Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu

Kesäkuu 07


Perjantai 2.6.2007

203 kilsaa takana ja ~nou propleem!

Homma on pelannut sen verran hienosti että tänään on päästy jo tutkailemaan vähän säätöjäkin. Noi aijemmin muutamaan otteeseen mainitut 2.0 Mondeon setupit ei pelaa mulla kyllä ollenkaan, puhti on aivan poissa noilla. Selvästi parhaiten tuo toimii kun laittaa Injections per engine cycle 2, käyttää Megatunen laskemaa pensakarttaa ja käyttää sitä syttykarttaa mikä tossa nyt näyttää valmiina olevan. Ton Mondeon syttykarttaa käyttäen toiminta saattaa tosin olla ihan aavistuksen verran parempaa.

Kävin tuolla hovikorjaamolla säädättämässä aurauksen ja oli kyllä ihan Formulaluokan toimintaa. 3 jamppaa + minä ite eikä siinä varttia mennyt. Samalla katseltiin vähän tyhjäkäyntipäästöjä - muitahan tosta autosta ei mitata kun ei oo vähäpäästöinen - ja mulla oli odotukset korkealla koska seosmittari näytti ainakin ihan kelpo lukemia. No, minä en niistä numeroista siinä koneessa mitään tajunnut. Mulle vaan sanottiin et 'ton pitäs olla XXX ja ton pitäs olla YYY', ja mä sitten koitin niitä ropata. Sain tilannetta korkeintaan huonompaan suuntaan, mutta en niille arvoille mille se piti saada. No en mä siitä lannistunut, en oo kuitenkaan vielä hirveästi tohon perehtynyt joten sanoinkin että annetaan vaan olla nyt tälleen ja meinasin kysyä Finsquirtista vinkkejä asiaan. Jäin siihen sitten vielä hetkeksi pulisemaan niitä näitä, ja jossain vaiheessa multa kysyttiin että 'ai eiks tos ookkaa kattia?'. Tästä tultiin siihen tulokseen että ne arvot joita mun käskettiin jahdata oli kattiauton arvoja, ja katittomaksi autoksi ne mitatut arvot olikin ihan ok. Eli päästöjen puolestakaan ei ongelmia ole odotettavissa. Lambdakorjaushan mulla on tossa päällä 700rpm ylöspäin - eli kattaa tyhjäkäynninkin - mutta ilman sitäkin homma pelasi ihan mallikkaasti.

Seoksista puheenollen. Toi seosmittari mikä mulla tossa on, on kyllä mennyt jotenkin vituralleen. Epäilys oli että johdotus olisi viturallaan mittarin siirron jäljiltä mutta eipä vaan ollutkaan johdotuksessa mitään vikaa. Signaalipiuhan ja maan kytkeminen ei vielä aiheuta mitään, mutta kun seosmittarin +12v kytkee kiinni menee megatunen seosnäyttö ihan tappiin eikä se siitä enää tokene ennenkun irroittaa seosmittarin ja sammuttaa virrat. Seosmittari ei sano mitään missään vaiheessa. Oon kyllä tietoinen mahdollisista ongelmista kun mega ja seosmittari on samassa lambdassa, mutta ennen tota siirtoa homma kyllä pelasi moitteettomasti. Täytyy vielä kokeilla toisella seosmittarilla ja katsoa sen jälkeen ketä syyttävä sormi osoittaa.

Mutta takaisiin säätötoimiin. Kun tossa illansuussa heitin ~150km maaseutukierroksen mulla oli atk operaattorikin mukana niin pystyi vähän noihinkin perehtymään. Autotune päällä heitettiin melkein koko lenkki, tutkimuksia muutoksista en ole vielä suorittanut mutta jo 20km jälkeen huomasi kyllä että jotain oli tapahtunut. Vaihteesta (3, 4 tai 5) riippumatta 90+ nopeuksissa oli huomattavissa ihan selvää nykimistä tasakaasulla ajettaessa joten jotain siellä ainakin oli tapahtunut. Täytyy tuohonkin vielä perehtyä, jahka nyt saadaan auto ensin oikeiden kilpien väliin. Ensimmäisenä tulee mieleen että autotune on laihentanut seoksia ja varmasti päin persettä oleva syttykartasto aiheuttaa nyt sitten hämminkiä kun pensaa tulee ~oikea määrä mutta sytty on päin persettä. Mutta kuten todettu, en tiedä tästä vielä mitään joten saattaa olla kovastikin hakoteillä tää arvio.

Kun tossa edellisessä päivityksessä kirjottelin tuosta kiihdytysmoodin (?) vaihdosta TPS:stä MAPDottiin ja sen parantavasta vaikutuksesta niin todettakoon että kyllä se vieläkin saattaa nopeassa kaasun täppäämisessä vähän rykäistä ennenkuin lähtee menemään, mutta nyt se siten rynkäyttää joka kerta kun kovasta kiihdytyksestä nostaa kaasun nopeasti ylös. Noo. Säätöhommia.

Vaikka homman pääpointti alkaakin nyt olemaan noissa säätöhommissa - no, näinhän mä taisin sanoa jo Helmikuussa mutta sitten tuli kaikenlaisia propleem - niin muutamia mekaanisia hommiakin saa vielä suorittaa. Lämpömittarin anturin asennuskalu tuli vihdoinkin tänään, huomenna kiinni. Samaten välisäiliöltä lähtevään pensaputkeen sain tänään kuristimen. Nythän mulla on siinä 6mm letkussa pätkä jarruputkea sisällä, mutta eipä sekään vielä paljoa kurista vaan siirtopumppu takoo edelleenkin jatkuvasti ihan täysiä. Asennusta odottaa muovitangon pätkä jossa on 0.6mm reikä, luulisi sen jo hidastavan paluuvirtausta sen verran että siirtopumppu saa vähän helpotusta hommaansa.

Jakohihnakoppa vaatii edelleen vähän muutosta sen sorvaustaipumuksen johdosta.

Ilmanputsarijärjestelmä pitää värkkää uudestaan, kuten jo aijemmin varmaan mainitsin, sain käsiini XR2i:n ilmanottoputken jossa on lähtö eri suuntaan niin saan tuon ilmanputsarinkin parempaan paikkaan.

Noi kun nyt joutessaan askartelen kondikseen niin sitten voisi alkaa jo katsella katsastusvarustuksen kuntoa.

Ai niin. Ja kehtasin (?) vihdoin viimein vääntää tuonne finsquirt.nettiin stoorin osastolle 'menestystarinoita' :-)


4.6.2007, Maanantai

Lämpömittarin anturi on nyt siirretty, eikähän siihen mennyt kuin muutama kuukausi! Kyllä minä sen vaan sanon että vaikka orkkis asennuksessa tossa termarikotelon päällä on moottorinohjauksen lämpöanturi niin ei se kyllä paras paikka lämpömittarin anturille oo. Niinkun on monta kertaa todettu niin toi lämpömittarihan on näytelly mitä sattuu ja millon sattuu, mutta nyt kun anturi on lämppärin letkussa niin jo vain pelaa. Nousee tasaisesti moottorin lämmetessä ja näyttää kaikinpuolin ihan viisaita lukemia. Tietsikkaa en muistanut tänää ottaa mukaan, mutta veikkaan että megan 'kalibrointi' heittää sen verran että se tod näk näyttää 2-3 astetta enemmän kuin tuo Autometeri. Mutta ei sen väliä, nyt tohon lämpömittariinkin uskaltaa jo luottaa.

Sen verran toho asennukseen kuitenkin jäi VIELÄ parantamisen varaa että se olisi pitänyt laittaa letkuun ennen lämppärin kennoa, mutta nyt se tuli huomattavasti paremman asennusmahdollusuuden johdosta laitettua lämppäriltä palaavaan letkuun. Nyt kun heittää lämppärin täysille niin lämpömittari laskee samantien muutamalla asteella. Ei se nyt maailmaa kaada, mutta jos oot tekemässä niin älä tee niinkuin minä tein vaan tee niinkuin minä neuvon :-)

Samassa yhteydessä käytin pesuaineet jäähdytysjärjestelmässä. Se tosin meni vähän vituralleen kun sattuneesta suuri osa liemistä tuli ulos kesken kaiken :-)

Ilmanputsariakin rupesin rakentelemaan nyt sitä lopullista ratkaisua kohti.

Toi tötterö sopii tohon aika mutkattomasti, vähän se ottaa etureunasta venakoppaan kiinni mutta niin mitättömästi että ei aiheuta toimenpiteitä. Toi on aika naftisti tossa paikallaan jo tolleen, mutta ajattelin korvata etureunasta keskimmäisen venkakopan pultin pätkällä kierretankoa joka tulee sitten myös läpi tosta tötteröstä ja siipimutteri pitänee tuon varmasti sitten kiinni. Öljytikun toimintaa etukäteen vähän funtsin, mutta siitäkin selvitään pätkällä kierretankoa jolla se saadaan kiinni just tohon kohtaan missä se tossa kuvassakin on. Kuvassa oleva haitariputkihan on ihan liian lyhyt, täytyy hommata pitempi niin saa sitten ilmanputsarinkin käännettyä pituussuuntaiseksi. Ja jonkunlainen kiinnityshän sillekin pitää duunata. Suodatin saa nyt toistaiseksi olla toi mikä tossa on, oon just sen verran pers auki etten raatsi pistää kymppejä siihen kun tuo kuitenkin ajanee vielä asiansa.

Nythän sitten tulee väistämättä mieleen että josko sitä laittaisi vaikka jonkun fantsun ritilän konepeltiin noille paikoille, mutta se nyt vaatii vielä vähän ideointia :-) Samaten jotain täytyy tehdä myös sille ettei tuolta renkaasta lennä rapa filtterille, sisälokareita kun ei enää ole.

Välisäiliöltä pensatankkiin menevään paluuletkuun laitoin tänään sen kuristimen missä on 0.6mm reikä mutta eihän se perkele riitä sekään. Edelleen siirtopumppu takoo ihan täysillä kokoajan. Kun pihdeillä puristaa paluuletkun luttuun niin sitten se vasta rauhoittuu. Taidan hakea tuohon pienen kuulaventtiilin ja pistää sen kokonaan kiinni, eipähän sitä paluuta normaalioloissa tarvita ja pysyypähän sitten varmasti välisäiliö täynnä :-)


5.6.2007, Tiistai

Venttiiliä en kerenny vielä laittaa kiinni, mut ilmanputsari alkaa olee valmis.

Kiinnitys meni ihan suunnitelman mukaan, eli pätkä kierretankoa toho venakopan pultiksi (ja venakoppa tietysti kiristetään muttarilla) ja reikä tohon tötteröön ja tötterö sitten painetaan siihe pinnapultiin. Ja eihän siihen mitään siipimutteria tarvittu, eihän toi tosta mihinkään lähde.

Suodatin saattaa kuitenkin menä vaihtolistalle, tohon sopisi paremmin sellainen suodatin jonka lähtö on vähän vino, niin ei tarttisi tota jäykkää pahvitötteröä yrittää taivutella niin paljoa.

Öljytikun kiinnitys onnistui yli odotusten.


6.6.2007, Keskiviikko

Tein kuitenki ton jäähytysjärjestelmän putsauksen uusiksi. Tilasin RST:n takavakaajan mut sitä ei enää saa (uutena) joten olkoo nyt sitte toistaseksi, käytettyjä varmasti tulee aina olee saatavana. Tilasin BMC:n ilmanputsarin, 'vinolla' lähdöllä niin sen saa ehkä vähän helpommin siististi. Vedin venttiilikopasta huohotinletkun ilmanputsariin vaikka tosi tuningmiähet ei tee niin. Vaihdoin flektin.

Huomenna vielä vähän hienosäädetään pakaria, jos sen saisi vielä vaikka pari senttiä ylemmäs. Rekisteröintikatsastus alkaisi jo vähän kiehtomaan.


12.6.2007, Tiistai

Testasin toisella seosmittarilla ja niikuin edeltävistä tutkimuksista saattoi arvatakin, se ei toimi.


28.6.2007, Torstai

Oon tässä viimeajat harrastellu vähä muita hommia niin ei oo oikein kauheesti tänne tullu juttua, mutta nyt tulee.

Edellä mainittu seosmittari on vaihdettu takuuna uuteen, en oo vaan saanu sitä vielä kiinni. Tossa jossain vaiheessa rupesin suorittamaan yhdistettyä takalaakeri, -jarru ja käsijarruvaijeriremonttia. Lähinnä sen tähen tuo tuli nyt ajankohtaiseksi kun toi käsijarruhan on ollu aika huono ja se kai pitäisi pelata jos meinaa kilvet saada. Avasin rummut ja siellä näytti olevan kaikki niin hyvässä kuosissa etten tehnyt oikeastaan muuta kuin putsasin paikat ja vaihdoin laakerit. Käsijarruvaijerin vaihdoin. Mutta ei se mennytkään ihan niin. Se 'liitossysteemi' millä takavaijerit on kiinni siitä kahvalta lähtevässä etuvaijerissa oli niin jumissa että ei auttanut kuin pistää etuvaijerikin tilaukseen ja jäädä oottelemaan sitä. Koitin vanhaa irroitella mutta ei se oikein tahtonut onnistua, oli taas pakoputki ja kaikki muutkin vehkeet tiellä.

Sitten tulikin juhannus ja tallilla tehtiin vaihtelun vuoksi jotain muuta.

Tänään oli sitten oikein oikea remonttipäivä pitkästä aikaa. Vaihdettiin se vaijerin etupätkä (joka on muuten aika vittumainen homma) ja käsijarru tuntuisi nyt pelittävän. Vaijeria voisi vielä vähän säätää tiukemmallekin jotta ottaisi aikaisemmin kiinni, mutta pelaa ihan hyväksyttävästi kuitenkin.

Varsinainen päivän savotta oli sitten toi pakoputken fiksaaminen. Kun se kotitalliolosuhteissa auton alla on mitä on, tiedustelin mahollisuutta päästä taas tonne sponsorikorjaamon tiloihin ja siellä homma sujuikin muutamaa pykälää joutuisammin. Edellisessä pakariversiossahan oli muutamia bugeja kuten erittäin vittumainen ääni kiihdyttäessä, äärimmäisen vittumainen purettavuus ja jostain syystä se jäi jonkunverran liian alaskin. Ja liian alhaalla roikkuva tuningpakari on kyllä jotain mikä ei mun pirtaan käy. Peltisarjahan on fiksattu jo aikaisemmin hyväksi, samaten pakoputken takaosa oli ihan onnistunut mutta tota peltisarjalta takapenkin alle tulevaa keskiosuutta pistettiin uuteen uskoon. Samalla korvattiin lukuisat klemmarit hitsisaumalla.

Tollanen siitä tuli.

Pakosarjan liitoksessa on nyt joustava laippa, edellinen sisäkkäisliitos+haitariputki heitettiin mäelle.

Se yybermakee hiilari putkenpää saa nyt toistaiseksi vielä odotella, kun tossa oli vähän noita meluongelmia niin päätin pelata varman päälle ja laitettiin tollanen Saimonssi tonne perään. Se kun tuntui jopa auttavan vähän tuohon meluamiseen. Asennuksessa piti vähän patentoida (koko putken pätkä pois ja ohuempi tilalle että se meni sisäkkäin takapönttöön) kun toi ois muuten tullu mahottoman ulos niinkuin tuolta jostain aijemasta kuvasta voi nähdäkin.

Lopputulosta sanoisin 'ihan hyväksi'. Ei pitäisi minkään mittapuun mukaan ainakaan roikkua, ja joka paikassa on kuitenkin sen verran pelivaraa ettei ota kiinni koriinkaan. Tuolla etupäässä näkyvä roisinpuoleinen kannatin on edellisen asennuksen peruja, nyt kun tää on muuten niin hyvä niin toi ehkä hieman ärsyttää tuolla :-) Mutta askartelen joskus siivomman. Ja kyllä toi kestäisi tuolla ihan hienosti ilman totakin.

Tossa remontissahan toi välipönttö siirtyi heti pakosarjan perään ja toi 'päätevaimennin' heti takapöntön perään ja muita mitoitusmuutoksia ei tehty. Jo noi muutokset vaikutti ihan huomattavasti ääniin. Toi pää auttaa huomattavasti tasakaasu- ja tyhjäkäyntimetelliin, ja ilmeisesti toi etupöntön edemmäs siirtäminen vaikutti nyt sitten siihen ettei rööristä kuulu sitä vittumaista pärinää enää kuin vasta ihan äärimmäisissä kiihdytyksissä.

Alkaa jo näyttää aidolta ///M Powerilta!


Heinäkuu päättyy.

Takaisin etusivulle


Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu