinni rata-alueelta ulos ajettaessa ja piti tehdä vähän tienvarsilaittoa.

---

Something in english too. For all you xrtwo guys :-)

Ahvenisto circuit has been driven now a few times, it's been great and not so great. The first time I had way too big wheels, so I had to give a lot of Mc Hammer to get them fit even somehow. Something else was very wrong too, the handling under braking was terrible. It was really frightening even for me driving the car. Also the alternator belt flew off and killed few 'wings' from the alternator fan.

The next time I had good tires, toe settings done and shock adjusted with time, and the handling was completely different. No problems at all with that. The alternator belt didn't fly off this time, but now almost all of the wings from the fan went away. We were wondering what that strange metallic kling every now and then was, but it appeared to be the flying parts. Everything okay then? Not quite. After ~5 fast laps the new standard clutch started to give up. The engine accelerated a lot quicker than rest of the car. After cooling down 10 minutes, it was again ok for 5 laps and then the same again. Now I have a 5 paddle disc, let's see tomorrow what breaks down next. I also have very bad loss of traction when trying to accelerate in a corner.

SEKALAISIA KUVIA / MISC PHOTOS

VALMIINA SEURAAVAAN KOITOKSEEN / READY FOR TOMORROW

Video-osastosta löytyy myös muutama videopätkä. (www.76s.net, jos tulit tälle sivulle suoraan jostain muualta)

You'll find 3 videos from the videos -link. (www.76s.net, if you came to this page directly) In 2 of them you can see that long right turn, that's the place where the problem with traction is at it's worst. A long acceleration with half throttle :-/

--

Huominen koitos tuli ja meni. Nythän oli tarkoitus pärjätä ilman tekniikkamurheita mutta eihän se nyt ihan niin mennyt. Kytkin alkoi taas reistaamaan jossain vaiheessa. Vaikka kuin koitti nostaa kytkintä rivakasti ja käyttää sitä muutenkin on/off tyylisesti, alkoi se perkele taas sutimaan jonkun ajan päästä. Ja kerran ajosta tultuani ja seuraavaan lähtiessäni ihmettelin kun kone piti tosi omituista raksutusta. Ni, siltä seuraavalta reissulta palattuamme huomasin että oh my. Maskissa ja etuhelmassa valui öljyä 8-o Melko jännittyneet fiilikset siinä kehittyi, vaikka auto olikin siihen ajamalla tullut ja pelasi ihan normaalisti. No, öljykorkkihan se vaan oli lentänyt huitin kuuseen. Uutta hakemaan naapurissa olevasta Motonetistä, ei löytynyt. Voortilta se löytyi, 4 euroa maksoi. Puoli tuntia siihen reissuun meni, kiitokset vaa Eedtwinille kyydityksestä ja omasta ajoajasta tinkimisestä <3 Laturin ropelia ei ole tämän reissun jälkeen vielä käyty tarkastamassa joten sen kunnosta ei ole tietoa. Tälläkin kerralla jarrut, alusta ja rengastus pelasivat kuin unelma. Valitettavasti ennakko-odotuksista poiketen sadetta ei ajoaikana saatu :-(

Reissut taitavat olla tältä kesältä paketissa. Vähän vähiinhän ne on jääneet ja 1-3 potentialista reissua olisi vielä edessä, mutta saa riittää tuo kytkinremontointi niin olkoon. Auto menee paaliin - se on oikeasti ihan mätä vaikka se aika hienolta noissa kuvissa näyttääkin - purkamisen jälkeen. Kai tuosta vielä jotain myytäväksi jää, mutta katsellaan sitä sitten.

Varsinaista projektia varten tässä on kyllä opittu asia jos toinenkin. Ehkä suurinpana yllätyksenä tuli se että kaarien, penkkien ja vöiden sovittaminen tulee olemaan ainakin melkoinen kipu perseessä. Tähän autoonhan ne roiskittiin vähän miten parhaaksi nähtiin - kyllä ne hyvin kiinni on ja noin - mutta ensi kerralla kun olisi tarkoitus tehdä ne kaikkien taiteen sääntöjen mukaan niin saattaa siinä ohimuosuonta tykyttää kerran jos toisenkin ennenkun tyydyttävä lopputulos on saavutettu. Tekniikkapuolelta suurin ylläri on tuo kytkin. Eipä olisi etukäteen tullut mieleenkään että sen kanssa tulee tuollaisia harmeja. Ikävä rahanmenoylläri oli myös tuo vetopidon puute mutkissa. Pitänee ostaa tonnin tasauspyörästö :-/ Jossain vaiheessa kävi mielessä RST:n konekin tuohon '76 projektiin, mutta kun ei tuota voimaa saa välitettyä tiehen nyttenkään niin ei taida olla tarpeellista.

Moottori sen sijaan oli positiivinen yllätys. Odotin että jotain epätoivottavaa tulee vastaan kun tuota 200+ tkm rullattua alakertaa kiusataan muutama sata kilometriä @ 4000-6000rpm, mutta hyvinhän se kasassa kesti.

Kuvia ja uutisia tuskin enää tulee, korkeintaan purkuvaiheesta. Nyt olisi ~8 kuukautta aikaa kunnostaa tuota seitenkutosta, saa nähdä miten käy.

Tomorrow came and went by. I was hoping to clear that day without any tech problems, but didn't quite go as planned. The clutch started arsing again after some laps. I tried to use the clutch quite on/off style and avoid any slipping of it, but didn't get me much further. And once the car made my heart make some extra beats, by showing some oil outside in the front (!). I popped the bonned and omg. Nothing that bad. The oil cap had flown off :-D I had been driving maybe 10 laps without it, but only about 1/3 was missing in the oil stick. Had to go buy a new one, took 30 minutes and 4 euros, so nothing big. Brakes, tires and suspension worked perfectly again. I tried to soften the front a bit to get more grip for acclerating in corner, but didn't seem to help. Unfortunately there was no rain as some - including me - were hoping.

This is about it for this car and this summer. There might be few happenings left, but I don't want to make any more clutch repair this summer so I think I'll pass. Eventhough the car looks quite okay in the photos, it's very badly rotten underneath. The difference in my '76 and this '88 is almost unbelievable. Sure the '76 has rust in in here and there, but this '88 is way much worse 8-o And as my real project still is the '76, this car will find it's end in next few weeks. I'll take 'everything' out of it, sell what's useless for me but worth some money, and then kiss it goodnight.

Thinking about the '76 project, this has teached me quite a lot. I'm going to do the '76 completely 'by the book', and now I know there will be a lot of problems doing that. The biggest issue will be installing the seats, belts and the gage properly. This time they were like 'thrown in' (still made good and safe), but next time they will be done like they should. Getting the belts in in correct angles and so will be a pain in the ass but we'll see. The clutch problem has to be solved somehow, and the loss of traction while accelerating in a corner is also something that can't be left undealt with. I was shortly thinking about a Escort RST engine too, but as I can't get the power to the road now, there's not very much use for more power atm.

The engine has been a nice surprise, it didn't blow :-) I earnestly wouldn've been surprised if that 200000+ kilometers CVH had done it while runing it constantly between 4000-6000rpm. Oil level goes from max to min in about 100 kilometers at the track, and no noticeable loss of oil during normal driving.

There will propably be no more updates to this page, maybe some photos of the wrecking, but that's all there'll be anymore.

Ahvenisto 20.7.2005

Toinen setti / Another set

From the start to the end


Takaisin etusivulle